Μια εβδομάδα πριν παραβρέθηκα στο περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου όπου συζητήθηκε το θέμα της παράνομης διάνοιξης δρόμων στις κορυφές του Γράμμου.

Η κατάσταση θύμιζε περισσότερο γήπεδο παρά περιφερειακό συμβούλιο.

Από πολύ νωρίς «μετακινούμενοι» κτηνοτρόφοι και αρκετοί άσχετοι παρατρεχάμενοι και κλακαδόροι του περιφερειάρχη εισήλθαν στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου καταλαμβάνοντας όλες τις θέσεις. Οι πόρτες της περιφέρειας έκλεισαν και η μοναδική ανοιχτή είσοδος ελεγχόταν από ομάδα αστυνομικών και «ανθρώπων της περιφέρειας» που δεν επέτρεπαν την είσοδο σε άλλους πολίτες, ορειβάτες και εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων με το επιχείρημα πως η αίθουσα είναι γεμάτη. Επίσης λίγα μέτρα ποιο δίπλα υπήρχε και διμοιρία των ΜΑΤ.

Έτσι ο περιφερειάρχης Ηπείρου έχοντας καλά στημένη την «κερκίδα» έπαιξε «μπάλα» μόνος του. Μέσω χειροκροτημάτων στήριξε την διάνοιξη του δρόμου στα 2.200 μέτρα, ανεβοκατέβαζε πλήθος αμφιλεγόμενων εγγράφων, αναφέρθηκε στους βλάχους της Γράμουστας στην εποχή του Αλή Πασά και θυμήθηκε (γιατί άραγε?) πως όταν ήταν φαντάρος έστηνε μικροφωνικές για τα μνημόσυνα του μίσους στο Γκέσο.

Όποια διαφορετική άποψη προσπάθησε να εκφραστεί βέβαια βρήκε την αντίδραση των οπαδών της κερκίδας που δήλωναν μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι του Γράμμου . Για του λόγου το αληθές δείτε το παρακάτω βίντεο και τις «αυθόρμητες αντιδράσεις» κατά την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Έξαρχου: https://www.youtube.com/watch?v=N7t0LNQw8dk

Για να δούμε λοιπόν για πόσους πραγματικά κτηνοτρόφους μιλάμε σήμερα στο Γράμμο.

Τα τελευταία 20-30 χρόνια οι πολιτικές της Ε.Ε. για την κτηνοτροφία, όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην περιοχή του Γράμμου έχουν συρρικνώσει την κτηνοτροφική δραστηριότητα στο ελάχιστο. Έτσι λοιπόν, φτάσαμε στην Αετομηλιτσα, που την προηγούμενη εικοσαετία είχε περισσότερα από 40 κοπάδια, σήμερα να έχει μόνο 5 κοπάδια αιγοπροβάτων και 3 κοπάδια βοοειδών. Στο Κεφαλοχώρι, από 20 ίσως και περισσότερα μικρά και μεγάλα κοπάδια σήμερα υπάρχουν μόνο 2 κοπάδια προβάτων και 5 κοπάδια βοοειδών, στην Πλαγιά 1 κοπάδι βοοειδών και 2 κοπάδια αιγοπροβάτων, στην Θεοτόκο 1 κοπάδι βοοειδών και 1 κοπάδι προβάτων και στο Πληκάτι ένας επίσης μετακινούμενος κτηνοτρόφος με βοοειδή. Στην άλλη πλευρά του βουνού, στο χωριό Γράμμος δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα κοπάδι πρόβατα ή γίδια και μιλάμε για «μονοκαλλιέργεια» κάποιον κοπαδιών βοοειδών. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή των Μαστοροχωρίων έχουν απομείνει κάποια λίγα κοπάδια σε Λαγκάδα, Δροσοπηγή και Χιονιάδες που δεν χρησιμοποιούν τα βοσκοτόπια του Γράμμου.

