ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΜΠΑΡΚΑ

Με τη πρώτη θέση και το τρόπαιο του νικητή στα χέρια του στην κατηγορία κάτω των 17 ετών  στο 2ο Πρίστινα Όπεν Διεθνές Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, που έγινε από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου στο Παλάτι Νεολαίας και Αθλητισμού, στην πρωτεύουσα του Κοσόβου βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα, ο εξ Ιωαννίνων ορμώμενος, Γιώργος Κοσμάς.

Ένα νέο παιδί που κατάγεται από το Κουτσελιό και την Κράψη Ιωαννίνων, ξεκίνησε ένα άθλημα που … δεν ήξεραν – και συνεχίζουν να μην ξέρουν –  πολλοί, το πινγκ πονγκ, ελληνιστί επιτραπέζια αντισφαίριση… Κι’ όμως, ο ίδιος, ο Γιώργος Κοσμάς “ομολογεί” ότι έπιασε ρακέτα, μόλις, στα τρία του χρόνια και από τα επτά του, η επιτραπέζια αντισφαίριση μπήκε δυναμικά στη ζωή του… ενώ συνεχίζεται με διακρίσεις και όσα έχει ήδη καταφέρει, δεδομένου του νεαρού της ηλικίας του.

Το www.epirusgate.gr και ο Άγγελος Μπάρκας, μας συστήνει το επόμενο ταλέντο του Αθλητισμού της πόλης μας, προσπαθώντας, παράλληλα, να μας δώσει μία γεύση για την προετοιμασία που έκανε, τις διακρίσεις που έχει, πώς συνδυάζει τις μαθητικές του υποχρεώσεις καθώς και για τον επόμενο στόχο του.

Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την συνέντευξη που μας παραχωρείς για το epirusgate.gr.  Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθούμε στην μεγάλη πρόσφατη επιτυχία και το χρυσό μετάλλιο στο Πρίστινα Όπεν. Τις πρώτες σκέψεις σου όταν κατέκτησες τη πρώτη θέση, αν το περίμενες και πως αισθάνεσαι λίγα 24ωρα μετά;

Γ.Κ: Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Οι πρώτες μου σκέψεις όταν κατέκτησα την πρώτη θέση ήταν γεμάτες χαρά και ικανοποίηση. Ήταν συγκινητικό γιατί περίμενα καιρό μια τέτοια διάκριση που θα μου δώσει ώθηση για επόμενες μεγαλύτερες. Παλεύω πολύ καιρό να διακριθώ σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αν και προετοιμάζομαι σκληρά, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για την έκβαση ενός αγώνα. Ήταν μια απίστευτη στιγμή στην Πρίστινα και ακόμα αισθάνομαι ενθουσιασμένος και ευγνώμων για την εμπειρία.

 

Για να φτάσει κάποιος σε ένα τέτοιο επίπεδο, είναι λογικό να χρειάζεται πολλή δουλειά. Πώς είχες προετοιμαστεί για τον συγκεκριμένο αγώνα;

Γ.Κ: Η προετοιμασία μου περιλάμβανε καθημερινές προπονήσεις, τόσο σε φυσική κατάσταση όσο και σε τεχνική αλλά και τακτική. Οι προπονήσεις το τελευταίο διάστημα ήταν διπλές, πρωί και απόγευμα. Το πρωί προπονούμαι με τον προπονητή μου κ. Κωστόπουλο σε γυμναστήριο κοντά στο σπίτι που διαμένω, στον Άγιο Δημήτριο στην Αθήνα. Το απόγευμα προπονούμαι στο ΣΕΦ με την προεθνική ομάδα Ανδρών. Βέβαια, όταν προπονείσαι με την εθνική ομάδα όλα είναι πιο ευχάριστα. Έκανα αρκετές προσομοιώσεις αγώνων για να είμαι έτοιμος ψυχολογικά. Η διατροφή ήταν επίσης ένα σημαντικό στοιχείο της προετοιμασίας μου. Η μεγάλη δυσκολία ήταν ότι οι αγώνες «έπεσαν» μέσα στις προαγωγικές εξετάσεις του σχολείου.

 

Πόσος καιρός χρειάζεται για να κάνει κάποιος αθλητής τη “καλύτερη δυνατή προετοιμασία” και τι περιλαμβάνει αυτή;

Γ.Κ: Η καλύτερη δυνατή προετοιμασία διαρκεί συνήθως αρκετούς μήνες και περιλαμβάνει εντατικές προπονήσεις, σωστή διατροφή, ψυχολογική προετοιμασία και συμμετοχή σε προπονητικά καμπ. Από τον Αύγουστο που ξεκουράζομαι δύο εβδομάδες, φτιάχνεται ήδη το πρόγραμμα των αγώνων της επόμενης αθλητικής χρονιάς και προγραμματίζουμε πότε πρέπει να βρίσκομαι στην κορύφωση της φόρμας μου. Είναι σημαντικό που έχω έναν άριστο προπονητή και μια υποστηρικτική ομάδα γύρω μου όπως είναι ο σύλλογός μου στην Αθήνα, ο ΔΑΟ Ταύρου.

