«Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, όπου συζητήθηκαν μια σειρά από προωθούμενα νομοσχέδια, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούσαν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη στήριξη στις τιμές ενέργειας, την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, τη σύσταση ρυθμιστικού οργανισμού κυβερνοασφάλειας, την οργάνωση και τη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση της ‘Ανοιας και της Νόσου Alzheimer, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο επί κινητών απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επεσήμανε ότι πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία.

«Τα πρόστιμα έχουν από την αρχή του 2023 αγγίξει τα 8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως κατόπιν της επιβολής των προστίμων έχουν σημειωθεί μειώσεις στις τιμές των αντίστοιχων κωδικών, που φθάνουν μέχρι και το 25%».

Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για συνέχιση και εντατικοποίηση των ελέγχων καθώς και για το ότι «φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνουν ανεκτά».

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι το ν/σ του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί μια συνολική παρέμβαση που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, που βασίζεται στη διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων και λαμβάνει μέτρα που αφορούν στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ, στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, στον περιορισμό της χρήσης των μετρητών, τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Υπογράμμισε ότι το νέο σύστημα έχει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενό του που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές. Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα ως πρόσθετο κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα εμφανίζουν κέρδη άνω του τεκμαρτού ορίου θα έχουν από 1/1/2024 αυτόματη έκπτωση 50% από το τέλος επιτηδεύματος ενώ για όλους τους υπόλοιπους η έκπτωση θα ανέρχεται σε 25%, με ξεχωριστή μέριμνα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ευνοϊκότερο καθεστώς προβλέπεται και για τα άτομα με αναπηρία και τους κατοίκους μικρών νησιών και οικισμών.

«Το τεκμήριο εισοδημάτων που εισάγεται με το ν/σ είναι μαχητό», τόνισε.

Μίλησε για την επέκταση της χρήσης POS και σε άλλους κλάδους της λιανικής και ανέφερε ότι με το νέο νομοσχέδιο αυστηροποιείται μια σειρά κυρώσεων ενώ επιβάλλονται υποχρεώσεις στις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.

Ακόμη αναφέρθηκε στη δημιουργία της νέας εφαρμογής appodixi, στην οποία όποιος θέλει θα μπορεί να υποβάλει εύκολα μια καταγγελία και να επιβραβεύεται ανταποδοτικά σε περίπτωση παράβασης.

«Συνολικά οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στην πλήρη εφαρμογή τους εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 3 δισεκατ. ευρώ ετησίως», είπε επίσης και αναφέρθηκε στη σειρά μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης. «Η επιδότηση θα ξεκινήσει απ’ την αρχή της νέας χρονιάς. Η περίμετρος των δικαιούχων του συγκεκριμένου μέτρου είναι ίδια με την αντίστοιχη περίμετρο επιδόματος θέρμανσης των άλλων μορφών ενέργειας ως προς τα κριτήρια χορήγησης εισοδηματικά και ακίνητης περιουσίας και τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι «την Τρίτη 31 Οκτωβρίου υπογράφηκε επιπλέον από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιβολή στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας έκτακτης εισφοράς, βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη δραστηριοποίηση εκάστου στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η στήριξη των πολιτών απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση με μέλημά μας τη στήριξη όλων των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως επεσήμανε ότι «χθες, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επίσης, πρόγραμμα εκτέλεσης των πρωτόκολλων κατεδάφισης, που είναι τελεσίδικα, με στόχο την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης».

Στο πλαίσιο της εισαγωγική τοποθέτησής του, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε ακόμη στη «σημαντική μείωση της τάξης του 42,06% που καταγράφουν οι ροές παράτυπων μεταναστών κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο» και τόνισε πως «η μεταναστευτική πίεση είχε ξεκινήσει να έχει μια αυξητική τάση από τα μέσα του 2022. Ανοδική πορεία ακολούθησαν εκ νέου από τον φετινό Ιούνιο και κορυφώθηκαν τον φετινό Σεπτέμβριο, ωστόσο από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η σταδιακή και εντεινόμενη αποκλιμάκωσή τους. Ήδη, τα στοιχεία του τελευταίου δεκαημέρου του Οκτωβρίου είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά.

