Άρθρο του Α’ Αντιπροέδρου του Ε.Ι. Γιάννη Μήτση για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων, εισήγησή του στη Γ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε. στην Κεφαλονιά.

Αγαπητοί συνάδελφοι στη σημερινή συνεδρίαση το 85% του επιχειρηματικού κόσμου όλη η μικρομεσαία τάξη των επιχειρήσεων, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις ερχόμαστε αντιμέτωπες με το Ν.5073/11-12-2023 που με το άρθρο 15 “ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΣΟ ΚΑΘΑΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΡΘΡΟΥ 28 Α” στον Κ.Φ.Ε που για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά,  καθιερώνει τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασκήσεως από 6 και πάνω πλέον τριετίες , πλέον εργατικό κόστος, πλέον κύκλου εργασιών ξεκινώντας από 780×14=10.920 έως 50.000 ευρώ .

Όλα αυτά γιατί το Υπουργείο Οικονομικών μας είπε ότι οι ατομικές επιχειρήσεις κάνουν ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ διατυμπανίζοντας σε κάθε ΜΜΕ πως δεν δικαιολογείται να δηλώνουν οι ατομικές επιχειρήσεις λιγότερο από τον κατώτατο μηνιαίο μισθό. Το 2023 σε 780 όχι x12 αλλά x14 γιατί μας υπολόγισαν άδειες ΕΑ – ΔΧ/Δ.Π γιατί σύμφωνα με τη λογική τους δικαιούμαστε και δώρα .

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήτανε να διαμορφώσουν μία κακή εικόνα για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις και να ψηφίσουν ένα νόμο κατά του ατομικού επιχειρείν με στόχο την εξαφάνιση των ατομικών επιχειρήσεων. Εσκεμμένη ή όχι ενέργεια δε γνωρίζω, πιστεύω βέβαια ότι οι κατοικούντες στο Υπουργείο Οικονομικών δεν ενημέρωσαν σωστά ούτε τον πρωθυπουργό ούτε την Βουλή και αυτό απεδείχθη πέραν πάσης αμφιβολίας στις 11/05/2024 όταν ανακοινώθηκαν τι δήλωσαν οι 333.588 εταιρείες στο Φ.Ε. 2022 όπου το 62,83% τουτέστιν το 63% ΔΗΛΩΝΕΙ ΖΗΜΙΕΣ H΄ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (210.000 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ) τουτέστιν ο μύθος περί ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ .

Το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει και πρέπει να εξηγήσει τόσο προς την επιχειρηματική κοινότητα όσο και στην κοινή γνώμη γιατί κατασυκοφαντούσε όλο το ατομικό επιχειρείν και γιατί πρέπει να πληρώσει φόρους και χαράτσι για ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΚΕΡΔΗ .

Το επιχειρείν αγαπητοί συνάδελφοι είναι ενιαίο και δεν διαιρείται ανάλογα με τη μορφή του σε ατομικές επιχειρήσεις  ή εταιρεία οποιασδήποτε μορφής  ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΚΕΡΔΟΖΗΜΙΕΣ -ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Το περίφημο σλόγκαν του Υπουργείου Οικονομικών ότι όποιος αμφισβητεί το τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να ζητήσει τακτικό έλεγχο είναι άνευ ουσίας και περιεχομένου διότι σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο Α1055/2024 του διοικητή της ΑΑΔΕ Κυρίου Πιτσιλή αφ’ ενός μεν ζητάει από την κάθε ατομική επιχείρηση ΔΕΔΑΛΩΔΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ με έμμεσες τεχνικές ελέγχου ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ κ.λπ.  αφ’ ετέρου, υπερβαίνοντας τις διατάξεις του ψηφισθέντος νόμου, 5073/2023 δίνει το δικαίωμα στον έλεγχο να επεκτείνει αυτόν σε προγενέστερα φορολογικά έτη σε βάθος πενταετίας.

Αυτό σημαίνει Αγαπητοί Συνάδελφοι στην πράξη ότι κανένας δεν θα τολμήσει να εφαρμόσει την αμφισβήτηση όταν ουσιαστικά καταργείται η ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΕΝΤΕ ΕΤΩΝ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όσο ειλικρινής και να είναι όταν όλοι μας γνωρίζουμε την τυπολατρεία του Δημοσίου.

Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ανάπτυξη; όταν ουσιαστικά οδηγούμε σε λουκέτο το 85% του επιχειρείν ;

Πιστεύει κανείς ότι θα υπάρξουν επιμελητήρια όταν θα εξαφανιστούν οι ατομικές επιχειρήσεις ;

Για την αποκατάσταση αυτής της μεγάλης και  πρωτοφανούς ΑΔΙΚΙΑΣ ζητώ από το σώμα με ομόφωνη απόφασή του να εκδώσει ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ , ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΛΕΙ ΔΕ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΟΜΕΝΟ ΚΑΙ  ΤΕΚΜΗΡΙΟΜΕΝΟ ΥΠΟΜΗΝΜΑ συντασσόμενο από ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ υπό την προεδρεία του προέδρου μας Γιάννη Μασούτη άμεσα μέχρι τέλους του μήνα με το οποίο θα ζητάμε την επέμβαση του ιδίου του πρωθυπουργού ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ για την τροποποίηση του νόμου 5073/2023 και την μη εφαρμογή του για τα εισοδήματα του Φ.Ε.2023 γιατί ψηφίστηκε 11/12/2023.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!