Ο θεατρικός μονόλογος του Άγγελου Ανδρεοπούλου, για τη ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλεπά, επανέρχεται στο θέατρο ΚΥΚΛΟΣ, για μια μοναδική παράσταση!
Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 21 : 00

Η παράσταση, που σκηνοθέτησε με μαεστρία ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος, αφού περιόδευσε, τη σεζόν 2022-2023, σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, όπως Τήνο ( όπου έκανε και την πρεμιέρα της ), Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Ερμιόνη, επανέρχεται στο θέατρο ΚΥΚΛΟΣ, έχοντας αποσπάσει ήδη υμνητικές κριτικές από τους θεατές, αρκετοί εκ των οποίων παρακολούθησαν περισσότερες, από μία, φορές την παράσταση, αλλά και από τους κριτικούς, τόσο στην Αθήνα όσο και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδος.
Το έργο αναφέρεται στη ζωή του σημαντικότατου καλλιτέχνη Γιαννούλη Χαλέπα, έχοντας ως εφαλτήριο το ψυχιατρείο της Κέρκυρας, στο οποίο νοσηλεύτηκε για 14 χρόνια και το οποίο αποτελεί την αφετηρία των ταξιδιών του μυαλού του. Μέσα απ’ αυτά βρισκόμαστε στα παιδικά του χρόνια στην Τήνο, στην Αθήνα του 18ου αιώνα, όπου σπούδασε και αργότερα μεγαλούργησε, χαρίζοντας μας σημαντικότατα έργα, όπως η γνωστή σε όλους Κοιμωμένη, ο Σάτυρος, η Μήδεια… αλλά και στο Μόναχο, όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του και κατάφερε να εδραιωθεί σημαντικά, κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις… για να επανέλθουμε στην Τήνο, σημαντικό σταθμό της ζωής του… πριν το ψυχιατρείο… μετά το ψυχιατρείο και να οδηγηθούμε μέσα από όλα αυτά τα μονοπάτια στη λύτρωση και την ανάταση ψυχής, που μόνο ένας σπουδαίος άνθρωπος και καλλιτέχνης μπορεί να νιώσει και να βιώσει στο έπακρο.

Σε ένα αφαιρετικό σκηνικό, ο Γιώργης Κοντοπόδης μας καλεί να βυθιστούμε στην ψυχοσύνθεση του σημαντικού γλύπτη, μέσα στα ογδόντα λεπτά που κρατάει η παράσταση και μας μεταφέρει όλες τις αναζητήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ανθρώπου αυτού, η ζωή του οποίου μοιαζει πολλες φορές με μυθιστόρημα και αποτελεί το παράδειγμα της φράσης ΄΄ποτέ δεν είναι αργά΄΄…

Η παράσταση αποτελεί ένα φόρο τιμής στο σημαντικότατο Έλληνα γλύπτη αλλά και άνθρωπο, που τόσο ταλαιπωρήθηκε εξαιτίας των ΄΄πιστεύω΄΄ του αλλά κατάφερε να μείνει μέχρι το τέλος της ζωής του σταθερός σε αυτά.
στα πλαίσια του αφιερώματος της παράστασης στον μεγάλο καλλιτέχνη, ο Κοιμώμενος Χαλεπας, παρουσιάστηκε στις 24 Αυγούστου ( ημέρα γεννήσεως του Γιάννουλη Χαλεπα ), στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του, στον Πύργο Τήνου, υπο την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Πάνορμος – Γιαννουλης Χαλεπας, με την αυλή κατάμεστη από κόσμο , που μετά το πέρας της παράστασης, ξέσπασε σε παρατεταμένο χειροκρότημα, επιβραβεύοντας τους συντελεστές για το αποτέλεσμα. Ο Γιώργης Κοντοποδης, μετά το πέρας της παράστασης, ενδεδυμένος ακόμη με το ρούχο του ρόλου, και μετά τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου του Πνευματικού κέντρου, φωτογραφήθηκε μέσα στο σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπα.

Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα από κριτικές για την παράσταση

΄΄Λέγαμε πως δεν γίνεται να βρισκόμαστε για πάνω από μία ώρα στα κόκκινα, κι εμείς από κάτω και όσοι είναι πάνω στη σκηνή. Γίνεται. Μας το απόδειξε η αψεγάδιαστη ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη και η επίμονη και απαιτητική σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου.΄΄ ( Τιτικα Τζιαλλα – Ηπειρωτικος Αγων )

“Το κείμενο αυτό αποτελεί μια γροθιά στο κοινωνικό κατεστημένο”
Ελένη Αναγνωστοπούλου – fractalart.gr

“Η τραγική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, περνάει ολόκληρη μέσα από τη δυνατή ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη και μας καθηλώνει”
Λένα Σάββα – θεατρο.gr

¨’Ενα ανατριχιαστικό όλον που σε κερδίζει επάξια, προσφέρει εντάσεις, ποικίλες υφές και ρεαλιστικό σπαραγμό”
Τζένη Κουκίδου – koukidaki.gr

“Με ξετρέλανε αυτός εδώ ο μονόλογος. Με ξετρέλανε τούτη η παράσταση”
Κώστας Κούλης Noizy.gr

“Η παράσταση είναι ένας από αυτούς τους μονολόγους, που βγαίνεις από την αίθουσα και ψάχνεις λίγο δροσερό αέρα να σε “χτυπήσει” στο πρόσωπο”
Θοδωρής Κ. – sinwebradio.com

” Ο λόγος ρέει, τα συναισθήματα ρέουν. Φαίνεται η ψυχή. Αυτό μου έμεινε από το έργο. Δεν μιλά απλά για τη ζωή του Χαλεπά, μιλά για την ψυχή του κι αυτό παίρνει το κοινό φεύγοντας.”
iart.gr

΄΄Σπάνια παρακολουθεί κανείς παράσταση με τόση ισότιμη και ισοβαρή αρμονία των τριών συντελεστών της, του συγγραφέα, του σκηνοθέτη και του ηθοποιού. Μια παράσταση που οφείλουμε να δούμε όλοι ΄΄
Βαγγέλης Ραφτοπουλος thesspress.gr

΄΄Ο Γιωργής Κοντοπόδης αρπάζει το κείμενο, περνάει τις λέξεις στην ψυχή του, τις φιλτράρει με έναν αξεπέραστο τρόπο και το προσφέρει με όλη του την ένταση, όλη την ευαισθησία και το πολυεπίπεδο του, τόσο άμεσα, τόσο διακριτά που κανείς και τίποτα δε μένει ασυγκίνητος΄΄
Αiμιλια Φλωρου artviews.gr

΄΄Ο Γιώργης Κοντοποδης χειρίζεται άψογα όλα τα συναισθήματα του ρόλου του, ποτίζεται από αυτά ώστε να μας μεταφέρει την τραγικότητα της ζωής ενός «σαλού άγιου» που αδικήθηκε από τους ανθρώπους, δικαιώθηκε με την τέχνη του. Όλα ξεπροβάλλουν μέσα από τις ερμηνευτικές συναισθηματικές εναλλαγές του ηθοποιού που καταθέτει στη σκηνή τον εξαιρετικό υποκριτικό του πλούτο΄΄
Μαίρη Γκαζιάνη polimagazino.gr

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Θέατρο ΚΥΚΛΟΣ
Αραβαντινού 14, 45444
ΤΗΛ 26511 81480

ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛοΣ αΓΙΟΣ

Του Άγγελου Ανδρεόπουλου
Σκηνοθεσία – φωτισμοί : Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Σκηνικά – εικαστική επιμέλεια : Μιχάλης Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες : Ραμπελλα Γρε
Μουσική σύνθεση : Άγγελος Ανδρεόπουλος

Στο ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης

Ημέρα και ώρα παράστασης: Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων : 14 ευρώ, 12 ευρώ ( φοιτητικό, ανέργων, Α.Μ.Ε.Α. )

Προπώληση
https://www.ticketservices.gr/event/periodeia-koimomenos-xalepas-o-salos-agios/

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!