Ιδίως, στα ανατολικά χερσαία σύνορα στον Έβρο οι ροές έχουν πρακτικά μηδενιστεί. Η μείωση είναι μεγαλύτερη στο βόρειο Αιγαίο και μικρότερη στο νότιο Αιγαίο».

Ο κ. Μαρινάκης πέρασε στη συνέχεια στην ψήφιση σήμερα στη Βουλή του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου. «Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών και η αξιολόγηση των διοικήσεων», είπε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στη νομοθετική παρέμβαση με θέμα την «Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, άμεση διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων από τον Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», αλλαγές στο σύστημα κτηματογράφησης για την ελάφρυνση των Δικαστηρίων και άλλες διατάξεις» που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Προτού ολοκληρώσει, αναφέρθηκε ακόμη στις έξι νέες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που τέθηκαν σε παραγωγική λειτουργία μέσω του gov. gr μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την ελάφρυνση των αστυνομικών τμημάτων προκειμένου ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί να μπορούν να βγουν στις γειτονιές.

Ανέφερε επίσης πως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των δομών του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τον μηχανισμό εναέριας έρευνας, διάσωσης και αεροδιακομιδών.

Είπε ακόμη πως είναι πλέον διπλάσιο το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι οι οποίοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» και τόνισε: «η στήριξη της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων χρειάζεται συγκεκριμένες δράσεις και είναι ζήτημα ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης και βρίσκεται στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης».

Ολοκληρώνοντας ανέφερε πως ο πρωθυπουργός μετέβη στην Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ενώ, αύριο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

«Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος», υπογράμμισε.

 

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

 

««Η πυξίδα μας δείχνει σταθερά τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, όπου συζητήθηκαν μια σειρά από προωθούμενα νομοσχέδια τα οποία μεταξύ άλλων αφορούσαν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την στήριξη στις τιμές ενέργειας, την αναβάθμιση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης, την Σύσταση Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, την οργάνωση και τη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου, την Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το Ελληνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο επί κινητών, απαιτήσεων και άλλων δικαιωμάτων.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία. Οι εταιρείες, όπως ανακοίνωσε και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κ. Σκρέκας είναι η ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ και η ΕΛΑΪΣ ΓΙΟΥΝΙΛΙΒΕΡ.

Τα πρόστιμα έχουν από την αρχή του 2023 αγγίξει τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πως, κατόπιν της επιβολής των προστίμων, έχουν σημειωθεί μειώσεις στις τιμές των αντίστοιχων κωδικών που φτάνουν μέχρι το 25%.

Έχουμε δεσμευτεί ότι οι έλεγχοι θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνουν ανεκτά. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Κανείς δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πως τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής» έχουν πλέον φτάσει τα 348. Στόχος είναι οι κωδικοί που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα να φτάσουν τους 500.

 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί μια συνολική παρέμβαση που περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων που βασίζεται στη διεξαγωγή στοχευμένων ελέγχων και λαμβάνει μέτρα που αφορούν στην διασύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές, την ΑΑΔΕ, στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, στον περιορισμό της χρήσης των μετρητών, τη δίκαιη φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και την δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Όταν το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, γίνεται αντιληπτό απ’ όλους πως πρέπει να υπάρξει μια παρέμβαση. Το νέο σύστημα έχει ως σημείο αναφοράς τον κατώτατο μισθό, θεωρώντας ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενό του, που αμείβεται με τις κατώτατες αποδοχές.

Ταυτόχρονα, ως πρόσθετο κίνητρο για την φορολογική τους συνέπεια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα εμφανίζουν κέρδη άνω του τεκμαρτού ορίου θα έχουν από το 2024 αυτόματη έκπτωση 50% από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ για τους υπόλοιπους η έκπτωση θα ανέρχεται σε 25%.

Ξεχωριστή είναι η μέριμνα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις αφού οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, απαλλάσσονται πλήρως από την ελάχιστη αμοιβή. Για τον τέταρτο χρόνο θα ισχύει μείωση της ελάχιστης αμοιβής κατά 67 % και για τον 5ο χρόνο κατά 33%. Ευνοϊκότερο καθεστώτος προβλέπεται και για τα άτομα με αναπηρία και τους κατοίκους μικρών νησιών και οικισμών.

Το τεκμήριο εισοδημάτων που εισάγεται με το νομοσχέδιο είναι μαχητό.