Έχεις καταγράψει και συμμετοχή με την Εθνική ομάδα Παίδων στους Μεσογειακούς αγώνες, όντας και ο μικρότερος ηλικιακά. Πως σου φάνηκε αυτή η εμπειρία;

Γ.Κ: Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία να εκπροσωπήσω για πρώτη φορά τη χώρα μου και να είμαι μέλος της Εθνικής ομάδας Παίδων στο Ρίμινι της Ιταλίας το 2022. Φοβερό συναίσθημα και μεγάλη τιμή! Έμαθα πολλά και αισθάνθηκα υπερηφάνεια που μπόρεσα να συμμετάσχω σε τόσο σημαντικούς αγώνες. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία που με βοήθησε να αναπτυχθώ ως αθλητής.

Συνολικά ποια βραβεία και διακρίσεις έχεις καταγράψει μέχρι στιγμής;

Γ.Κ: Μέχρι στιγμής, έχω κατακτήσει διάφορα βραβεία και μετάλλια σε εθνικά και διεθνή τουρνουά. Το χρυσό μετάλλιο στο Πρίστινα Όπεν είναι η πιο πρόσφατη ατομική επιτυχία μου στο εξωτερικό. Με τη Εθνική ομάδα όμως, έχω κατακτήσει στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα το 2023 την τρίτη (3η) θέση στο Ομαδικό και την τρίτη (3η) θέση στο Μικτό Διπλό με την αθλήτρια Μαύρα Κοντοπούλου στην κατηγορία Under 15 στην Ορεστιάδα. Επίσης, με την Εθνική ομάδα παίδων ανεβήκαμε κατηγορία στο level 1 στο Πανευρωπαϊκό που έγινε στην Πολωνία το 2023.

Στην Ελλάδα είμαι Πανελλήνιος Πρωταθλητής σε όλες τις μικρές ηλικιακά κατηγορίες -Παίδες (2023), Παμπαίδες (2020)-, φέτος  Πανελλήνιος Πρωταθλητής στο Διπλό Νέων Ανδρών, στο Διπλό Εφήβων και στην τρίτη θέση (3η θέση) στο Διπλό Ανδρών του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ανδρών ενώ πέρυσι Πρωταθλητής και στο Διπλό Παίδων (2023). Ξεχωριστή στιγμή ήταν η επιλογή μου φέτος από την Ομοσπονδία ( Ε.Φ.Ο.Επ.Α.) στο πρόγραμμα «Olympic Solidarity 2021-2024 Plan/Development of National Sports System» για να παρακολουθήσω προπονητικό καμπ  στην Ταϊπέι.

 

 

 

Είσαι ένας νέος αθλητής που αναδεικνύει – παρουσιάζει ένα “νέο” αγώνισμα στην τοπική κοινωνία. Εσύ σε ποια ηλικία ξεκίνησες το πινγκ πονγκ και τι σε έκανε να επιλέξεις να ασχοληθείς με το πινγκ πονγκ και όχι με κάποιο άλλο πιο “δημοφιλές” άθλημα;

Γ.Κ: Ξεκίνησα προπονήσεις στο πινγκ πονγκ όταν ήμουν 7 ετών. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής θα σας πω ότι έπιασα πρώτη φορά ρακέτα σε ηλικία 3 ετών. Βλέπω ακόμη το βιντεάκι  που ανταλλάσσω μπαλιές σε αυτή την ηλικία καθισμένος πάνω στο τραπέζι  με τον κ. Θεολόγο Καπετανίδη που ήταν τότε προπονητής στον τοπικό σύλλογο των Ιωαννίνων που έπαιζε κι ο πατέρας μου. Έχω «περάσει» κι από δημοφιλή αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο. Ήμουν αθλητής στον «Αίαντα Ιωαννίνων» τη σχολή του κ. Βαγγέλη Μάντζιου. Με τις καθημερινές προπονήσεις στο πινγκ πονγκ  όμως, που έκανα από την ηλικία των 9 ετών με τον Βούλγαρο προπονητή  κ. Georgi Daskalov ήταν αδύνατο να τα ακολουθήσω και τα δύο αθλήματα. Όταν έπρεπε να επιλέξω ένα από τα δύο αθλήματα η απόφαση ήταν εύκολη. Πάντα ήθελα να παίζω πινγκ πονγκ. Επίσης, να τονίσω ότι ήμουν και αθλητής στο στίβο στην ομάδα Σ.Κ.Α.Ι. των κ. Σπύρου και Γιώργου Καμμένου την περίοδο του κορονοϊού που με βοήθησαν πολύ στη φυσική κατάσταση και τους ευχαριστώ πολύ.

