ημεία συνέντευξης της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και στον Γ. Κουβαρά

9/9/22

Έλεγαν «όλα στο φως» και ενορχηστρώνουν καθημερινώς το «όλα στο σκοτάδι»- Καταγγείλαμε και αποχωρήσαμε από το σημερινό στημένο φιάσκο της Εξεταστικής

Η σημερινή μας αποχώρηση από την Εξεταστική ήταν κίνηση καταγγελίας για το φιάσκο που στήθηκε εκεί. Τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα σήμερα είμαστε θεατές επεισοδίων ενός σήριαλ με τίτλο «Επιχείρηση Συγκάλυψης». Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός που διατυμπάνιζαν τη φράση «όλα στο φως» ξαφνικά επιχειρούν να εξασφαλίσουν το απόλυτο σκοτάδι.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, έχει συνεδριάσει δύο φορές. Συμφωνήθηκε ότι θα λειτουργεί επί της αρχής του απορρήτου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει η δέσμευση να μην δημοσιοποιείται οτιδήποτε λέγεται που άπτεται του τομέα της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Και από την πλευρά μας προτείναμε τον τρόπο με τον οποίο θωρακίζεται το απόρρητο. Άλλωστε έχει συμβεί το ανάλογο και σε άλλες επιτροπές οι οποίες λειτουργούν επί της αρχής του απορρήτου. Προφανώς η αρχή του απορρήτου δεν σημαίνει ότι τηρώ σιγήν ιχθύος σε μία Εξεταστική Επιτροπή, διότι αυτό ακυρώνει το λόγο σύγκλησής της. Σημαίνει ότι δεν μεταφέρεται εκτός αιθούσης ό,τι αποφασίζεται ότι είναι απόρρητο.

Στη δημοκρατία όλοι λογοδοτούν. Έλλειψη λογοδοσίας σημαίνει αυθαιρεσία. Και αυθαιρεσία σημαίνει παρακρατικός μηχανισμός.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν τα στελέχη της ΕΥΠ δεσμεύονται με το απόρρητο και άρα δεν μπορούν να μιλήσουν η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε ότι τα στελέχη της ΕΥΠ λογοδοτούν στην Εξεταστική . Διότι, εκ του συντάγματος και κανονισμού της βουλής δεν υπάρχει καμία Αρχή και κανένας Θεσμός που να μην λογοδοτεί πουθενά. Όλοι οι θεσμοί λογοδοτούν σε μία δημοκρατία και ουδείς είναι υπεράνω ούτε προφανώς η κυβερνητική πλειοψηφία. Η έλλειψη λογοδοσίας σημαίνει αυθαιρεσία. Και αυθαιρεσία σημαίνει παρακρατικός μηχανισμός.

Είμαστε υποχρεωμένοι με χρήση κάθε θεσμικού μέσου να διαλευκάνουμε κάθε πτυχή ενός άνευ προηγουμένου σκανδάλου το οποίο πλήττει ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας.

Καλούμενη να απαντήσει κατά πόσον τα λεγόμενα Τσίπρα «είναι αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες όσοι επικαλούνται το απόρρητο για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος» στη σημερινή του δήλωση σημαίνουν προαναγγελία προανακριτικής, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε τα ακόλουθα: Θα εξαρτηθεί. Θα επιτρέψουν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης να απαντηθούν τα βασικά ερωτήματα αυτού του σκανδάλου (π.χ. τι συνέβη με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ποιος, πώς και γιατί υπέκλεπτε, ποιος και γιατί παρακολούθησε τον κ. Κουκάκη ποιος χρησιμοποιεί το Predator στη χώρα, κ.ό.κ);

Εφόσον η κυβέρνηση μίας ευνομούμενης πολιτείας δεν ανοίγει το δρόμο, ως όφειλε, ώστε να χυθεί άπλετο φως, είμαστε υποχρεωμένοι με χρήση κάθε θεσμικού μέσου να διαλευκάνουμε κάθε πτυχή ενός άνευ προηγουμένου σκανδάλου το οποίο πλήττει ευθέως το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Και δεν θα αργήσει η μέρα που θα το πραγματοποιήσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι, με βάση τα δείγματα που έχει δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Πέτσα όπου η πλειοψηφία απέρριψε την εξέταση του καθ ύλην αρμόδιου κ. Πέτσα, δεν περιμέναμε, εξ αρχής ιδιαίτερα δημοκρατικά ανακλαστικά από πλευράς της. Όμως όπως είπα το μέλλον …δεν απέχει πολύ.

Κυβέρνηση με εσωτερικές ρωγμές και σε πλήρη απομόνωση από την αντιπολίτευση

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα Οικονόμου περί αγκαλιάς ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι το τελευταίο μεγάλο διάστημα η Κυβέρνηση βρίσκεται απομονωμένη από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα νομοσχέδια περνούν μόνο με την ψήφο της πλειοψηφίας. Δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει συναίνεση από κανένα κόμμα σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα δε, έχουν κινηθεί τα δημοκρατικά ανακλαστικά όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και εντός της Ν.Δ. καθώς υπάρχουν δημοκράτες πολίτες με συναίσθηση του καθήκοντος και επίγνωση των όρκων που όλοι έχουμε δώσει θέτοντας εαυτόν στην υπηρεσία της δημοκρατίας.

Διευκρίνισε τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου περί μετεκλογικών συνεργασιών, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις για μία συνεργασία στη βάση προγραμματικής σύγκλισης για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!