Επιπλέον, στους κλάδους που ήδη προβλέπεται, τα POS θα πρέπει να έχουν διασυνδεθεί με τις ταμειακές μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Σύντομα θα εκδοθεί και η σχετική Υπουργική Απόφαση για την επέκταση της χρήσης POS και σε πολλούς ακόμα κλάδους της λιανικής.

Με το νέο νομοσχέδιο αυστηροποιείται μια σειρά κυρώσεων ενώ επιβάλλονται υποχρεώσεις στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων. Οι εταιρείες πρέπει να ελέγχουν αν υπάρχει και λειτουργεί το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται, να κάνουν κάθε χρόνο έλεγχο ποιότητας καυσίμων και κυρίως να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια καθώς και με όλα όσα ανήκουν στα ίδια πρόσωπα. Παράλληλα, η σφράγιση των καταστημάτων για νοθεία και λαθρεμπόριο καυσίμων, καθώς και για παραποίηση φορολογικών μηχανισμών ορίζεται σε δύο χρόνια.

Δημιουργείται, ακόμα, η εφαρμογή «Appodixi» όπου πέρα από την πλατφόρμα με τις ηλεκτρονικές καταγγελίες της ΑΑΔΕ, τίθεται στη διάθεση των πολιτών ώστε, όποιος θέλει, να μπορεί να υποβάλει εύκολα μια καταγγελία και να επιβραβεύεται ανταποδοτικά σε περίπτωση παράβασης.

Συνολικά οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην πλήρη εφαρμογή τους εκτιμάται ότι θα αποδώσουν 3 δις. ευρώ ετησίως.

Μια σειρά από μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης στα οποία προβλέπεται η χορήγηση για μέρος της χειμερινής περιόδου 2023-2024 επιδόματος θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ότι θερμαίνονται μέσω χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατ΄ αντιστοιχία των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης με άλλες μορφές ενέργειας, που χορηγείται τα τελευταία έτη. Η επιδότηση θα ξεκινήσει απ’ την αρχή της νέας χρονιάς.

Η περίμετρος των δικαιούχων του συγκεκριμένου μέτρου είναι ίδια με την αντίστοιχη περίμετρο επιδόματος θέρμανσης των άλλων μορφών ενέργειας ως προς τα κριτήρια χορήγησης εισοδηματικά και ακίνητης περιουσίας και τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος. Σε κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα, το ύψος του οποίου ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων πενήντα ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία μίας, νέας, τρίτης κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τις πολύτεκνες οικογένειες με σκοπό να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος. Δικαιούχοι του νέου ειδικού τιμολογίου είναι οι οικογένειες με 4 εξαρτώμενα τέκνα και άνω, ενώ η έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται σε 100 Euro ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αντίστοιχες εκπτώσεις των άλλων δύο κατηγοριών του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Επιπλέον, θεσπίζεται το Πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ», το πρώτο εθνικό πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού για ευάλωτα νοικοκυριά και δήμους, μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στην εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συστήματα αποθήκευσης για την κάλυψη των ενεργειακών καταναλώσεων των ευάλωτων νοικοκυριών και του 50% των ενεργειακών αναγκών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου υπογράφηκε επιπλέον από τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επιβολή στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας έκτακτης εισφοράς, βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη δραστηριοποίηση εκάστου στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η στήριξη των πολιτών απέναντι στις συνέπειες της παγκόσμιας πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε αυτή την κατεύθυνση με μέλημά μας τη στήριξη όλων των πολιτών και κυρίως των πιο ευάλωτων.

Σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξειδίκευση των μέτρων.

Ξεκίνησε, χθες, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επίσης, πρόγραμμα εκτέλεσης των πρωτόκολλων κατεδάφισης, που είναι τελεσίδικα, με στόχο την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Το εν λόγω πρόγραμμα εκκινεί, πιλοτικά, από την Αττική με την κατεδάφιση 16 ακινήτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες και δασικές εκτάσεις και πρόκειται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Προϋπόθεση για την ορθή εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην πολεοδομική νομοθεσία είναι η αρχή της νομιμότητας».