Πώς συνδυάζονται η ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό και οι μαθητικές υποχρεώσεις σου;

Γ.Κ: Είναι σίγουρα πρόκληση και χρειάζεται  καλή οργάνωση και πειθαρχία. Τα προηγούμενα χρόνια με βοηθούσε κι ο πατέρας μου που είναι εκπαιδευτικός. Φέτος -που ζω στην Αθήνα- το πρόγραμμα είναι αυστηρό στην τήρησή του  και περιλαμβάνει πολλές ώρες προπονήσεων αλλά και μετακινήσεων. Μέχρι στιγμής  καταφέρνω να  συνδυάσω και το διάβασμα, αν και τα μαθήματα στην Α΄ λυκείου αρχίζουν να γίνονται πολύ απαιτητικά. Προσπαθώ να διαβάζω ακόμη και μέσα στα λεωφορεία και το μετρό. Οι καθηγητές μου με υποστηρίζουν και με βοηθούν να παραμένω συνεπής στις σχολικές μου υποχρεώσεις. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω και το φροντιστήριο «Εύστοχο» στα Ιωάννινα για τη διαδικτυακή υποστήριξη που μου παρείχε σε κάποια μαθήματα.

 

Η οικογένειά σου ήταν υποστηρικτική στην απόφαση σου να ξεκινήσεις το πινγκ πονγκ;

Γ.Κ: Ναι, η οικογένειά μου ήταν πάντα υποστηρικτική. Από την αρχή με ενθάρρυναν να ακολουθήσω το πάθος μου και συνεχώς με υποστήριζαν σε κάθε βήμα της πορείας μου. Συζητάμε μαζί κάθε βήμα που πρέπει να ακολουθήσω στον αθλητισμό και κάθε σημαντική απόφαση που αφορά γενικότερα το μέλλον μου. Απλά θα σας πω ότι την περίοδο του κορονοϊού το σαλόνι του σπιτιού μας είχε μετατραπεί σε γυμναστήριο με το τραπέζι του πινγκ πονγκ μονίμως ανοιχτό. Νομίζω ότι το τραπέζι είναι ακόμη εκεί.  Η στήριξή τους είναι ανεκτίμητη και με βοήθησε να φτάσω στο επίπεδο που είμαι σήμερα.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να προσελκύσεις αρωγούς σε αυτή τη προσπάθεια;

Γ.Κ: Δεν είναι πάντα εύκολο να βρεις αρωγούς, ειδικά σε ένα άθλημα όπως το πινγκ πονγκ που δεν είναι τόσο διαδεδομένο. Ωστόσο, με την υποστήριξη της οικογένειας, συγγενών, φίλων και του συλλόγου μου, καθώς και με τις επιτυχίες που έχω σημειώσει, έχω καταφέρει να προσελκύσω κάποιους αρωγούς που πιστεύουν σε μένα και το άθλημά μου.

 

 

Τι μηνύματα λαμβάνεις από τον κόσμο εσύ και η οικογένειά σου;

Γ.Κ: Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι πολύ ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά. Ο κόσμος εκτιμά τις προσπάθειές μου και με συγχαίρει για τις επιτυχίες μου. Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να προσπαθώ και να βελτιώνομαι συνεχώς. Βέβαια, ο στόχος είναι συγκεκριμένος και πάντα η κορυφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα καλύτερα λοιπόν, είναι μπροστά. Εγώ μένω συγκεντρωμένος στις προπονήσεις μου γνωρίζοντας ότι οι επιτυχίες έρχονται μόνο μέσα από τη σκληρή δουλειά.

 

Ποια είναι η επόμενη αγωνιστική σου υποχρέωση και ποιος είναι ο στόχος σου;

Γ.Κ: Προς το παρόν περιμένω να τελειώσουν οι προπονήσεις στην εθνική ομάδα στα μέσα Ιουλίου. Θα ακολουθήσει ο προγραμματισμός των αγωνιστικών υποχρεώσεων του νέου αγωνιστικού έτους. Σε ομαδικό επίπεδο, θα παίξω εκτός από το πρωτάθλημα της Ελλάδας με την ομάδα του ΔΑΟ Ταύρου και στο πρωτάθλημα του Κοσόβου. Σε ατομικό επίπεδο, πρέπει να συμμετάσχω σε όσο το δυνατόν περισσότερα WTT Youth Contenders σε όλον τον κόσμο για να ανέβω κι άλλο στο παγκόσμιο ranking list.  Ο στόχος μου είναι να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό και να  κατακτώ μια θέση στο βάθρο. Κάθε αγώνας είναι μια ευκαιρία για μάθηση και βελτίωση.

 

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!