Το βίαιο περιστατικό ενάντια στην συνάδελφο, είναι συνάρτηση των  επιδεινούμενων συνθηκών λειτουργίας του ΤΕΠ και της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΙ αλλά  και της διάτρητης ασφάλειας εντός και εκτός των χώρων του ΠΓΝΙ . Συνθήκες που έχουν  διαχρονικά αλλά και εντονότερα μέσα στην πανδημία,  αναδειχθεί από τους εργαζόμενους αλλά και τις διευθύνσεις των τμημάτων, που  όμως η βελτίωση τους  προσέκρουσε στo κριτήριο του κόστους  από τις διοικήσεις και το υπουργείο υγείας.

Είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι για τον επαγγελματικό κίνδυνο  των υγειονομικών  οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις τους  διαχρονικά, δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο σχεδιασμένης πρόληψης και μας έχουν εκτός ΒΑΕ.. Ακόμη και η παρουσία για ένα έτος το 2020,  γιατρού εργασίας (με  ειδικότητα παιδοχειρουργού!!!) στο ΠΓΝΙ, δεν πρόσθεσε τίποτα  στην εκτίμηση και πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου, την στιγμή που  οι συνθήκες και το περιβάλλον  εργασίας χειροτερεύουν χρόνο με το χρόνο.

Το τεράστιο φορτίο περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει το ελάχιστο για τις υπάρχουσες  ανάγκες,  τσακισμένο από την αναστολή αδειών, εντατικοποίηση και διαρκή αναγκαστική μετακίνηση από τμήμα σε τμήμα,  προσωπικό του ΠΓΝΙ,  με την  υποστελέχωση  να μεγαλώνει μετά το μέτρο των αναστολών εργασίας 80 συναδέλφων και την μαζική συνταξιοδότηση  δεκάδων άλλων, αθροίζεται στις  τεράστιες  ευθύνες των διοικήσεων  που «διαμορφώσαν  το εκρηκτικό εκείνο περιβάλλον» (κατά την προσφιλή έκφραση της διοίκησης του ΠΓΝΙ στα κείμενα των πειθαρχικών διώξεων που έχει ασκήσει σε  συναδέλφους)  για να συμβεί αυτό το βίαιο περιστατικό. Περιστατικό που δεν είναι το μοναδικό, αλλά το πιο οξύ και δείχνει ποιο βαθμό μπορεί να φτάσει η έκθεση σε επαγγελματικό κίνδυνο μέσα στις συνθήκες λειτουργίας του ΠΓΝΙ.

Η ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ για το γεγονός, δεν έχει κάποια πρακτική αξία, τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει δικές της ευθύνες για τις ελλείψεις σε φύλαξη, στελέχωση και οργάνωση του ΠΓΝΙ για να μειωθεί η έκθεση των υγειονομικών σε τέτοιους κινδύνους και δεν αναφέρει τίποτα για ενέργειες βελτίωσης της κατάστασης, με κυριότερη  την ενίσχυση της φύλαξης, της ψυχιατρικής και του ΤΕΠ με νέο προσωπικό.

1. Το ΤΕΠ του ΠΓΝΙ που για την αυτοτελή του, σύγχρονη λειτουργία, χρειάζεται 40 δικούς του ειδικευμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (σύμφωνα με την επίσημη στοχοθεσία που έχει κατατεθεί στη διοίκηση) έχει καλυμμένες  μόνο τις 4  από τις μόλις 12 !!! οργανικές θέσεις γιατρών που του έχουν αναγνωριστεί. Έχει 2  από τους 5 παθολόγους, 2 από τους 3 καρδιολόγους και κανένα γενικό γιατρό και χειρουργό από τους 3 που μόλις προβλέπονται. Όλοι οι υπόλοιποι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων είναι μετακλητοί από τις κλινικές, στις οποίες εφημερεύουν για τα εκεί περιστατικά και γιατροί αποσπασμένοι από τα αποψιλωμένα κέντρα υγείας .

Χαρακτηριστικά το ΤΕΠ είχε πριν την πανδημία 3 παθολόγους και 2 χρόνια μετά έχει 2. Εδώ και μήνες στην νυχτερινή βάρδια σε μέρα εφημερίας δεν υπάρχει γιατρός στην διαλογή στην είσοδο του ΤΕΠ  Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι σε μεγάλο μέρος ειδικευόμενοι και επικουρικοί νοσηλευτές που ανακυκλώνονται σε διάφορα τμήματα πριν εκπαιδευτούν και που σε λίγο διάστημα θα δουν την πόρτα της απόλυσης. Αυτό δημιουργεί και την έλλειψη δυνατότητας ελέγχου του τεράστιου όγκου περιστατικών αλλά και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών που έρχονται σε επείγουσα κατάσταση!!!

Ακόμη και η συνάδελφος που υπέστη τον ξυλοδαρμό, περίμενε μισή ώρα για να εξεταστεί και τελικά έφυγε από την κόπωση χωρίς εξέταση από το ΤΕΠ, που την ημέρα του περιστατικού είχε βουλιάξει κυριολεκτικά από περιστατικά και λειτουργούσε σε απίστευτες συνθήκες πίεσης για το προσωπικό.

