Με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, η Οργάνωση Γη και η Πίνδος Περιβαλλοντική διοργανώνουν εκδήλωση για την έναρξη του προγράμματος «Οικοπαρατηρητές: Πολίτες σε δράση για την περιβαλλοντική δικαιοσύνη (EcoCheckers)».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαρτίου 2026 και ώρα 18:30, στην αίθουσα συνεδρίων στα Λιθαρίτσια, στα Ιωάννινα.
Η πρωτοβουλία σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του προγράμματος EcoCheckers, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και στην ενίσχυση της συμμετοχικότητας στον τομέα της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν αναλυτικά το όραμα και οι βασικοί στόχοι του προγράμματος, ενώ θα ακολουθήσει θεματικό πάνελ συζήτησης για ζητήματα που αφορούν το δίκτυο Natura 2000 στην Ήπειρο και την προστασία των φυσικών πόρων.
Η συζήτηση θα επεκταθεί σε ευρύτερα θέματα που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές πιέσεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ζωής στην ύπαιθρο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση, παρακολούθηση και εφαρμογή πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και στη σημασία του εθνικού και ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ως ομιλητές οι:
-
Ιφιγένεια Κάγκαλου‑Μακρή, καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρώην μέλος της Επιτροπής «Φύση 2000»,
-
Τρύφωνας Κόλλιας, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εξειδίκευση στο περιβαλλοντικό και ενεργειακό δίκαιο,
-
Σωτήρης Τσουκαρέλης, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. Τα Ψηλά Βουνά.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει σε έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο για τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη συνεκτική περιβαλλοντική πολιτική μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
