Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής και στο πλαίσιο της Ιπποκρατικής Εβδομάδας 2025, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ειδική ημερίδα αφιερωμένη στη Βιοηθική, με τη συνεργασία της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Την εκδήλωση προήδρευσε ο Βουλευτής Άρτας και Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Στύλιος, μαζί με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Διεθνής συμμετοχή και επιστημονικός διάλογος
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, και με τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής θεσπίστηκε το 2015 από τον ΟΗΕ, έπειτα από πρόταση της UNESCO, και τιμά τις αρχές της ιατρικής δεοντολογίας και του σεβασμού προς τον άνθρωπο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν διεθνείς προσωπικότητες της ιατρικής κοινότητας από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ομάν και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και οι Πρέσβεις του Βατικανού, της Ιταλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρέστησαν επίσης πανεπιστημιακοί, φοιτητές και μέλη διοικητικών συμβουλίων ιατρικών συλλόγων και επιστημονικών ιδρυμάτων.
Οι θεματικές ενότητες της ημερίδας
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διακεκριμένοι καθηγητές ιατρικής από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέπτυξαν ζητήματα που αφορούν:
-
τις τεχνολογικές εξελίξεις στην ιατρική,
-
τη σχέση επιστήμης και ηθικής,
-
και τις κοινωνικές και νομικές διαστάσεις της ιατρικής πράξης.
Ο διάλογος επικεντρώθηκε στον ρόλο της βιοηθικής σε μια εποχή ταχύτατων επιστημονικών αλλαγών και στην ανάγκη για σαφή όρια που θα διασφαλίζουν ότι η επιστήμη υπηρετεί τον άνθρωπο.
Στύλιος: «Η τεχνολογία να υπηρετεί τον άνθρωπο»
Στην ομιλία του, ο κ. Στύλιος επισήμανε ότι η σύγχρονη ιατρική είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη, καλύπτοντας πεδία όπως η γενετική, η γενετική μηχανική, η έρευνα και η πρόληψη πανδημιών. Τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη υπεύθυνης ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική, υπογραμμίζοντας πως κάθε νέα τεχνολογία πρέπει να βασίζεται σε σταθερό αξιακό πλαίσιο και να έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής σημείωσε:
«Όσο αυξάνονται οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο γιατρός, τόσο πιο αναγκαίο είναι να υπάρχει ένα σύστημα αξιών που να καθοδηγεί τις αποφάσεις του και τις νομοθετικές ρυθμίσεις».
Η παρέμβασή του ανέδειξε τη σημασία της βιοηθικής ως θεμέλιο για τη λήψη υπεύθυνων ιατρικών και πολιτικών αποφάσεων, στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που εξελίσσεται ραγδαία τεχνολογικά.
