«Πιθανολογώ ότι η Επιτροπή, στη συνεδρίασή της το μεσημέρι, θα μας εισηγηθεί τη χρονική επίσπευση των μέτρων, που θα ίσχυαν από τη Δευτέρα και μετά, ενδεχομένως και κάποιες προσαρμογές μέσα στο ίδιο πλαίσιο. Θα σταθμίσουμε τα δεδομένα, τις εισηγήσεις της Επιτροπής και θα προβεί ο υπουργός Υγείας στις ανακοινώσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από αύριο και μετά», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι τομείς στους οποίους θα εφαρμοστούν τα μέτρα είναι αυτοί που γνωρίζουμε και σημείωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει μια κατάσταση, με την οποία δεν ήμασταν ξανά αντιμέτωποι στο παρελθόν.

«Δηλαδή, μεγάλη έκρηξη κρουσμάτων η οποία, όμως, δεν συνοδεύεται με αντίστοιχη έκρηξη νοσηλειών. Είναι κάτι που συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Γαλλία για παράδειγμα χθες είχε 180.000 μολύνσεις. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να εμποδίσουμε τον κύκλο επέκτασης της νόσησης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η μετάλλαξη πλήττει τις νεότερες γενιές, εκεί που υπάρχει έντονη κοινωνική δραστηριότητα, γι’ αυτό ακριβώς και η φιλοσοφία των μέτρων έχει να κάνει με χώρους υπερμετάδοσης -εστίαση, διασκέδαση, γήπεδα- με στόχο να περιορίσουμε τη διασπορά της. Τα μέτρα που θα εφαρμοζόντουσαν από τη Δευτέρα και μετά θα έρθουν λίγο νωρίτερα. Παρεμβάσεις πιο αυστηρές ή κάτι επιπλέον που μπορεί να ζητήσει η Επιτροπή, θα το σταθμίσει η κυβέρνηση και θα αποφασίσουμε. Λίγο-πολύ, πάντως, είναι αυτά που γνωρίζαμε», συνέχισε.

Ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε πως τα κρούσματα και η κοινή λογική επιβάλλει στον καθένα να πάρει τις αποφάσεις του και ενδεχομένως κάποια σχέδια που είχε για το πώς θα διασκεδάσει τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, να τα κάνει διαφορετικά.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι αποφάσεις που είναι ευχάριστες. Καταβάλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μια τεράστια προσπάθεια να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων και εν πολλοίς το πετύχαμε. Εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα να συμβεί αυτό και τις επόμενες ημέρες. Οφείλουμε όμως να παρέμβουμε, καθώς τα δεδομένα άλλαξαν και τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν πάρα πολύ γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση με βάση και τις εισηγήσεις των επιστημόνων επιχειρεί να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα τον κοινωνικό οικονομικό βίο. «Πήραμε μέτρα ακυρώνοντας τις δημόσιες ανοιχτές εκδηλώσεις, βάζοντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις. Είχαμε πάρει πρώτοι μέτρα για την είσοδο των ανεμβολίαστων σε διάφορους χώρους και καταφέραμε και φτάσαμε μέχρι τα Χριστούγεννα, σώζοντας την εορταστική περίοδο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι ραγδαία και ο ρυθμός διπλασιασμού έρχεται πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Αυτό συμβαίνει και στον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε.

Δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων προκαλεί σοκ αλλά πρέπει να παραμένουμε ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στο στόχο μας ώστε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και ταυτόχρονα να μην κλείσει ξανά η οικονομία, η εκπαίδευση, η κοινωνία. «Δεν είναι εύκολη άσκηση. Και όταν αυτή η άσκηση επιβάλλει προσαρμογές στη στρατηγική, πρέπει να τις κάνουμε. Η βασική μας προτεραιότητα είναι να σταματήσουμε τον κύκλο μεταδοτικότητας από τις νεότερες ηλικίες στους μεγαλύτερους συμπολίτες μας και κυρίως σε αυτούς που είναι ανεμβολίαστοι. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή κάνουμε ισχυρές συστάσεις στους νέους όταν έρχονται σε επαφή με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και να προχωρούν σε διαγνωστικό έλεγχο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι η μετάλλαξη «Ο» βρίσκει το σύστημα υγείας σε πίεση και πως η κυβέρνηση αν χρειαστεί να επιτάξει τις υπηρεσίες γιατρών. «Υπάρχει σχέδιο. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται, προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την πίεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να στηρίξουμε και την κοινωνία», τόνισε ενώ απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι πάρα πολύ κρίσιμες και πάρα πολύ σοβαρές οι στιγμές, για να τις προσεγγίζουν κάποιοι -και αναφέρομαι στην αξιωματική αντιπολίτευση- με ευτέλεια, ανευθυνότητα και ελαφρότητα. Δεν είναι καλή η συνταγή αυτή για κανέναν πολιτικό. Θα έπρεπε να το έχει καταλάβει ο κ. Τσίπρας από το παρελθόν», ανέφερε.

