Ο Όσκαρ Σίντλερ ήταν Γερμανός βιομήχανος και μέλος του Ναζιστικού Κόμματος που είναι περισσότερο γνωστός για τις προσπάθειές του να σώσει τους Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Γεννημένος στις 28 Απριλίου 1908 στο Zwittau της Αυστροουγγαρίας (τώρα μέρος της Τσεχικής Δημοκρατίας), ο Σίντλερ μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια. Έγινε ευρύτατα γνωστός μέσα από την πολυβραβευμένη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η λίστα του Σίντλερ», παραγωγής 1993.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σίντλερ μετακόμισε στην Πολωνία και απέκτησε ένα εργοστάσιο στην Κρακοβία, το οποίο χρησιμοποιούσε για την παραγωγή σμάλτων και πυρομαχικών. Παρά το γεγονός ότι ήταν μέλος του Ναζιστικού Κόμματος και αρχικά επωφελήθηκε από την καταναγκαστική εργασία των Εβραίων εργατών, ο Σίντλερ άρχισε να παρακολουθεί τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος και έγινε ολοένα και πιο συμπαθής στη δεινά του εβραϊκού λαού.
Το 1943, ο Σίντλερ έλαβε έκτακτα μέτρα για να προστατεύσει τους Εβραίους εργάτες του από την απέλαση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ισχυριζόμενος ότι ήταν απαραίτητα για την πολεμική προσπάθεια. Ξόδεψε όλη του την περιουσία δωροδοκώντας αξιωματούχους των Ναζί και παρέχοντας τροφή, στέγη και ιατρική περίθαλψη στους εργάτες του. Έφτασε ακόμη και στο να δημιουργήσει ένα υποστρατόπεδο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Plaszow, όπου θα μπορούσε να προστατεύσει τους εργάτες του από τα χειρότερα του Ολοκαυτώματος.
Μέχρι το τέλος του πολέμου, ο Σίντλερ είχε σώσει περίπου 1.200 Εβραίους από σχεδόν βέβαιο θάνατο. Οι προσπάθειές του καταγράφηκαν στο μυθιστόρημα «Η Κιβωτός του Σίντλερ» του Τόμας Κένελι, το οποίο αργότερα έγινε η βάση για την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η Λίστα του Σίντλερ».
Μετά τον πόλεμο, ο Σίντλερ δυσκολεύτηκε οικονομικά και αντιμετώπισε κατηγορίες για συνεργασία με τους Ναζί. Ωστόσο, πολλοί από τους Εβραίους που έσωσε μαρτύρησαν για λογαριασμό του και τελικά αναγνωρίστηκε ως ένας από τους Δίκαιους Μεταξύ των Εθνών από το Yad Vashem, το επίσημο μνημείο του Ισραήλ στα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Ο Oskar Schindler πέθανε στις 9 Οκτωβρίου 1974, στο Hildesheim της Δυτικής Γερμανίας, σε ηλικία 66 ετών. Τάφηκε στην Ιερουσαλήμ και τον τάφο του επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο ως φόρο τιμής στο εξαιρετικό θάρρος και την ανθρωπιά του κατά τη διάρκεια μιας από τις τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην ανθρώπινη ιστορία.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!