Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Χατζηκώστα, με απόφαση του, συμμετέχει στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 18/2/25 για τους εργαζόμενους στο Πρόγραμμα 4000 και σε άλλους φορείς που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην ανακοίνωση του αναφέρει:

Θετικό ότι ανανεώθηκαν οι συμβάσεις για ένατο χρόνο των εργαζομένων του προγράμματος των 4.000 μέσω ΔΥΠΑ που εργάζονται κυρίως στα Νοσοκομεία, αλλά και σε άλλους φορείς της Δημόσιας Υγείας.

Συντελείται όμως εδώ και 8 χρόνια κατάφορη αδικία που όμοιά της δεν έχουμε ξαναντιμετωπίσει σε εργαζόμενους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο. Προσληφθήκαμε πριν 8 χρόνια σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό κλπ) για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών με το εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο της κατηγορίας που ανήκουμε βάσει του ενιαίου Μισθολογίου που ίσχυε τότε στο Δημόσιο χωρίς να περιλαμβάνεται κανένα εκ των επιδομάτων (πλην του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας). Η πρόσληψη έγινε με κριτήρια και σχετικές εγκρίσεις του ΑΣΕΠ. Έκτοτε εργαζόμαστε για 8 χρόνια με τον εισαγωγικό βασικό μισθό χωρίς να δικαιούμαστε καμία αύξηση και κανένα επίδομα. Επίσης η ΚΥΑ της ανανέωσης των συμβάσεων για ένα ακόμη χρόνο που εκδόθηκε 24.1.2025 είναι στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση συνέχισης των μισθολογικών αδικιών.

Το Υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση της ΔΥΠΑ μας λογίζουν ως μαθητευόμενους, όταν εργαζόμαστε 8 χρόνια και έχουμε μετατραπεί ακόμη και σε εκπαιδευτές νεοδιόριστων υπαλλήλων. Εκτελούμε υπεύθυνες βάρδιες σε ΤΕΠ, ΜΕΘ, κλινικές κλπ. Την περίοδο της πανδημίας από την πρώτη γραμμή προσφέραμε σημαντικές υπηρεσίες.

Εξαιτίας των μισθολογικών αδικιών ένας-ένας παραιτούνται από το ΕΣΥ με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει από 4.000 μόνο 2.500 εργαζόμενοι από το εν λόγω πρόγραμμα. Σταδιακά θα παραιτηθούν όλοι με σημαντικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες που ήδη είναι επιβαρυμένες από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Αντίθετα με τους 2.000 εργαζόμενους στα Νοσοκομεία του προγράμματος της ΔΥΠΑ ηλικίας 55-67 ετών μακροχρόνια ανέργων, που αμείβονται κανονικά με όσα δικαιούνται. Προσπαθούν οι υπηρεσίες των Νοσοκομείων να ανεβάσουν στο ΕΡΓΑΝΗ το μισθό που δικαιούνται με βάση τις ισχύουσες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας δεν το δέχεται. Αναγκάζονται οι υπηρεσίες των νοσοκομείων να ανεβάζουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ πλασματικούς μισθούς (850€) για να δεχθεί τη νομιμότητα των συμβάσεων, την ώρα που θα αμείβονται με 775€ το μήνα.

Ενημερώσαμε τον Υπουργό Υγείας μέσω της ομοσπονδίας μας (ΠΟΕΔΗΝ) και έκανε επανειλημμένες προσπάθειες προς το Υπουργείο Εργασίας και προς την ΔΥΠΑ για να διορθωθούν οι μισθολογικές αδικίες. Δεκάδες φορές με κινητοποιήσεις μας γνωστοποιήσαμε το μείζον αυτό θέμα στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς να επιλυθεί.

Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Ζητάμε να λαμβάνουν τα χρήματα που λαμβάνουν και οι λοιποί εργαζόμενοι της ίδιας κατηγορίας, της ίδιας ειδικότητας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας.

Διεκδικούμε την ισονομία και την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών που υφιστάμεθα εδώ και 8 έτη σε σχέση με όλους τους άλλους συμβασιούχους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας κλπ.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση όλων των φορέων της δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό και τη μετατροπή των συμβάσεων των διαφόρων προγραμμάτων σε αορίστου χρόνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!