Κοντά στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, ένα από τα παλιότερα χωριά του Πωγωνίου μας ταξιδεύει στο χρόνο και μας συστήνει τον χειμώνα αλλιώς, μέσα από το drone του Point of View.

Τα φωλιασμένα στις αγκαλιές βουνών χωριά τον χειμώνα είναι ψηλά στην ταξιδιωτική ατζέντα, κι όσο πιο άγνωστα και αυθεντικά είναι, ακόμα καλύτερα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Καστάνιανηένα ορεινό, ηπειρώτικο χωριό που ιστορικά συμπεριλαμβάνεται στα χωριά του Πωγωνίου και μάλιστα ανήκει στα χωριά της Λάκκας Πωγωνίου. Απέχει 66 χλμ. από τα Ιωάννινα και είναι κτισμένο πάνω σε λόφο με θέα τη νότια Αλβανία και την πεδιάδα της Δρόπολης, σε περιοχή με τρεχούμενα νερά, κατάφυτη από αγριοκαστανιές και πλατάνια. Εκεί ο χειμώνας είναι σίγουρα βαρύς και το τοπίο πιο άγριο, αλλά και πιο παραμυθένιο, ειδικά αυτή την εποχή.

Πρόκειται για έναν από τους παλιότερους οικισμούς του Πωγωνίου όπως αναφέρεται από τον ιστορικό και γεωγράφο Nicolas Hammond, που είχε γνωρίσει μεγάλη ακμή πριν το 1430 και την κατάκτηση της Ηπείρου από τους Τούρκους, όπου ζούσαν 1200 οικογένειες. Θεωρείται, μάλιστα, ότι οι κάτοικοι του χωριού είναι οι πρώτοι οικιστές της Κοζάνης, γύρω στο 1490, ενώ φημίζεται επίσης και για τις μάχες που δόθηκαν εκεί κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο αλλά και τον Εμφύλιο.

Σημερινό αξιοθέατο στο κέντρο του χωριού είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αλλά γενικότερα οι λάτρεις της πεζοπορίας θα έχετε πολλές επιλογές για επαφή με τη φύση όταν ο καιρός το επιτρέπει, ενώ το αυθεντικό φυσικό περιβάλλον υπόσχονται να σας ξεκουράσουν.

Απολαύστε ηπειρώτικες πίτες του χωριού, καστανόσουπα, ζεστή φασολάδα, κρέατα στη γάστρα και γλυκά του κουταλιού, πάντα με λίγο ντόπιο τσίπουρο που θα σας ζεστάνει μέσα κι έξω και πιάστε την κουβέντα στους ανθρώπους του χωριού. Έχουν πολλές ιστορίες να σας διηγηθούν.

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube μας βοηθά να απολαύσουμε όμορφα μέρη από ψηλά, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο τους από μια διαφορετική οπτική.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!