Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διορίσει τη Λίντσεϊ Χάλιγκαν ως επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Εισαγγελικού Γραφείου για την Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια.
Η Χάλιγκαν, που αυτή την περίοδο υπηρετεί στο γραφείο της γραμματείας προσωπικού του Λευκού Οίκου, ήταν μέλος της νομικής ομάδας του Τραμπ και τον είχε εκπροσωπήσει κατά τη διάρκεια της πολύκροτης έρευνας για τα διαβαθμισμένα έγγραφα που εντοπίστηκαν στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη Χάλιγκαν «σκληρή, έξυπνη και δίκαιη δικηγόρο», ικανή να φέρει «δικαιοσύνη για όλους». Ωστόσο, η επιλογή της έχει δεχθεί επικρίσεις, καθώς δεν διαθέτει προηγούμενη εμπειρία ως εισαγγελέας. Ο διορισμός της ανακοινώθηκε μέσω αναρτήσεων στην προσωπική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Αμερικανού προέδρου, όπου υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη εισαγγελία χρειάζεται «έναν σκληρό ομοσπονδιακό εισαγγελέα για να αρχίσουν να κινούνται τα πράγματα».
Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές εάν η Χάλιγκαν θα αναλάβει καθήκοντα σε προσωρινή βάση, πριν επικυρωθεί ο διορισμός της από τη Γερουσία. Η απόφαση ακολουθεί την παραίτηση του Έρικ Σίμπερτ, έμπειρου εισαγγελέα και πρώην αστυνομικού, ο οποίος είχε απορρίψει την πιθανότητα δίωξης της γενικής εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, κρίνοντας πως δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία.
Ταυτόχρονα, ο Τραμπ εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στη γενική εισαγγελέα των ΗΠΑ Πάμ Μπόντι, αλλά άσκησε πίεση ώστε να στραφεί πιο αποφασιστικά εναντίον πολιτικών αντιπάλων του. «Η Παμ Μπόντι κάνει εξαιρετική δουλειά (…) αλλά χρειάζεται έναν σκληρό εισαγγελέα στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια, όπως η επιλογή μου, Λίντσεϊ Χάλιγκαν, για να προχωρήσουν οι υποθέσεις», τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την ανακοίνωση του Τραμπ, η νομική σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαίρη «Μάγκι» Κλίρι είχε ενημερώσει συναδέλφους της μέσω e-mail ότι θα αναλάμβανε εκείνη τη θέση, εξέλιξη που φαίνεται να ανατράπηκε την τελευταία στιγμή.
ΠΗΓΗ: CNN Greece
