Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ», Αντώνης Μπέζας, έδωσε, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024, συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ΒΗΜΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» (Ιωάννινα) και το δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπούρχα για τη διάλυση από τον ΟΛΗΓ της Εταιρείας «Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας Μονοπρόσωπη ΑΕ» (ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ. Ηγουμενίτσας).

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξής του:

Γιατί ιδρύθηκε η εταιρεία ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ. Ηγουμενίτσας

«Κύριος στόχος της Εταιρείας, που ιδρύθηκε ως θυγατρική του ΟΛΗΓ το 2019, ήταν η οργάνωση ενός ειδικού χώρου με ολοκληρωμένες υποδομές και υπηρεσίες για την υποστήριξη, όχι μόνο υπηρεσιών logistics αλλά και γενικά επιχειρηματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων. Για το λόγο αυτό προκρίθηκε η δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου και όχι του γνωστού Εμπορευματικού Κέντρου.Το Πάρκο είχε σχεδιαστεί να είναι διχωρικό ώστε να αποτελείται από δύο τμήματα: Το πρώτο μέσα στο Λιμάνι, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης εναπόθεσης ασυνόδευτων φορτίων και το δεύτερο, επειδή οι χώροι μέσα στο Λιμάνι δεν επαρκούν, στην περιοχή Γκρίκας του Δήμου Σουλίου. Είχε μελετηθεί δηλαδή ο χώρος που είναι σήμερα το ΒΙΟΠΑΘΕ σε συνδυασμό με γειτονική δημοτική έκταση μεγάλης επιφανείας που συνορεύει με το ΒΙΟΠΑΘΕ».

Ποιο είναι το πρόβλημα με τη διάλυση της ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ Ηγουμενίτσας

«Το ΤΑΙΠΕΔ, ως μέτοχος του ΟΛΗΓ με τον Όμιλο Grimaldi, παρά την αρχική διαφωνία του εκπροσώπου του, συναίνεσε τελικά στη λύση και εκκαθάριση της «ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ. Ηγουμενίτσας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προβάλλει ως δικαιολογία το γεγονός ότι η έκταση του ΒΙΟΠΑΘΕ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί γιατί το Επιχειρηματικό Πάρκο θα πρέπει να αναλάβει ταυτόχρονα τα χρέη και τις εκκρεμότητες του ΒΙΟΠΑΘΕ. Αυτό όμως δεν ευσταθεί γιατί το Επιχειρηματικό Πάρκο απλά θα μίσθωνε την έκταση του ΒΙΟΠΑΘΕ με τη γειτονική δημοτική έκταση. Φαίνεται, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση, ότι ο Όμιλος Grimaldi, έχει πλέον αποφασίσει να περιοριστεί στη δημιουργία ενός logistic center αποκλειστικά εντός του Λιμένα, στο ένα δηλαδή τμήμα από το διχωρικό μοντέλο του Επιχειρηματικού Πάρκου. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχουν τα εξής δύο θέματα: Πρώτον, ότι το νέο εγχείρημα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά μέσα στο Λιμάνι και θα αφορά παροχή υπηρεσιών εντός του Λιμένος, και δεύτερον ότι θα αφορά μόνο υπηρεσίες logistics και όχι άλλες επιχειρηματικές και μεταποιητικές δραστηριότητες, όπως στο Επιχειρηματικό Πάρκο. Αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική και φυσικά προκαλεί αντιδράσεις. Προσωπικά ήμουν, και εξακολουθώ να είμαι, υπέρ της παραχώρησης του Λιμένος Ηγουμενίτσας γιατί μπορεί να δημιουργήσει συνέργειες που θα προσφέρουν ευρύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες, διάχυση της ωφέλειας στην ευρύτερη περιοχή και ουσιαστική συμβολή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το logistic center εντός του Λιμένος δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτές τις προσδοκίες καθώς περιορίζεται σε ανάγκες εσωτερικής διαχείρισης του Λιμένα, υποβαθμίζοντας το όραμα του Επιχειρηματικού Πάρκου που είχε σχεδιαστεί από τους τοπικούς φορείς».

