“Δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ο κύριος Μητσοτάκης κατάργησε επτά (7) Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μεταξύ των οποίων και δύο (2) της Ηπείρου, του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων, καθώς επίσης και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το ξήλωμα της περιβαλλοντικής προστασίας και της αναπτυξιακής προοπτικής φέρει –πλέον- την υπογραφή του.
Η απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής επιστημονικής κοινότητας και των παραγωγικών φορέων των Προστατευόμενων Περιοχών και η αφαίρεση της δυνατότητας που είχαν να συμμετέχουν, να σχεδιάζουν, να διοικούν και να αποφασίζουν για την περιοχή τους φέρει –πλέον- την υπογραφή του.
Οι προεκλογικές του δεσμεύσεις για «στήριξη και περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των Φορέων Διαχείρισης» και το φιλοπεριβαλλοντικό «πράσινο» προφίλ του αποδείχθηκε αναμφισβήτητα πως δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια παλαιοκομματική στρατηγική, μια μικροπολιτική εξαπάτηση εκ μέρους του, ένα ψηφοθηρικό εμπόριο ελπίδας εις βάρος των κατοίκων της περιοχής και των εργαζόμενων στους Φορείς.
Η διαχείριση του συνόλου των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας από μια επταμελή διοίκηση έμμισθων στελεχών, με έδρα την Αθήνα, έχει σαφέστατα αναχρονιστικά χαρακτηριστικά, θα προκαλέσει έντονες δυσλειτουργίες και εκπέμπει καθαρά χαρακτηριστικά ολιγομελούς και αδιαφανούς ελέγχου των Προστατευόμενων Περιοχών στην κατεύθυνση υπεράσπισης των κανόνων της αγοράς, στον αντίποδα της σύγχρονης τάσης για αποκεντρωμένη διακυβέρνηση και αειφορική διαχείριση με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη Ανθρώπου – Περιβάλλοντος – Οικονομίας.
Η ανασφάλεια και η ομηρεία των εργαζόμενων στους Φορείς Διαχείρισης, στην οποία τους επαναφέρει βίαια η κυβέρνηση, θα λάβει τέλος στις επόμενες εθνικές εκλογές, όταν θα λάβει τέλος και ο επικίνδυνος και αντικοινωνικός κύκλος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Η δέσμευσή μας για επανασύσταση των Φορέων Διαχείρισης και αλλαγή του υδροκέφαλου διοικητικού μοντέλου είναι απόλυτη, κατηγορηματική και ξεκάθαρη, γιατί από την 9η του Ιούλη του 2019 έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

 

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!