Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες και η εκδήλωση της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου (Μ.Δ.Π.Π. Ηπείρου) του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που είχαν ως στόχο την παρουσίαση της Πράξης: «Διαχειριστικές Δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020 (ΥΜΕΠΕΡΑΑ)». Οι δράσεις παρουσίασης της Πράξης πραγματοποιήθηκαν στο συνεδριακό χώρο του Ξενοδοχείου “Epirus Palace Congress and Spa” το διάστημα 9-11 Νοεμβρίου 2023. Οι ημερίδες και η εκδήλωση αποσκοπούσαν τόσο στην ενημέρωση των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής, όσο και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τα αποτελέσματα των διαχειριστικών δράσεων και δράσεων παρακολούθησης, που υλοποιήθηκαν στην Προστατευόμενη Περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ», καθώς και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση τους σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα της Προστατευόμενης Περιοχής.
Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η 1η Ημερίδα που αφορούσε στην «Παρουσίαση των Δράσεων Παρακολούθησης – Μελετών» του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με συντονιστή της συζήτησης τον δημοσιογράφο κ. Τζόκα Παναγιώτη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Πρόεδρος του τέως Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Ιωαννίνων, κ. Φίλιππας Φίλιος. Οι ομιλίες ξεκίνησαν με την προϊστάμενη της Μ.Δ.Π.Π. Ηπείρου, κα Χιωτέλλη Κατερίνα, η οποία παρουσίασε συνοπτική αποτίμηση της Πράξης και των δράσεων που υλοποιήθηκαν. Ακολούθησε η ομιλία του κ. Παπαδήμου Δημήτριου από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, με θέμα την Τεκμηρίωση πρότασης καθορισμού της οικολογικής στάθμης της Λίμνης Παμβώτιδας. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ο «Σχεδιασμός δράσεων αναψυχής και κατεύθυνσης διαχείρισης επισκεπτών στη Λίμνη Παμβώτιδα (Φέρουσα ικανότητα)» μέσα από τις ομιλίες της κα Κατσακιώρη Μαρίας από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων και της κα Ψημμένου Δήμητρας από την ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ, αντίστοιχα. Ο Βιολόγος, κ. Μπούκας Νικόλαος, παρουσίασε τη Δράση παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας, ενώ η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της κα Τζωρτζακάκη Όλγας και του κ. Στεφανίδη Αποστόλη από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και αφορούσε την παρακολούθηση της ενδημικής και απειλούμενης εντομοπανίδας.
Η 2η Ημερίδα «Παρουσίασης των Διαχειριστικών Δράσεων» του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου με συντονιστή τον δημοσιογράφο, κ. Τζελέτα Αποστόλη. Η ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία της κα Νούτσου Βαρβάρας από τη Μ.Δ.Π.Π. Ηπείρου, σχετικά με τις δράσεις της Μονάδας για το απειλούμενο και ενδημικό είδος της «χορεύτριας ακρίδας της Ηπείρου» (Chorthippus Lacustris). Ακολούθησε, η κα Τόλη Ελισάβετ-Ασπασία από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, η οποία παρουσίασε τις δράσεις προστασίας και διατήρησης ειδών αμφιβίων και ερπετών κοινοτικού ενδιαφέροντος σε μικρούς υγροτόπους στην Προστατευόμενη Περιοχή της Λίμνης Παμβώτιδας. Στη συνέχεια, ο κ. Μπούκας Νικόλαος παρουσίασε τη Δράση διαχείρισης των καλαμιώνων με στόχο τη βελτίωση των ενδιαιτημάτων της βαλτόπαπιας (Aythya nyroca) στη Λίμνη Παμβώτιδα. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του περιβαλλοντολόγου κ. Μαμάση Διονύση σχετικά με τις δράσεις της Μ.Δ.Π.Π. Ηπείρου για τον λευκό πελαργό (Ciconia ciconia).
Τέλος, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προβολής της Πράξης, η οποία είχε ως άμεσο στόχο τη διάχυση των αποτελεσμάτων του «ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ» στο ευρύ κοινό. Αρχικά η προϊσταμένη της Μονάδας, κα Χιωτέλλη Κατερίνα, παρουσίασε συνοπτική αποτίμηση της Πράξης και των δράσεων που υλοποιήθηκαν. Η Βιολόγος, κα Νάσιου Κωνσταντίνα, από το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων μίλησε για τα έντομα και το σημαντικό τους ρόλο στο οικοσύστημα και εν συνεχεία η καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, κα Κατή Βασιλική, παρουσίασε την άγνωστη στο ευρύ κοινό «χορεύτρια ακρίδα της Ηπείρου» και τις δράσεις παρακολούθησής της. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, κ. Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος για να συστήσει από την αρχή τα παρεξηγημένα από πολλούς ερπετά και αμφίβια της Προστατευόμενης Περιοχής. Οι ομιλίες της εκδήλωσης ολοκληρώθηκαν με τον Βιολόγο κ. Μπούκα Νικόλαο και την παρουσίαση της Λίμνης Λαψίστας ως ένα σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για τα παρυδάτια και υδρόβια είδη της ορνιθοπανίδας. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση από τους παρευρισκόμενους.
Κατά τη διάρκεια των δράσεων προβολής στο χώρο λειτουργούσε παράλληλα η έκθεση φωτογραφίας της ορνιθοπανίδας της Προστατευόμενης Περιοχής της Λίμνης Παμβώτιδας της Μ.Δ.Π.Π. Ηπείρου, παρουσιαζόταν η εφαρμογή για κινητά “e-Pirus Birding” και διατίθετο ποικίλο ενημερωτικό και προωθητικό υλικό της Μονάδας.
Η Μ.Δ.Π.Π. Ηπείρου θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τους προσκεκλημένους και τους συμμετέχοντες στις δράσεις προβολής του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ, καθώς και τους ομιλητές και τους δημοσιογράφους-συντονιστές για τη συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση.
Οι ημερίδες, η εκδήλωση καθώς και το ενημερωτικό-προωθητικό υλικό υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και τη Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα από το ΠΕ1 του Υποέργου 1 της Πράξης: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!