Γράφει η Μαριλένα Γκόνη

«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» έρχεται στα Ιωάννινα με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών». Για 3 παραστάσεις στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 11:30 το πρωί, στις 4:00 και στις 6:00 το απόγευμα. Με αφορμή την συγκεκριμένη παράσταση, μιλήσαμε με τον καραγκιοζοπαίχτη Μπάμπη Μακρή για να μάθουμε περισσότερα και για την εν λόγω παράσταση, όπως και για τον λαϊκό μας αυτόν ήρωα εν γένει.

Μ.Γ.: “Ο Πύργος των Ιπποτών” είναι ο τίτλος της νέας παράστασης του θεάτρου σκιών που θα παρουσιαστεί στα Ιωάννινα. Νέα περιπέτεια για τον καραγκιόζη αυτή τη φορά; Μία νέα ιστορία μας παρουσιάζεις για ακόμη μία φορά Μπάμπη. Πες μας λίγα περισσότερα για αυτό.
ΜΠ. Μ.: Ο πύργος των ιπποτών πρόκειται για μια μοναδική κωμωδία από το κλασσικό ρεπερτόριο του ελληνικού θεάτρου σκιών, η οποία δεν είναι τόσο γνωστή στο σημερινό κοινό. Μια παράσταση γεμάτη ανατροπές, γέλιο και μια υπόθεση παραμυθένια η οποία είμαι σίγουρος πως θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους! Ο Καραγκιόζης μπλέκει ξανά σε μια νέα περιπέτεια στο πλευρό του ιππότη Γουλιέλμου, αυτή την φορά για να σώσει την αρχόντισσα του τόπου από τα νυχιά της κάκιας μάγισσας που απειλεί την καθημερινότητα των ηρώων μας.

Μ.Γ.: Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για σένα και για τον “Καραγκιόζη του Μακρή”. Πότε και πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με τον λαϊκό μας ήρωα;
Μπ. Μ: Η ιστορία μου ξεκινάει από τα 6 μου μόλις χρόνια. Δίνω την πρώτη μου παράσταση διάρκειας μισής ώρας το 2001 στην «Πολιτεία για παιδιά» στο Κάστρο του Ρίου. Βασικός λόγος της ενασχόλησης μου με τον ξυπόλητο ήρωά μας είναι ο πατέρας μου Κώστας Μακρής, ο οποίος έχοντας εμένα ως τον μικρότερο βοηθό του, με εντάσσει στον μαγικό αυτό κόσμο όπου άψυχα αντικείμενα φτιαγμένα από χαρτόνια και ζελατίνα, παίρνουν ζωή το βράδυ όταν ανάψουν οι λάμπες. Από τότε μέχρι σήμερα έχω πραγματοποιήσει πάρα πολλές παραστάσεις για παιδιά αλλά και για ενήλικες, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα συντροφιά με τον καραγκιόζη, έχω γνωρίσει πολλά όμορφα μέρη και ανθρώπους και προσπαθώ και εγώ με την σειρά μου να βάλω τα παιδιά στον μαγικό κόσμο που γνώρισα και μάγεψε και εμένα.

Μ.Γ.: Έχουμε ήδη μία ιδέα από τη δουλειά σου με την πρότερη παράσταση στο θέατρο κύκλος “Ο Καραγκιόζης Εξορκιστής”. Μας παρουσιάζεις έργα του Καραγκιόζη που βρίσκονται στο κλασικό ρεπερτόριο, ωστόσο δεν είναι ευρέως γνωστά. Εστιάζεις γενικότερα σε τέτοια έργα του καραγκιόζη ή παίρνεις και την πρωτοβουλία και για εντελώς νέες περιπέτειες που δημιουργείς εσύ;
Μπ. Μ.: Το κλασσικό ρεπερτόριο του θεάτρου σκιών περιλαμβάνει φοβέρες παραστάσεις από όλα τα είδη όπως κωμωδίες, ηρωικά και λησταρχικά δράματα μέχρι και βυζαντινά έργα, τα οποία χρειάζεται να “επανασυστηθούν” στο κοινό. Βασικό μου μέλημα είναι να επαναφέρω αυτές τις παραστάσεις με στόχο να ξαναθυμίσουμε στους παλιότερους, αλλά και να μυήσουμε την νέα γενιά, στον αλλόκοτα όμορφο κόσμο του θεάτρου σκιών. Σίγουρα δεν θα έλεγα όχι και σε νέα σενάρια που να καυτηριάζουν την επικαιρότητα μας, αλλά και να βρούμε και ένα νέο επάγγελμα στον Καραγκιόζη, που όπως πάντα έχει ανάγκη.

