Μετά τις εκθέσεις ΣΒΑΡΤΣΒΑΛΝΤ I, II και III στα Καλύβια Αττικής στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα αντίστοιχα, ο Κώστας Τσώλης και ο Νίκος Παπαδημητρίου παρουσιάζουν την τέταρτη έκδοση στα Ιωάννινα στην Gallery 3Portes, προσκαλώντας τον καλλιτέχνη Δημήτρη Κατσούδα. Η φετινή έκθεση αποκτά έναν ιδιαίτερο τόνο στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.
“Το Schwarzwald IV των Νίκου Παπαδημητρίου και Κώστα Τσώλη, με προσκεκλημένο αυτή την φορά τον Δημήτρη Κατσούδα, αναφέρεται αμεσότερα στην αλλοτριωμένη, δύσκολη και σύνθετη σχέση ανταγωνισμού / συμφιλίωσης, ελευθερίας / περιορισμού, επίθεσης / άμυνας που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τη φύση (Δημήτρης Κατσούδας), και τον δεσμό του με το φυσικό περιβάλλον ως ένα δεσμό υπό διωγμό. Μιλά ακόμη για τις μετακινήσεις και φέρνει στην έκθεση έργα που εξετάζουν την ανθεκτικότητα στο χρόνο ανθρώπινων πρακτικών επινοημένων με σκοπό την επιβίωση, αλλά και την συμβίωση με την φύση. […]
 Βλέπω, λοιπόν, αυτήν την έκθεση ως μια υπόμνηση ποιοτήτων που χάνονται και δεσμών που καταρρέουν, ως μια ωδή στην άγρια ζωή.”, αναφέρει στο κείμενο της έκθεσης η ιστορικός Τέχνης, Έλενα Χαμαλίδη.
“Στη μεγακλίμακα της αχαλίνωτης “προόδου” που οδηγεί νομοτελειακά τον πλανήτη και όλες τις μορφές ζωής σε σίγουρο αφανισμό, η σπινθηροβόλα ματιά του άγριου ζώου από τα βαθύσκια δάση του Σβάρτσβαλντ και η απελπισμένη ματιά του “εξημερωμένου” αιχμάλωτου των διατροφικών μας κάτεργων, αφυπνίζουν μαζί την ελπίδα και γίνονται αφορμή για μια ριζοσπαστική αυτοκριτική στον δρόμο της αναγκαίας παγκόσμιας αλλαγής πλεύσης.”, αναφέρει για την έκθεση οδασολόγος, Δρ. Ρήγας Τσιακίρης.
Η έκθεση θα παραμένει ανοιχτή στο χώρο μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου 2023, καθημερινά από τις 10:00 – 14:00 και κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 18:00 – 20:00 και Σάββατο 12:00 – 15:00. Μπορείτε να κλείσετε την επίσκεψή σας και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε διαφορετικές ώρες από τις αναφερθείσες, για να δείτε από κοντά την έκθεση.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!