Διεξήχθη χθες Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021, στο ξενοδοχείο Divani Caravel των Αθηνών, η 31η τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) της χώρας. Στη φετινή Γ.Σ., για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, έλαβαν μέρος δια ζώσης μόνο οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ προσκομίζοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ όσοι άλλοι επιθυμούσαν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη Γ.Σ. διαδικτυακά. Την ΔΕΥΑ Ιωαννίνων εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της Άρης Μπαρτζώκας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στα κοινά προβλήματα όλων των ΔΕΥΑ και υπογράμμισε ότι ο πρώτος στόχος της ΕΔΕΥΑ είναι η καταπολέμηση των δύο πιο βασικών: α) του ενεργειακού κόστους και β) της υποστελέχωσης. Για τη λύση του πρώτου, ζήτησε να αντιμετωπίζονται οι ΔΕΥΑ, από τη ΔΕΗ, ως «μεγάλοι πελάτες» ώστε η χρέωση το ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν να μην γίνεται πλέον με βάση τα οικιακά τιμολόγια ενώ για τη λύση του δεύτερου, δεδομένου ότι οι ΔΕΥΑ δεν επιχορηγούνται και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, να τους επιτραπεί να κάνουν μόνες τους προσλήψεις, με το ΑΣΕΠ να έχει το δικαίωμα για τον τελικό έλεγχο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες της Γ.Σ., στην ομιλία του με θέμα «τιμολόγηση και διαχείριση του νερού» απευθυνόμενος στους συνέδρους είπε «έχετε έναν σύμμαχο» και υποσχέθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης για τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας και το ενδεχόμενο της μείωσης του ΦΠΑ από 13% σε 6%. Επιπλέον, σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι πολλές από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σχεδιάζεται να μεταφερθούν σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες. Για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ απάντησε ότι αναμένεται το πόρισμα σχετικής πιλοτικής μελέτης για 35 ΔΕΥΑ ενώ με έμφαση προέτρεψε τις ΔΕΥΑ να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την εισπραξιμότητά τους αυξάνοντας τις δόσεις των υπερχρεωμένων πελατών τους. «Αν θέλεις να εισπράξεις, ρύθμισε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γ.Σ. έληξε με την ψήφιση του απολογισμού 2019-20 και του προϋπολογισμού 2021-22.

 

Εκ της ΔΕΥΑΙ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!