Μ.Γ.: Μπαίνεις και στη διαδικασία της δημιουργίας της φιγούρας. Πώς είναι για σένα αυτή η διαδικασία;
Μπ. Μ: Έχω την τύχη να «σπουδάζω» αυτό το κομμάτι πλάι σε έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους που έχουν περάσει στο ελληνικό θέατρο σκιών, τον Κώστα Μακρή. Το να ξεκινήσεις να φτιάξεις μια φιγούρα απαιτεί όρεξη, μεράκι, υπομονή και φαντασία για το τι αποτέλεσμα θέλεις να βγάλεις. Στην δική μου περίπτωση, η προτεραιότητα μου είναι να πέτυχω την έκφραση που θέλω να έχει η φιγούρα, οι αναλογίες της να είναι σωστές και τα χρώματα να είναι έντονα. Θέλω η φιγούρα μου να φαίνεται από μακριά και στον θεατή που κάθεται στις πίσω θέσεις χωρίς να μπερδεύει το μάτι.

Μ.Γ.: Στόχος να υποθέσω ότι είναι να παραμένει ζωντανή η παράδοση του θεάτρου σκιών, έτσι; Πώς είναι η ανταπόκριση από το κοινό; Ειδικά, σε στιγμές διάδρασης που έχεις μέσα στις παραστάσεις σου.
Μπ. Μ.: Στόχος είναι να διασωθεί προφανώς, αλλά και να εξελιχτεί. Ζούμε σε μια εποχή όπου η πληροφορία “τρέχει” με ιλιγγιώδεις ταχύτητες που τρέχουμε να τις προλάβουμε. Η τεχνολογία ολοένα και εξελίσσεται και νέα ερεθίσματα μας βομβαρδίζουν διαρκώς. Όμως, αναμεσά στα νέα αυτά μέσα έρχεται κάτι αρχέγονο. Το παιχνίδι του φωτός με την σκιά. Ένα λευκό πανί τεντώνεται, δυο και τρεις φιγούρες παίζουν πάνω στο πανί και ξαφνικά ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας.
Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί σε κάθε μέρος που κάνω παράσταση, γονείς με πλησιάζουν και μου λένε πως τα παιδιά τους έχουν τρέλα με τον Καραγκιόζη, στήνουν τον δικό τους μπερντέ και φτιάχνουν παραστάσεις. Όσο για την ανταπόκριση του κοινού, μέλημά μου είναι να πέτυχω την καλύτερη δυνατή επικοινωνία θεατή – φιγούρας και να τους κάνω μέρος της παράστασης. Να μπουν στην πλοκή του έργου και να την καθορίσουν, βοηθώντας τον Καραγκιόζη στην εκάστοτε περιπέτεια που μπλέκει. Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να γίνονται οι δυνατότεροι σύμμαχοι μας σε αυτές τις περιπέτειες με δυνατές φωνές και γέλια.

Μάγισσες, δράκοι και ιππότες ζωντανεύουν στον μπερντέ του Καραγκιόζη του Μακρή!
Ένα παραμύθι για όλες τις ηλικίες γεμάτο γέλιο, δράση και πολλά ευτράπελα!

Γενική είσοδος 6€ Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com
Τηλ. Κρατήσεων – πληροφοριών 6942939699 & 6951219739

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!