Ο Κωνσταντίνος Γρηγορίου είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους και δραστήριους εκπροσώπους της νέας γενιάς συνθετών με καταγωγή από το χωριό Κράψη Ιωαννίνων. Η συνθετική του δράση αποτυπώνεται μέσα από τις δεκάδες συναυλίες με τις σημαντικότερες ορχήστρες, σύνολα μουσικής δωματίου και σολίστες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το 2013 συνέθεσε για την Απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, το συμφωνικό ποίημα «Lake of mist» και το αφιέρωσε στην πόλη και την ορχήστρα της. Το έργο παρουσιάστηκε στα Γιάννενα τον Φεβρουάριο του 2016, από την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Ιωαννιτών, υπό τη διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ελευθέρια». Γνωστές ορχήστρες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματά τους το συγκεκριμένο έργο, κάνοντας ευρέως γνωστό το όνομα και την ιστορία της πόλης.

Αποτέλεσμα της μεγάλης συνθετικής δράσης του Κωνσταντίνου Γρηγορίου είναι και η επικείμενη συνεργασία του με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 5ου φεστιβάλ Δωδώνης.

Όσοι παρευρεθούν στη συναυλία της 6ης Αυγούστου 2021, στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, μαζί με τις διάσημες σουίτες των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Κωνσταντινίδη, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία βαθιά συναισθηματική δημιουργία του Κωνσταντίνου Γρηγορίου, το έργο Farewell (αποχαιρετισμός) για βιολοντσέλο και ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Βράνου με σολίστ τον Χρήστο Γρίμπα. Το Farewell ολοκληρώθηκε στη Σαντορίνη τον Μάρτιο του 2017 και αποτελεί ένα φόρο τιμής στην Ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που κυνηγήθηκε και βασανίστηκε βάναυσα από τις δυνάμεις κατοχής.

Είναι βασισμένο στο θέμα του σεφαραδίτικου τραγουδιού Adio Querida. Ο ρυθμός του έργου μάλλον αργός χρησιμοποιεί το τσέλο ως σολιστικό όργανο που παρουσιάζει το θρήνο για τον ανθρώπινο πόνο και την αγωνία για επιβίωση, συνομιλώντας με μελωδικά και έντονα ρυθμικά στοιχεία της ορχήστρας.

Το Farewell, κατόπιν παραγγελίας, παρουσιάστηκε στο κοινό, για πρώτη φορά, την 7η Μαΐου 2017, στη Βουδαπέστη, στην εκδήλωση Mendelssohn’s Journeys του “Jewish Art Days” Festival από την ορχήστρα Danubia Orchestra Óbuda (Σολίστ: Χρήστος Γρίμπας – Μουσική διεύθυνση: Anton Shaburov).

Ο Κωνσταντίνος Γρηγορίου γεννήθηκε στη Αθήνα και σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Είναι Διπλωματούχος Σύνθεσης στην τάξη του Περικλή Κούκου. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (MSc) “Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων”.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο κοινό στην Ελλάδα, την Αμερική, τη Ρωσία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία από ορχήστρες όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλoνίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η Sofia Sinfonietta, η Dnipropetrovsk Academic Symphony Orchestra, η Kharkov Academic Symphony Orchestra, η Danubia Orchestra Obuda, η Filarmonica Brasov, η Nis Symphony Orchestra κ.α.

Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους μαέστρους του εξωτερικού όπως η Natalia Ponomarchuk, ο Svilen Simeonov, ο Iulian Rusu, o Anton Shaburov, o Vicento Arino

Pellicer κ.α. και από την Ελλάδα με τον Ανδρέα Τσελίκα, τον Αναστάσιο Συμεωνίδη, τον Χάρη Ηλιάδη, τον Δημήτρη Μποτίνη κ.α.

Το 2017 προσκλήθηκε και εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης στη Ρωσία, σε μία συναυλία στο πλαίσιο της έκθεσης «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που συνδιοργανώθηκε από τα Υπουργεία Πολιτισμού της Ελλάδας και της Ρωσίας. Το 2009 προσκλήθηκε και συμμετείχε στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής “Europe-Asia” που πραγματοποιήθηκε στο Καζάν της Ρωσίας, ενώ τον Απρίλιο του 2008, συμμετείχε στον τέταρτο κύκλο των “Ελληνικών Μουσικών Γιορτών” που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ύστερα από πρόσκληση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Έχει, επίσης, προσκληθεί από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Dnipropetrovsk (2015 & 2016) της Ουκρανίας καθώς και από τη Sofia Sinfonietta (2017), τη Συμφωνική Ορχήστρα του Pazardjik (2014) της Βουλγαρίας και τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (2019).

Έργα του έχουν μεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ), έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Παπαγρηγορίου-Νάκας (Panas Music) και κυκλοφορούν σε CD από τη δισκογραφική εταιρία Irida Classical.

Από τον Σεπτέμβριο του 2003 είναι Καλλιτεχνικός και Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Θήρας, ενώ για τέσσερα χρόνια, διατέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη, αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς όπως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Ακαδημία (Πανεπιστήμιο) Παραστατικών Τεχνών και Μουσικής της Βιέννης κ.α. Για 3 χρόνια, υπήρξε Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του Δήμου Θήρας, ενώ είναι, επίσης, ο τοπικός συντονιστής της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στη Σαντορίνη.

Έχει διατελέσει μέλος επιτροπής πανελλήνιων και διεθνών διαγωνισμών μουσικής. Συνεργάζεται με πλήθος πολιτιστικών- καλλιτεχνικών φορέων και θεσμών, με ιδρύματα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2016 ήταν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου ISSC 2016 με τίτλο “The Logics Of Image: Visualization, Iconicity, Imagination And Human Creativity”.

Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!