Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος  Θεοδ.  Κουτσοχρήστος
Την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, τρώμε τον τελευταίο τραχανά του  χειμώνα,  καθώς αύριο Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η νηστεία  της Μεγάλης  Τεσσαρακοστής.
Οι παλαιότεροι   ” τιμούσαν τον τραχανά “,  και τον μαγείρευαν σε χάλκινο επικασσιτερωμένο σκεύος  πάνω σε πυροστιά στο τζάκι,  ή σε μαντεμένια σόμπα ( μασίνα ) καθώς και οι μετακινούμενοι
κτηνοτρόφοι στην διαδρομή τους για τα χειμαδιά προσθέτοντας, τυρί φέτα και κόκκινο πιπέρι.

Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι αυστηρή και παλαιότερα, που οι άνθρωποι  στην πατρίδα μας, ήταν περισσότερο ευλαβείς την τηρούσαν με ακρίβεια ” καλογερική”.

Κάποιοι μάλιστα, συνήθως ευλαβείς γυναίκες μεγάλης ηλικίας στην αρχή αυτής της νηστείας, με την ευλογία του πνευματικού τους,  ” έκαναν  τριήμερο”,  απείχαν δηλαδή από φαγητό και νερό,την Καθαρά Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.
Πολλοί έλεγαν τότε στα χωριά των Αγράφων (  Ευρυτανικά  & Θεσσαλικά ),  ότι αν σου δώσει ευχή  ” γιαγιά  που νηστεύει τριήμερο”, είναι σαν να παίρνεις ευχή από Δεσπότη!

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!