Την 9 η Ιουλίου 1943 οι Γερμανοί κατακτητές πυρπόλησαν το Αηδονοχώρι και εκτέλεσαν 22 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την συμμετοχή τους στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, με τη συμπλήρωση 81 ετών από το Ολοκαύτωμα του μαρτυρικού χωριού Αηδονοχωρίου του Δήμου Κόνιτσας, με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους του Αηδονοχωρίου που βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία από την 1 η Ορεινή Μεραρχία Καταδρομών «Εντελβάις» του γερμανικού στρατού. Το Αηδονοχώρι έχει ενταχθεί επίσημα με ΦΕΚ στον χάρτη των Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδας από το 2017. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν ο Δήμος Κόνιτσας, η Κοινότητα Αηδονοχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι» και περιέλαβαν Όρθρο, Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό ναό του χωριού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, ενώ στη συνέχεια έγινε μετάβαση στον χώρο του νέου μνημείου, που ανεγέρθηκε από τον Δήμο Κόνιτσας προς τιμή των εκτελεσθέντων κατά το ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς το 1943, αλλά και προς τιμή όλων των ηρώων του Αηδονοχωρίου που έπεσαν υπέρ της πατρίδας σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

Εκεί ακολούθησε Τρισάγιο, Κατάθεση Στεφάνων, Προσκλητήριο Νεκρών, χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Κόνιτσας και  μια ιστορική αναδρομή της εγκληματικής δράσης της 1 ης Ορεινής Μεραρχίας Ορεινών Καταδρομών «Εντελβάϊς» του γερμανικού στρατού από τη φιλόλογο Γιάννα Νίκου.
Η λιτή εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος Κόνιτσας, η Κοινότητα Αηδονοχωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αηδονοχωρίου «Το Βορτόπι» και οι γυναίκες του χωριού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Κωνσταντίνος Κίτσιος, ο Διοικητής του 583 Τάγματος Προκαλύψεως Αντισυνταγματάρχης Γιαννούλης Αθανάσιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Αζέλης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλειος Σπανός, ο Αντιδήμαρχος Δημήτριος Κοτσιάφτης, οι πρώην Δήμαρχοι Κόνιτσας Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης και Νικόλαος Εξάρχου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κατερίνα Δημάρατου και Χριστίνα Γιαννούση, η Πρόεδρος της Κοινότητας Αηδονοχωρίου Στυλιανή Τάσσου, ο Μιχάλης Οικονομίδης καθηγητής Καλών Τεχνών και γλύπτης, ο Γραμματέας του παραρτήματος Ιωαννίνων της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ανθστής ΠΖ ε.α. Θωμάς Χαλκιάς, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Στρατού Κωνσταντίνος Παγανιάς, ο τραγουδιστής της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής Σάββας Σιάτρας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, οι συγγενείς των θυμάτων, κάτοικοι του Αηδονοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!