Ανακοίνωση κοινοβουλευτικού υπευθύνου τομέα υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κου Τσίμαρη Ι. για κινητοποιήσεις εργαστηριακών γιατρών.

Ειδικότερα: Οι εργαστηριακοί γιατροί της χώρας , οι οποίοι αποτελούν έναν κρίσιμο τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την οποία οφείλουμε να ενισχύσουμε και αναπτύξουμε ως πυλώνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πραγματοποιούν πανελλαδικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για την εξοντωτική εφαρμογή του μέτρου «clawback» και «rebate».

Επί 12 χρόνια ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας στους εργαστηριακούς γιατρούς υπέρογκα χρέη, τα οποία οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης τους. Πρακτική που αποτελεί την επιτομή της αδιαφάνειας και «τιμωρητικής» συμπεριφοράς έναντι κυρίως των ‘μικρών’ και ‘μεσαίων’ εργαστηρίων. Με την εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου ο κλάδος έχει καταστεί μη ελκυστικός για νέους ειδικευόμενους ιατρούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μελλοντική στελέχωση του συστήματος υγείας.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου και κάθε χρόνο το ετήσιο clawback μεγαλώνει καθώς συνταγογραφούνται από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων όλο και περισσότερες εξετάσεις τις οποίες οι εργαστηριακοί καλούνται να εκτελέσουν, ενώ και νέες εξετάσεις προστίθενται με αποτέλεσμα οι επιστροφές του clawback να έχουν φτάσει στο 54% των εκτελούμενων εξετάσεων.

Στις χώρες της Ε.Ε. που εφαρμόζεται ο θεσμός των επιστροφών – clawback και rebate– ο διαθέσιμος προϋπολογισμός των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι γνωστός εκ των προτέρων, υπάρχει ευελιξία στις αναπροσαρμογές ανάλογα με τις αποζημιούμενες νέες εξετάσεις και τα ποσοστά επί των αιτουμένων αποζημιώσεων είναι μονοψήφια.

Με την πρόσφατη μάλιστα διάταξη του άρθρου 69 ν. 5102/2024, το Υπουργείο Υγείας, αντί να σταθεί στο πλευρό των ιατρών και να δώσει λύση, ψήφισε τροπολογία με την οποία τιμωρεί με διακοπή των συμβάσεών τους αν αρνηθούν να εκτελέσουν παραπεμπτικά. Κατά την αρμόδια συζήτηση του Νομοσχεδίου προειδοποιήσαμε τον Υπουργό Υγείας να μην κάνει χρήση της τροπολογίας κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών γιατρών.

Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως αρμόδιος κοινοβουλευτικός υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, καταθέσαμε ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την «Δυσλειτουργία στην εκτέλεση παραπεμπτικών ΕΟΠΥΥ εις βάρος στων εργαστηριακών ιατρών με την εφαρμογή του μέτρου clawback». Το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας ΔΕΝ απάντησε έως σήμερα.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξορθολογίσει και προσαρμόσει το μέτρο, εφαρμόζοντας τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα,  ώστε να εναρμονιστεί με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, χωρίς να μετακυλήσει τις δαπάνες στους πολίτες-ασθενείς , όπως εφάρμοσε τελευταία με το χαράτσι των 1 & 3 €, ανά παραπεμπτικό στις εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

 

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πλήρη ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στηρίζει τον πληττόμενο κλάδο των εργαστηριακών γιατρών.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!