Σημαντική μείωση της τάξης του 42,06%, καταγράφουν οι ροές παράτυπων μεταναστών κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Η μεταναστευτική πίεση είχε ξεκινήσει να έχει μια αυξητική τάση από τα μέσα του 2022. Ανοδική πορεία ακολούθησαν εκ νέου από τον φετινό Ιούνιο και κορυφώθηκαν τον φετινό Σεπτέμβριο, ωστόσο από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η σταδιακή και εντεινόμενη αποκλιμάκωσή τους. Ήδη, τα στοιχεία του τελευταίου δεκαημέρου του Οκτωβρίου είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά.

Ιδίως, στα ανατολικά χερσαία σύνορα στον Έβρο οι ροές έχουν πρακτικά μηδενιστεί. Η μείωση είναι μεγαλύτερη στο βόρειο Αιγαίο και μικρότερη στο νότιο Αιγαίο.

Η αποκλιμάκωση αυτή, οφείλεται στην αποτελεσματική πολιτική που εφαρμόζει η χώρα μας στο κομμάτι του μεταναστευτικού η οποία βασίζεται στη φύλαξη των συνόρων, χάρη στις ενέργειες της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού, την βελτιωμένη συνεργασία μας με την Τουρκία, την ταχύτητα στις διαδικασίες απονομής ή μη ασύλου, πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πολιτική αυτή έχει φέρει τη χώρα μας σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, η Κροατία και η Ισπανία.

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στους φορείς του Δημοσίου. Βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η αναβάθμιση των απαιτήσεων για κάθε θέση, ώστε τα στελέχη που θα επιλέγονται να έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες, η ενίσχυση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, η αποτελεσματικότητα του συστήματος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών και η αξιολόγηση των διοικήσεων.

Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στην χθεσινή του ομιλία, με τις νέες ρυθμίσεις η ιεραρχία του διοικητικού κορμού της χώρας δεν θα καθορίζεται μόνο από την Κυβέρνηση αλλά από τις ικανότητες και την εμπειρία των υποψηφίων ανάλογα με τον τομέα τον οποίο καλούνται να υπηρετήσουν. Με το νομοσχέδιο αυτό ενισχύουμε το θεσμικό πλαίσιο και κάνουμε μια καίρια μεταρρύθμιση στην λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Νομοθετική παρέμβαση με θέμα την «Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, άμεση διεκπεραίωση εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων από τον Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», αλλαγές στο σύστημα κτηματογράφησης για την ελάφρυνση των Δικαστηρίων και άλλες διατάξεις» παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο Υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη.

Η ρύθμιση στοχεύει στην άμεση διεκπεραίωση των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμοτήτων στις μεταγραφές ακινήτων από τον Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο». Με το Νομοσχέδιο αίρεται η ανασφάλεια δικαίου που προκαλείται από τις καθυστερήσεις στην καταχώριση πράξεων, απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και την επιβάρυνση των συναλλασσόμενων, και προωθούνται αλλαγές στο σύστημα κτηματογράφησης, με σκοπό την επιτάχυνση και την ελάφρυνση των Δικαστηρίων σε υποθέσεις κτηματολογικών διαφορών.

Έξι νέες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε παραγωγική λειτουργία μέσω του gov. gr μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και την ελάφρυνση των αστυνομικών τμημάτων προκειμένου ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί να μπορούν να βγουν στις γειτονιές.

Οι υπηρεσίες αυτές είναι:

1. Υποβολή ένστασης επί πράξης βεβαίωσης παράβασης

2. Υποβολή καταγγελιών οικονομικών εγκλημάτων – (Επώνυμη ή Ανώνυμη)

3. Αντίγραφο δελτίο οδικού τροχαίου ατυχήματος υλικών ζημιών

4. Αντίγραφο ημερήσιου δελτίο οχήματος ΕΛ.ΑΣ

5. Αντίγραφο τηλεφωνικής κλήσης στην ‘Αμεση Δράση

6. Αντίγραφο πράξης βεβαίωσης παράβασης

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των δομών του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και τον μηχανισμό εναέριας έρευνας, διάσωσης και αεροδιακομιδών.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο αναδιαρθρώνονται οι δομές της Πολιτικής Προστασίας και ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο στάδιο της πρόληψης του κινδύνου και στο στάδιο της αντιμετώπισης της έκτακτης ανάγκης. Στις δράσεις του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων καθιερώνεται η δυνατότητα λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας των πολιτών, τα οποία θα κοινοποιούνται μέσω του 112 και θα έχουν άμεση εφαρμογή.

Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση επιτροπής εκτίμησης κινδύνου από την εκδήλωση επικίνδυνων φαινομένων πολιτικής προστασίας, επικαιροποιείται η σύνθεση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας κάθε βαθμίδας, καθιερώνονται ειδικοί κανόνες στελέχωσης των Αυτοτελών Διευθύνσεων και Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων και προβλέπεται η δυνατότητα επίταξης και λήψης έκτακτων πρόσθετων μέτρων κατά το στάδιο της ειδικής πολιτικής κινητοποίησης.

Με την προσθήκη στον Εθνικό Μηχανισμό Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης και των Αεροδιακομιδών ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, με την παροχή σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών διάσωσης. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ενισχύεται ο Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης με την προσθήκη επιπλέον και των αεροδιακομιδών. Οι αεροδιακομιδές αφορούν περιπτώσεις εν γένει προσώπων που χρήζουν άμεσης βοήθειας και κατεπείγουσας ιατρικής φροντίδας και αφορά τη μεταφορά τους σε κατάλληλο υγειονομικό σχηματισμό, με σκοπό την επείγουσα ή εξειδικευμένη θεραπεία τους.

Διπλάσιο θα είναι πλέον το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι οι οποίοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».

Οι δικαιούχοι των οποίων οι αιτήσεις θα γίνουν δεκτές για ένταξη στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως (από 250 ευρώ που είχε οριστεί αρχικά) για τη φύλαξη και φροντίδα των βρεφών τους από επιμελητή/επιμελήτρια που θα έχουν επιλέξει από το Μητρώο Επιμελητών. Το ποσό αυτό θα δίνεται στις περιπτώσεις που ο γονέας εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, άνεργες μητέρες, γονείς που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή λαμβάνουν άλλο voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα λαμβάνουν κάθε μήνα το ποσό των 300 ευρώ (από 150 που ήταν αρχικά).

Η στήριξη της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων χρειάζεται συγκεκριμένες δράσεις και είναι ζήτημα ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης και βρίσκεται στους άμεσους στόχους της Κυβέρνησης.

Στην Κίνα μετέβη ο Πρωθυπουργός όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ενώ, αύριο, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί.

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, τις τουριστικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων.

Αναμένεται να συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.

Θέση της Ελλάδας είναι ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς».

 

«Το κόμμα που είναι σήμερα πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης όταν ήταν κυβέρνηση αύξησε ή καθιέρωσε 29 φορολογικούς συντελεστές»

«Πρέπει να μείνουμε μακριά από λογικές ισοπέδωσης και τσουβαλιάσματος, δεν είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροφυγάδες», επέμεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στις ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το νομοσχέδιο σχετικά με τον εξορθολογισμό της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. «Δεν αυξάνεται κάποιος φορολογικός συντελεστής, μιλάμε για μία συνολικότερη παρέμβαση, το τεκμήριο είναι μαχητό, ενώ τα έσοδα που θα προκύψουν θα επιστρέψουν σε αναγκαίες δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Μάλιστα, επιτέθηκε κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη για όσα ανέφερε χθες, παραπέμποντας στο ασφαλιστικό – φορολογικό νομοσχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του κόμματος, που σήμερα είναι πρόεδρος ο κ. Κασσελάκης, αύξησε ή καθιέρωσε 29 φορολογικούς συντελεστές.

Ερωτηθείς για τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντέκρουσε αιτιάσεις περί ανοχής ή ανικανότητας από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας και σημείωσε ότι η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη 14 ατόμων. «Ο παραβάτης δεν έχει πολιτικό χρώμα, όταν διαπιστώνεται υπέρβαση των ορίων των αστυνομικών οργάνων τότε διατάσσεται Ε.Δ.Ε. όπως έγινε χθες», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Τέλος, στο φόντο της σημερινής επίσκεψης του πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση έκανε λόγο για μείζον θέμα, ενώ αναφέρθηκε στο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. «Πρέπει να μάθουμε τι συνέβαινε με αυτούς τους ανθρώπους, που έβριζαν, διέδιδαν fake news και δημιουργούσαν hashtags, που ταύτιζαν ένα ολόκληρο κόμμα με ειδεχθή εγκλήματα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!