Με ιδιαίτερη πικρία και θλίψη διαβάσαμε σήμερα  – εορτή της Γεννήσεως της Παναγίας μας, κατά την οποία εορτάζει και η Ιερά Μονή Βελλάς –το δημοσίευμα που υπογράφει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Μολονότι βρίσκομαι στο στάδιο της αφυπηρέτησης  θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω στις ανυπόστατες αιτιάσεις περί «πλιάτσικου» – και να εκφράσω τη λύπη μου που ο κ. Δήμαρχος Πωγωνίου τώρα αντιλήφθηκε τι θα απομείνει τελικά από την παλαίφατο και ιστορική Σχολή της Βελλάς (ιδρύθηκε από έναν οραματιστή αρχιερέα, τον Σπυρίδωνα Βλάχο, επί τουρκοκρατίας και κλείνει με την τομή για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, κατόπιν συμφωνίας Εκκλησίας και Πολιτείας το2021) –       καταθέτω λοιπόν ότι παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν  για να μην κλείσει η Σχολή, τελικά με το άρθρο 241 του Νόμου 4823/21 το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών της  ΑΕΑ Βελλάς συγχωνεύεται  με το αντίστοιχο της ΑΕΑ Αθηνών και το Πρόγραμμα Βυζαντινής  Μουσικής και Ψαλτικής με το αντίστοιχο της ΑΕΑ  Κρήτης.

Ως εκ τούτου και σε εφαρμογή του Νόμου με εντολή του Υπουργείου Παιδείας οι Πρόεδροι των παραπάνω Ακαδημιών πρέπει να παραλάβουν όλο το εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει στην ΑΕΑ Βελλάς και το οποίο αγοράστηκε με χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΠΘ.

Ως πρώτη και επείγουσα κρίθηκε η παραλαβή των ηλεκτρονικών υπολογιστών με το αρχείο της Σχολής, οι φάκελοι των καθηγητών που πρέπει να ενταχθούν στην ΑΕΑ Αθηνών και στην ΑΕΑ Κρήτης διοικητικά και οι έντυπες και ηλεκτρονικές καρτέλες των φοιτητών/τριων, εν όψει της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου 2022 και της ένταξής τους στο χειμερινό εξάμηνο του νέου ακαδ. έτους 2022-23.

Σύμφωνα με το νόμο, η περιουσία του ΥΠΕΠΘ, όσον αφορά στην συγχωνευόμενη ΑΕΑ Βελλάς, μεταφέρεται κατά την έναρξη του ακαδ. έτους 2022-23 στις αντίστοιχες Ακαδημίες Αθηνών και Κρήτης, ενώ η περιουσία του ΥΠΕΠΘ, όσον αφορά στην καταργούμενη δομή του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Βελλάς, θα μεταφερθεί του χρόνου στην αντίστοιχη νέα δομή της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης που ονομάζεται «Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών» (ΣΜΥΚ). Σύμφωνα με το νόμο κλείνουν τρία Εκκλησιαστικά Λύκεια στα Χανιά, στην Αθήνα και στην  Βελλά Ιωαννίνων και αντί αυτών ιδρύθηκαν και θα λειτουργήσουν από το 2023 τρεις ΣΜΥΚ.

Είναι πασιφανές ότι με βάση το νόμο όλα όσα ανήκουν στην ΑΕΑ Βελλάς και τα οποία είναι καταγεγραμμένα πρέπει να παραδοθούν ανάλογα στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και στην Ανώτατη Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης και μόνον.

Συνεπώς τα περί «πλιάτσικου» δεν αποδίδουν την πραγματικότητα,  τα  περί «σφραγίσματος της Σχολής» είναι υπόθεση γνωστή εδώ και ένα χρόνο και τα σχετικά με την «κινητοποίηση των  ενδιαφερομένων» είναι πλέον άκαιρα.

Με σεβασμό και τιμή

Η τέως πρόεδρος της ΑΕΑ Βελλάς