2. Κτιριακά το ΤΕΠ δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα ιατρεία με αποτέλεσμα τα επείγοντα ψυχιατρικά όπως και τα  οφθαλμιατρικά, γυναικολογικά και παιδιατρικά  περιστατικά να εξετάζονται σε απομακρυσμένα από το ΤΕΠ σημεία του ΠΓΝΙ ακόμα και μέσα στις κλινικές, μειώνοντας δραστικά την ασφαλή περίθαλψή τους. Ακόμη και βαριά πάσχοντες ασθενείς και βαριά τροχαία διακινούνται εκτός του ΤΕΠ για εξετάσεις σε άλλα κτήρια και ορόφους.. Ενώ υπάρχει η καταγεγραμμένη η ανάγκη αλλά και μελέτη, για κτιριακή επέκταση του ΤΕΠ για να φιλοξενήσει τα ιατρεία αυτά, η υλοποίηση προσκρούει στην έλλειψη χρηματοδότησης και στην έλλειψη προσωπικού να τα στελεχώσει.

3. Η ψυχιατρική κλινική του ΠΓΝΙ η οποία έχει υπό την ευθύνη της πλειάδα ψυχιατρικών δομών και  εξυπηρετεί όλη την Β/δυτική Ελλάδα σε βαριά και οξέα περιστατικά, με πληρότητα που αγγίζει το 100% εδώ και χρόνια και που ετοιμάζεται να λειτουργήσει νέες δομές στην κοινότητα, αντί για την ενίσχυσή του με προσωπικό, έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια μια άνευ προηγουμένου επίθεση αποψίλωσης του νοσηλευτικού προσωπικού του. Η επιθετικότητα κυρίως της νοσηλευτικής διεύθυνσης, μέχρι και σήμερα δεν έχει κοπάσει, την στιγμή που συνταξιοδοτήθηκαν 2 έμπειρες νοσηλεύτριες και βγήκαν σε αναστολή 4 άντρες νοσηλευτές από την Μονάδα οξέων περιστατικών και μετακινούνται σε κοινοτική δομή άλλες 2 έμπειρες νοσηλεύτριες.. Η επιπλέον αναστολή εργασίας  3 ψυχιάτρων σε περίοδο επέκτασης ψυχιατρικών δομών και η αποψίλωση από έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό  δυσκολεύει αφόρητα την εργασία  και μειώνει τις δυνατότητες προληπτικής αναγνώρισης και αποτροπής τέτοιων περιστατικών.

4. Η προσβασιμότητα στον εσωτερικό χώρο του ΠΓΝΙ μπορεί να γίνει από δεκάδες σημεία εισόδου και οι 14 μόλις φύλακες για όλο το 24ωρο δεν επαρκούν ούτε για τις κεντρικές εισόδους. Την ημέρα του βίαιου περιστατικού υπήρχε 1 φύλακας στο ΤΕΠ για τα δεκάδες περιστατικά και η αυτοθυσία του πρόλαβε τα χειρότερα. Χαρακτηριστικά το πρωϊνό της επόμενης ημέρας του περιστατικού, κατά την οποία ο δράστης παρέμενε ασύλληπτος, δεν μπόρεσε να ικανοποιηθεί το αίτημα της κλινικής να υπάρχει ένας φύλακας στα εξωτερικά ιατρεία της ψυχιατρικής, για προληπτικούς λόγους !!!!

Αυτή η κατάσταση που αποτελεί μικρό μέρος των προβλημάτων του ΠΓΝΙ, είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη για τα ψέματα της κυβέρνησης ότι ενίσχυσε την ναυαρχίδα της Β/δυτικής Ελλάδας το ΠΓΝΙ. Είναι η απόδειξη ότι η τραγωδία της πανδημίας δεν ακούμπησε ούτε επιδερμικά την κυβέρνηση που συνεχίζει την διαχρονική  εγκληματική πολιτική συγκράτησης του κόστους στην υγεία, παρά την τεράστια αύξηση υγειονομικών αναγκών. Αποτελεί  παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε  85 κλίνες του 4ου κτιρίου χωρίς την πρόσληψη ούτε ενός μέρους των 315 εργαζομένων που αντιστοιχούν στην λειτουργία τους.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ΝΕΟ ΕΣΥ, της συγχώνευσης κλινικών, του κλεισίματος δομών υγείας και της παραπέρα μετατροπής των νοσοκομείων σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» αυξημένης οικονομικής αποδοτικότητας, θα αποδυναμώσει το ΠΓΝΙ από μόνιμο προσωπικό και θα χειροτερέψει τις συνθήκες εργασίας, αυξάνοντας την εντατικοποίηση και  την έκθεση σε επαγγελματικό κίνδυνο.

Δεν πρόκειται να σταματήσουν την εγκληματική, αντιλαϊκή πολιτική τους αν δεν τους σταματήσουμε εμείς, οι υγειονομικοί, οι ασθενείς και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μέσα από τον οργανωμένο αγώνα διεκδίκησης ενός αποκλειστικά, δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ .               ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12 το μεσημέρι ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.)  ΠΓΝΙ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!