Από τον Κανονισμό Τιμολογιακής Πολιτικής που μας κατέθεσε ο ΦοΔΣΑ, παρατηρούμε τα εξής δύο σημαντικά στοιχεία:
1ον. η ανακύκλωση στον Δήμο μας είναι σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα. Από τα συνολικά διαχειριζόμενα απόβλητα του Δήμου μας που ανέρχονται στους 67.000 tn/έτος, μόλις οι 5.000 tn/έτος ανακυκλώνονται. Δηλαδή, ποσοστό 7,6%, όταν ο ποσοτικός στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το 2020 ήταν το 50% και για το 2025, 55% (60% έως το 2030 και 65% έως το 2035).

2ον. η χωριστή διαλογή και διαχείριση των βιοαποβλήτων βρίσκεται στο 0%, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει προθεσμία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 για την διακριτή διαχείρισή τους.

Προκύπτει, λοιπόν, το συμπέρασμα ότι ο Δήμος μας πρέπει να δημιουργήσει άμεσα τις υποδομές εκείνες, ώστε:

  1. Να συγκλίνουμε στους ευρωπαικούς στόχους ώστε ο Δήμος μας και εν τέλει η χώρα μας να μην κληθεί να πληρώσει σημαντικά πρόστιμα και
  2. Να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση των συντελεστών τιμολόγησης από τον ΦοΔΣΑ προς τον Δήμο μας, έτσι ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να μειώσουμε δραστικά τα ανταποδοτικά τέλη. Σήμερα, με την ανακύκλωση στο 7,6% και τη χωριστή διαχείριση των βιοαποβλήτων στο 0%, μας παρέχεται έκπτωση από τον ΦοΔΣΑ της τάξεως του 5%, ενώ εφαρμόζοντας τα παραπάνω είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε το 25%.

Πολλές φορές, αγαπητοί συνάδελφοι, μέσα σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο, η παράταξή μας έχει προτείνει μέτρα για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών, όπως την επίσπευση της ανακύκλωσης και την εφαρμογή μιας χωριστής διαχείρισης των βιοαποβλήτων.
Σήμερα, με δεδομένα ότι το Πράσινο Σημείο εντάχθηκε, επιτέλους, στο ΠΕΠ Ηπείρου και γίνεται προσπάθεια μέσω του Αντώνης Τρίτσης να προχωρήσουν και οι Γωνιές Ανακύκλωσης, επανερχόμαστε και προτείνουμε στη δημοτική αρχή να διακηρύξει, άμεσα, διαγωνισμό για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, έστω και σε πιλοτικό επίπεδο, γιατί η υλοποίηση του έργου της διαχείρισης των βιοαποβλήτων θα καθυστερήσει αρκετά αφού μόλις χθες εντάχθηκε στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου για χρηματοδότηση.

Τέλος, με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης προτείνουμε να επανασυντάξετε, σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία, τη μελέτη που χρησιμοποιεί ο Δήμος, από το 2015 μέχρι και σήμερα, για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων. Η μελέτη που συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε έχει αυθαίρετες ή εκ παρακολουθήσεως παραδοχές (δηλ. με βάση κάποια εμπειρικά και στατιστικά δεδομένα) οι οποίες λανθασμένα λαμβάνονται ως βάση για τον σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε ατεκμηρίωτους προϋπολογισμούς μελέτης.

Είναι αναγκαίο να σχεδιάσετε από το μηδέν, με βάση τα πραγματικά επίκαιρα στοιχεία, αλλά και σύμφωνα με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!