Πρόκειται για παραβίαση της σύμβασης παραχώρησης

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί παραβίαση από τον ΟΛΗΓ της σύμβασης παραχώρησης, η οποία στο άρθρο 5 του κυρωτικού νόμου 5048/2023 προβλέπει ότι υποχρέωση και ευθύνη του ΟΛΗΓ είναι «η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στις παρακείμενες του Λιμένα περιοχές, η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Ηγουμενίτσας προς όφελος της πόλης, της περιφέρειας και της εθνικής οικονομίας και η αύξηση της απασχόλησης σε δραστηριότητες του Λιμένα αλλά και στις βιομηχανίες και επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον Λιμένα».

Επίσης, υπάρχει παραβίαση από το ΤΑΙΠΕΔ του άρθρου 2 του Παραρτήματος ΙΙ του κυρωτικού νόμου που προβλέπει ότι «η κρατική εποπτεία στη λειτουργία του ΟΛΗΓ έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της συμβολής του στην τοπική, περιφερειακή και εγχώρια οικονομική, κοινωνική και κοινοτική ευημερία καθώς και στη διευκόλυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας των περιοχών και των κλάδων που εξυπηρετούνται από τον Λιμένα». Πως είναι δυνατόν το ΤΑΙΠΕΔ, που υποτίθεται συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΛΗΓ εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου ως θεματοφύλακας της σύμβασης παραχώρησης, να ψηφίζει την εκκαθάριση της ΕΠΙΧΕΙ.ΠΑ, σε αντίθεση με τη σύμβαση και σε βάρος της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας;

Βέβαια εδώ υπάρχουν και οι ευθύνες των τοπικών φορέων που πανηγύριζαν κατά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ δεν είχαν φροντίσει, ούτε η Μαρίνα να είναι υποχρέωση για τον παραχωρησιούχο, ούτε το Επιχειρηματικό Πάρκο να είναι δεσμευτικό.

Να αναβληθεί η σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του ΟΛΗΓ

Αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης, η οποία εμμέσως πλην σαφώς από τη στιγμή που προβλέπει υποχρεώσεις όχι μόνο του ΟΛΗΓ αλλά και της Αυτοδιοίκησης, προτρέπει τις δύο πλευρές σε συνεννόηση και συνεργασία. Αυτό που γίνεται, και δεν είναι το μοναδικό δείγμα γραφής, δεν είναι καλό και δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές. Ο Όμιλος Grimaldi έχει προφανώς τη δυνατότητα να παίρνει τις επιχειρηματικές αποφάσεις που τον συμφέρουν, όχι όμως μονομερώς, χωρίς ενημέρωση, χωρίς εναλλακτικές δυνατότητες και χωρίς να έχει δημοσιοποιήσει το Αρχικό Προγραμματικό του Σχέδιο Ανάπτυξης. Αναρωτιέμαι, θα ήταν καλό ο Δήμος Ηγουμενίτσας να κινηθεί μονομερώς και να παύσει να συντηρεί τις υποδομές οδικής πρόσβασης προς τον Λιμένα ή να σταματήσει τη διαθεσιμότητα των δικτύων υδροδότησης και αποχέτευσης;

Σε κάθε περίπτωση εγώ θεωρώ ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν πρέπει να κινηθεί με τη λογική των «τετελεσμένων». Η τελική απόφαση θα ληφθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 18ης Νοεμβρίου. Να ζητήσει την αναβολή σύγκλησής της ώστε να υπάρξει ενημέρωση των τοπικών φορέων και συνεννόηση για τυχόν εναλλακτικές λύσεις στο πλαίσιο των προβλέψεων της σύμβασης παραχώρησης που μιλάει ξεκάθαρα για την υποχρέωση του ΟΛΗΓ να συνεισφέρει στην τοπική ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!