Κατά του ορισμού ενός ειδικού πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που έρχεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών και υπέρ μιας συνολικότερης λύσης με πλαφόν τιμής σε όλη την αγορά φυσικού αερίου μέσω του Ολλανδικού χρηματιστηρίου ενέργειας TTF τάσσεται η ελληνική πλευρά.

Όπως επισημαίνουν στην «Η» πηγές του υπουργείου ενέργειας «η Ελλάδα δεν είναι υπέρ της πρότασης για επιβολή πλαφόν τιμής μόνο στο ρωσικό αέριο, αλλά θα επαναδιατυπώσει την πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και μήνες ο έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα ανώτατο όριο τιμής στο TTF, που θα επηρεάσει συνολικά τις τιμές στην αγορά φυσικού αερίου».

Με αυτή τη θέση αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος θα αντιταχθεί αύριο στην επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο, κίνηση που, όπως έχει δηλώσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή εν συνόλω των ροών προς την Ευρώπη.

Οι κίνδυνοι από το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές η επιβολή πλαφόν ειδικά στο ρωσικό αέριο είναι μια κίνηση κυρίως πολιτικής σημασίας που στόχο έχει να πιέσει την Μόσχα στο μέτωπο του πολέμου με την Ουκρανία, χωρίς όμως επί της ουσίας να εξομαλύνει την κατάσταση στην αγορά, καθώς ενέχει και δυο βασικούς κινδύνους:

Υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθούν εν τέλει οι τιμές του φυσικού αερίου στις άλλες αγορές αλλά κυρίως και βασικότερο
Είναι ορατός ο κίνδυνος να διακοπούν και οι ροές στον Turkstream μετά τον Nord Stream, εφόσον προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο, κάτι που θα έβαζε σε μεγάλες ενεργειακές περιπέτειες την Ελλάδα, η οποία προμηθεύεται ρωσικό αέριο αδιάλλειπτα μέσω του Turkstream όλη αυτή την περίοδο μέχρι και σήμερα.
«Πρέπει να εξορθολογιστεί η τιμή του TTF, αυτή είναι η λύση», διαμηνύουν στην «Η» πηγές με γνώση του θέματος, διατυπώνοντας την εκτίμηση πως το πλαφόν στο ρωσικό αέριο είναι ένα αμφιλεγόμενο μέτρο που στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική τιμωρία του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πολλές οι διαφωνίες

Η Ελλάδα γίνεται έτσι άλλη μια χώρα που προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που διαφοροποιούν την πολιτική τους σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως η Τσεχία που έχει και την προεδρία της Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου, ότι διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο και όχι μια αποτελεσματική λύση.

Την σκυτάλη της ίδιας στάσης πήραν σήμερα και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην ΕΕ, η Σλοβακία και πλέον και η Ελλάδα. Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι είναι «σκεπτική» σχετικά με την ιδέα.

Κατά το Politico, η πρόταση της Κομισιόν – και κυρίως το πιο αμφιλεγόμενο μέτρο του πακέτου που είναι το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο – έχει διχάσει την Ευρώπη με τις πρωτεύουσες να έχουν «πολύ αντιφατικές απόψεις», όπως δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!