Για τα σχολεία δήλωσε πως η πρόθεση και ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους. «Μέχρι τη 10η Ιανουαρίου θα έχουμε και άλλα δεδομένα στα χέρια μας και προφανώς θα έχουμε κι άλλες συνεδριάσεις της Επιτροπής των Ειδικών, που θα σταθμίσουν τα δεδομένα. Αν χρειαστεί να πάρουμε κάποια πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τον πιο αυστηρό διαγνωστικό έλεγχο, για να πάνε οι μαθητές με ασφάλεια στο σχολείο τους, θα το κάνουμε. Ενδεχομένως περισσότερα τεστ», συνέχισε ενώ τόνισε πως όλο το προηγούμενο διάστημα τα σχολεία λειτούργησαν υποδειγματικά και από τα 80.000 τμήματα, κατά καιρούς έκλεισαν λιγότερα από 200.

«Τώρα που οι μαθητές είναι εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, με την “Ο” να δείχνει αυτή τη διασπορά και με τις νέες ηλικίες να είναι περισσότερο ευαίσθητες, χρειάζεται ενδεχομένως κάποια τροποποίηση, κάποιος πιο αυστηρός έλεγχος, για να πάμε στη 10η Ιανουαρίου και να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε και επανέλαβε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στην ώρα τους.

Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είπε ότι προφανώς και θα υπάρξουν οδηγίες καθώς χθες είχαμε 21.000-22.000 κρούσματα και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση της πανδημίας.

«Καταλαβαίνω ότι μετά από δύο χρόνια υπάρχει αυτή η κόπωση. Καταλαβαίνω ότι όλος ο κόσμος είναι στενοχωρημένος. Αλλιώς περίμενε τις γιορτές, αλλιώς τις είχε στο μυαλό του. Καταλαβαίνω τη δυσκολία και των επαγγελματιών. Πρέπει κάπου, όμως, να βάλουμε στην εξίσωση και την κοινή λογική. Εάν στο σπίτι μας θέλουμε να διασκεδάσουμε εκείνο το βράδυ, θέλουμε να αλλάξουμε τον χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή με τους φίλους μας, θεωρώ αυτονόητο -και από την πλευρά των φίλων μας που θα έρθουν σπίτι μας και από την πλευρά τη δική μας που θα τους καλέσουμε- ότι ορισμένα πράγματα είναι αυτονόητα. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε κάνει αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για να είμαστε σίγουροι ότι δεν είμαστε φορείς του κορονοϊού, άρα, δεν υπάρχει και ο κίνδυνος να τον μεταδώσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ για την πορεία της πανδημίας τόνισε πως ένα χρόνο μετά από την έναρξη των εμβολιασμών δικαιούμαστε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί όλοι δουλέψαμε πολύ για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες.

«Όλοι λένε ότι 15-20.000 συμπολίτες μας σώθηκαν εξαιτίας του εμβολιασμού. Όλοι λένε ότι θα είχαμε πολύ λιγότερες απώλειες, αν είχε αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη. Κάναμε μία τιτάνια προσπάθεια, σε όλα τα επίπεδα, στην πειθώ, στη διευκόλυνση. Πήραμε γενναίες και δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό κόστος για να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Μέσα σε δύο χρόνια στηρίξαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όσο κανένας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στη Μεταπολίτευση. Ενισχύσαμε την κοινωνία στα δύσκολα με περίπου 44 δισ. ευρώ, για να βγει από την κρίση όρθια και η οικονομία να συνεχίσει να δουλεύει. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο βασικό στόχο, που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη ισορροπία έτσι ώστε η κοινωνία, η οικονομία, η εκπαίδευση, να είναι ανοιχτές. Προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε. Με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, χωρίς πανικό, για να ξεπεράσουμε τα δύσκολα για μια φορά ακόμα», υπογράμμισε.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!