Σημεία συνέντευξης της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, στον Ρ/Σ REAL FM και στην Κάτια Μακρή

Σύμφωνη με τα πρόστιμα σε όποιον « παραβιάζει τους κανόνες της αγοράς και δρα εις βάρος των καταναλωτών» δήλωσε η Αντιπρόεδρος της ΒτΕ σε ερώτηση της δημοσιογράφου, με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα γίνει πράξη: «Υπάρχει μία πορεία μέχρι την είσπραξη, την ενδεχόμενη είσπραξη προστίμων, δικαστική, λόγω ενστάσεων κλπ. Δεν αρκεί λοιπόν αν είναι μια συμβολική κίνηση. Επομένως αν δεν γενικευτούν οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά, αν αυτό δεν γίνει με νομοθετικά μέτρα, με μέτρα τα οποία όντως να αντιμετωπίζουν την αισχροκέρδεια, τότε δε μένει παρά να είναι ένα πυροτέχνημα», υπογράμμισε θυμίζοντας παράλληλα την εδώ και πολύ καιρό κρούση του κώδωνα από μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την αισχροκέρδεια και την καλπάζουσα ακρίβεια, χωρίς όμως την παραμικρή ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για το καταναλωτικό μποϊκοτάζ, η Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για το υψηλό κριτήριο των πολιτών ως καταναλωτών, τη δύναμη την οποία διαθέτουν και τη σημασία που έχει να την χρησιμοποιούν, ιδανικά και ως οργανωμένο κίνημα: «Οι καταναλωτές εντοπίζουν και αλλού προβλήματα κι όχι μόνο σε αυτές τις εταιρείες που επέλεξε ο Υπουργός να ελέγξει. Είναι σε θέση να ελέγχουν καθημερινά με κίνητρο την αγωνία με την οποία φτάνουν σήμερα οι πολίτες στο σούπερ μάρκετ προκειμένου να μπορέσουν να αγοράσουν τα στοιχειώδη, στα οποία έχει πλέον περιοριστεί η κοινωνική πλειοψηφία. Έχει σημασία να υπάρξει και στη χώρα μας ένα οργανωμένο κίνημα καταναλωτών διότι η δύναμη για όλα βρίσκεται πάντα στο χέρι των πολιτών»

Στη συνέχεια, σχετικά με τη φορολόγηση των ελ επαγγελματιών στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης η βουλευτής Άρτας υπήρξε επικριτική ως προς τα διαφορετικά μέτρα τα σταθμά που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση αναφορικά με τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή αλλά και ως προς την αδυναμία και ανεπάρκειά της να τα αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι «τα υπερκέρδη της περιόδου της πανδημίας αλλά και μέχρι σήμερα των εταιριών ενέργειας δεν αντιμετωπίστηκαν! Επιπροσθέτως το να έρχεται σήμερα με τεκμήρια -με όλα αυτά τα βήματα που λέει η κυβέρνηση ότι έχουν συμβεί στο ψηφιακό κράτος, με όλα τα δεδομένα που μπορούν να συλλέγονται- αν αυτό δεν είναι ομολογία αποτυχίας διαχείρισης του κρισιμότερου θέματος στην ελληνική οικονομία, δηλαδή αδυναμία πάταξης ή αντιμετώπισης ή ελαχιστοποίησης της φοροδιαφυγής, τότε τι άλλο είναι;»

Αναγνωρίζοντας μεν ότι ανάμεσα στους δηλώνοντες μηδενικό εισόδημα υπάρχουν ενδεχομένως και φοροφυγάδες, η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε, από προσωπική εμπειρία, στο παράδειγμα του καφενείου σε χωριό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι «κλαίνε» καθώς δεν διαθέτουν αυτό το εισόδημα. «Σε αυτούς τους ανθρώπους με το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα μετά τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που έχει συμβεί για διάφορους λόγους, τι απαντάει η κυβέρνηση; Δηλαδή τι λέει σε αυτούς τους ανθρώπους, που δεν είναι λίγοι ανά την Ελλάδα, που δεν αντέχουν την επιβάρυνση των 1400 ευρώ; Δε νοείται να χαρίζονται χρέη σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν αλλά επίσης δε νοείται ένα φορολογικό σύστημα που βασίζεται στην αρχή ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

Ερωτηθείσα κατόπιν κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτίθεται, μετά από την θετικού κλίματος συνάντηση Κασσελάκη- Ανδρουλάκη να ψηφίσει την πρόταση ΠΑΣΟΚ για προανακριτική που περιλαμβάνει και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η πρώην υπουργός είπε ότι « Θα δούμε την πρόταση αναλυτικά και θα συναποφασίσουμε» και υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε είτε για το παρόν είτε το παρελθόν και είμαι απολύτως βέβαιη για ό,τι λέω. Γνωρίζω πολύ καλά τι συνέβη στη δική μας κυβέρνηση».

«Προσωπικά ήμουν περήφανη για τα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως το ίδιο, εκτιμώ, και ο Ε. Τσακαλώτος» σχολίασε στη συνέχεια η Όλγα Γεροβασίλη σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την τρέχουσα εσωκομματική επικαιρότητα και συνέχισε λέγοντας ότι «έχει όντως ξεκινήσει ένας διάλογος στη δημόσια σφαίρα όχι με τους καλύτερους όρους. ωστόσο ο κατάλληλος χώρος για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα και οι ανησυχίες –τις οποίες κι εγώ έχω- είναι τα όργανα, εν προκειμένω η επερχόμενη κρίσιμη σύγκληση της Κ.Ε. Η θέση μου ήταν και παραμένει ότι πρέπει να συζητήσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία για τους στόχους μας. Υπάρχει χώρος και χρόνος να γίνει αυτό μέχρι το συνέδριο τον Φεβρουάριο».

«Επιμένω -και θα συνεχίσω να το κάνω» τόνισε η Όλγα Γεροβασίλη «ότι υπάρχει η ανάγκη να βρούμε τις απαντήσεις που χρειάζεται να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει χώρος που με κοινή συνεδριακή απόφαση έθεσε στόχο να εκπροσωπήσει την κοινωνική πλειοψηφία από την ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο για νε επιστρέψει σε τροχιά διακυβέρνησης». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι προέχει «να αναζητούμε τη διέξοδο και όχι τα αδιέξοδα».

Αναφορικά, τέλος, με τα δημοσκοπικά ευρήματα είπε ότι δεν αποτελούν έκπληξη για την ίδια δεδομένων των αντικειμενικών συνθηκών. Ως εκ τούτου επί του παρόντος «δεν έχει ακόμη κατορθώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπέμψει στον κόσμο το μήνυμα ότι μπορεί να ακουμπήσει πάνω του. Ωστόσο χρειάζεται χρόνος σε όλους μας να ομογενοποιηθούμε εκ νέου και να το επιτύχουμε»

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!