Ο «Άρης» εντόπισε δηλητηριασμένα δολώματα στους Φιλιάτες – Συναγερμός για νέες φόλες

Ο «Άρης» εντόπισε δηλητηριασμένα δολώματα στους Φιλιάτες - Συναγερμός για νέες φόλες

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Καθοριστικής σημασίας αποδείχθηκε η συνδρομή του «Άρη», του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου (Ε’ ΚΟΗ), στον εντοπισμό θανατηφόρων δολωμάτων που είχαν ήδη προκαλέσει τον θάνατο γατών στο κέντρο των Φιλιατών.

Ο «Άρης» εντόπισε δηλητηριασμένο δόλωμα στο κέντρο των Φιλιατών

Το πρωί της Δευτέρας, μετά από αίτημα του αρμόδιου αντιδημάρχου Φιλιατών κ. Μπάντιου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ζητήθηκε η συνδρομή της Ε’ ΚΟΗ. Ο «Άρης», μαζί με τον συνοδό του και Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα Αιμ. Ντρίτσο, έφτασαν στην περιοχή για επιτόπια έρευνα.
Μέσα σε λίγα λεπτά, ο σκύλος εντόπισε ένα δηλητηριασμένο δόλωμα (φόλα), το οποίο περισυλλέχθηκε με ασφάλεια, ενώ σε άλλα δύο σημεία έδωσε ενδείξεις χωρίς να εντοπιστούν δολώματα, πιθανότατα αυτά που είχαν ήδη καταναλώσει οι γάτες που βρέθηκαν νεκρές.

Ο «Άρης» – πολύτιμος σύμμαχος της Θηροφυλακής

Η έρευνα ολοκληρώθηκε επιτυχώς, με τον «Άρη» να επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τον κομβικό του ρόλο στις επιχειρήσεις εντοπισμού δηλητηριασμένων δολωμάτων. Ο σκύλος είναι εκπαιδευμένος όχι μόνο στην ανίχνευση δηλητηρίων, αλλά και στον εντοπισμό πυρίτιδας, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε’ ΚΟΗ υπενθυμίζει ότι ο «Άρης» και ο συνοδός του είναι στη διάθεση πολιτών και φορέων που έχουν πληροφορίες ή υπόνοιες για περιστατικά τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ομοσπονδία για άμεσο συντονισμό ενεργειών.
Η Ε’ ΚΟΗ υπογραμμίζει ότι η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί σοβαρό περιβαλλοντικό και οικολογικό έγκλημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτούς θανάτους ζώων, καθώς τα πτωματοφάγα είδη μολύνονται στη συνέχεια.

Διοικητικό πρόστιμο σε έλεγχο της Θηροφυλακής στην Άρτα

Παράλληλα, οι έλεγχοι της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής συνεχίζονται καθημερινά. Σε πρόσφατο έλεγχο στη δασική θέση «Σκάλα» της Τ.Κ. Πιστιανών του Δήμου Αρταίων, κλιμάκιο της Θηροφυλακής εντόπισε παραποιημένο κυνηγετικό όπλο μέσα σε Ι.Χ. κατά τη διάρκεια ελέγχου. Το όπλο μπορούσε να φέρει περισσότερα από τρία φυσίγγια, ενώ ο φερόμενος κάτοχος δεν διέθετε άδεια θήρας.
Σε βάρος του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 750 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν το όπλο και εννέα φυσίγγια.

Η Ε’ ΚΟΗ επισημαίνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αυστηρότητα και συνέπεια, τόσο για την προστασία της άγριας ζωής όσο και για τη διασφάλιση της νομιμότητας στη θήρα και το περιβάλλον.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google