Η Ουκρανία «κρατά τις θέσεις της και δεν θα παραδοθεί ποτέ», υπογράμμισε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες, Τετάρτη, υπό τα χειροκροτήματα των μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, τα οποία διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα που δίνουν οι ΗΠΑ στη χώρα του δεν είναι «ελεημοσύνη», αλλά «επένδυση»

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσία χειροκρότησαν όρθια τον Ζελένσκι, που ήταν ντυμένος, όπως το συνηθίζει μετά τη ρωσική εισβολή, στα χακί και εκφώνησε την ομιλία του στα αγγλικά: «Αντίθετα με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις η Ουκρανία δεν έπεσε. Η Ουκρανία είναι ζωντανή και μαχητική».

«Η ρωσική τυραννία δεν μας ελέγχει πλέον», πρόσθεσε, ενώ την εικοσάλεπτη ομιλία του συχνά διέκοπταν τα χειροκροτήματα των Αμερικανών κοινοβουλευτικών.

Με την ομιλία αυτή ενώπιον του Κογκρέσου ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Πέρα από τον λυρισμό, ο Ουκρανός πρόεδρος προσπάθησε να πείσει το Κογκρέσο, τον έλεγχο του οποίου θα αποκτήσουν από τον Ιανουάριο οι Ρεπουμπλικάνοι, να εξακολουθήσει να προσφέρει μαζική βοήθεια στη χώρα του.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, να σας ευχαριστήσω πολύ για την οικονομική βοήθεια που μας χορηγήσατε και γι’ αυτή μπορεί να αποφασίσετε», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

 

«Όχι ελεημοσύνη»

«Τα χρήματά σας δεν είναι ελεημοσύνη, είναι επένδυση στην παγκόσμια ασφάλεια και στη δημοκρατία, την οποία διαχειριζόμαστε με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο», πρόσθεσε απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν κάποια μέλη των Ρεπουμπλικάνων που δεν επιθυμούν πλέον να δίνεται «λευκή επιταγή» στο Κίεβο.

Εξάλλου το Κογκρέσο αναμένεται να εγκρίνει μια νέα βοήθεια-ανθρωπιστική και στρατιωτική– προς την Ουκρανία ύψους σχεδόν 45 δισεκ. δολαρίων.

Ο Ζελένσκι συνέδεσε τη μάχη κατά της Ρωσίας με την απειλή που αποτελεί το Ιράν, την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι είναι πολύ διαλλακτικός έναντι της Τεχεράνης.

«Τα φονικά drones, που στέλνονται κατά εκατοντάδες από το Ιράν στη Ρωσία, έχουν αναχθεί σε απειλή για τις στρατηγικές μας υποδομές. Τα δύο τρομοκρατικά (κράτη) τα έχουν βρει καλά μεταξύ τους και δεν είναι παρά θέμα χρόνου προτού επιτεθούν εναντίον των άλλων συμμάχων σας», προειδοποίησε.

 

Όχι αρκετά

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι δεν θα σταματήσει να πιέζει για να δοθούν στη χώρα του περισσότεροι εξοπλισμοί και βαρέα όπλα. «Έχουμε πυροβολικό, ναι», δήλωσε και πρόσθεσε: «Είναι αρκετό; Ειλικρινά, όχι».

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν πολύ καλά να χειριστούν οι ίδιοι τα αμερικανικά τεθωρακισμένα και αεροσκάφη», μια αναφορά στον εξοπλισμό που η Ουάσινγκτον αρνείται μέχρι στιγμής να δώσει στο Κίεβο.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Ζελένσκι στράφηκε προς την απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, που προΐσταντο αυτής της ειδικής συνεδρίασης.

«Όταν ήμουν στην Μπαχμούτ χθες, οι ήρωές μας μου έδωσαν τη σημαία, τη σημαία τους, το λάβαρο αυτών που υπερασπίζονται την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο με τίμημα τη ζωή τους», είπε προτού δώσει τη σημαία την οποία είχαν υπογράψει στρατιώτες στις δύο πολιτικούς. Εκείνες ανταπέδωσαν το δώρο και έδωσαν στον Ζελένσκι την αμερικανική σημαία που είχε υψωθεί στην κορυφή του Καπιτωλίου χθες, με την ευκαιρία της επίσκεψής του.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!