Ποια είναι λοιπόν η ανάγκη αυτού του δρόμου σε αυτό το σημείο και σε αυτό το υψόμετρο;

Τα βοοειδή που δεν χρειάζονται καθημερινή φροντίδα και επίβλεψη και ειδικά σε μια έκταση όπου λόγω της έλλειψης νερού δεν μπορούν να είναι μόνιμα εκεί, το πολύ να ανέβουν για βόσκηση το πρωί και να επιστρέψουν το απόγευμα χαμηλά.

Ποια ανάγκη για στέγαστρα υπάρχει και είναι απαραίτητα να γίνουν όπως ανέφερε ο πρόεδρος των μετακινούμενων κτηνοτρόφων στο περιφερειακό συμβούλιο;

Ακόμη και αυτά που υπάρχουν σήμερα είναι άδεια και ειδικότερα στο χωριό Γράμμος , αυτά που υπήρχαν ως οικίσκοι για την διαμονή των κτηνοτρόφων έχουν λεηλατηθεί και έχουν καταρρεύσει. Βέβαια η πρόεδρος του Γράμμου δεν αναφέρθηκε σε αυτά αλλά επικεντρώθηκε στις ληστείες και είναι απορίας άξιο γιατί ζητάει βοήθεια από την Περιφέρεια Ηπείρου και όχι από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που ανήκει.

Στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο ακούγοντας κανείς τους αγανακτισμένους κτηνοτρόφους που έπιασαν στασίδι από νωρίς στην αίθουσα, θα μπορούσε να συμπεράνει πως οι αγροτικοί και δασικοί δρόμοι που υπάρχουν σήμερα στο Γράμμο και όχι μόνο είναι συντηρημένοι λειτουργικοί και πως το πρόβλημα είναι πώς χρειαζόμαστε καινούριους. Λογικό βέβαια να μη το γνωρίζουν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο περιφερειακό συμβούλιο αφού έχουν αλλού τα κοπάδια τους. Για παράδειγμα ο πρόεδρος των μετακινούμενωνπου πήρε το λόγο στην συνεδρίαση έχει το κοπάδι του στην Μπαλντούμα. Επίσης απορίας άξιο είναι πώς για την υπεράσπιση των «μετακινούμενων» κτηνοτρόφων μίλησε και ένας ξενοδόχος από το Πληκάτι.

Η αλήθεια όμως είναι πως οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι της περιοχής άλλα ζητάνε και όχι ένα δρόμο μη λειτουργικό στα 2.200 μέτρα.

  • Ζητάνε την συντήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων δρόμων ώστε να μην χρειάζονται καινούργιο αγροτικό αυτοκίνητο κάθε χρόνο για να φτάσουν στα κοπάδια τους.
  • Όλοι οι κτηνοτρόφοι μετακινούμενοι και μη, ανεξάρτητα που έχουν τα κοπάδια τους ζητάνε να σταματήσει ο κατήφορος στη μείωση των ενισχύσεων.
  • Ακριβώς την προηγούμενη ημέρα της συνεδρίασης η πληρωμές της βασικής ενίσχυσης ήταν μειωμένες κατά 10 % σε σχέση με τις περσινές και πάνω από 50% μειωμένες μέσα στα τελευταία 5 χρόνια αλλά γιαυτό δεν ακούστηκε κουβέντα.
  • Όλοι οι κτηνοτρόφοι μετακινούμενοι και μη, ζητάνε να σταματήσει ο ανήφορος των τιμών στις ζωοτροφίες , στα καύσιμα , στο ρεύμα και στο κόστος ζωής.

Όλοι οι κτηνοτρόφοι μετακινούμενοι και μη, γνωρίζουν επίσης και ας κάνουν αρκετοί πώς δεν καταλαβαίνουν τον υπεύθυνο για όλα τα παραπάνω:

Είναι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τόσα χρόνια ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και εφαρμόζουν μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις και όχι η έλλειψη ενός άχρηστου δρόμου στις κορυφές του ιστορικού Γράμμου.

Δημήτρης Σδούκος
Κτηνοτρόφος
Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση Κόνιτσας

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!