Για τη μείωση του πληθωρισμού και τα κυβερνητικά μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την επιστολική ψήφο και την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2024 μίλησε στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης.

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Δεν είναι αυτή δήλωση περιουσιακής κατάστασης και όσοι έχουμε την σχετική υποχρέωση εκ του νόμου να γνωρίζουμε περισσότερο την διαδικασία η οποία απαιτεί συγκεκριμένα στοιχεία, δικαιολογητικά, τεκμηρίωση η οποία είναι πολύ συγκεκριμένη, ορίζεται από το νόμο την ακολουθούν όσοι είναι υπόχρεοι. Δεν έχει καμία σχέση με το μονοσέλιδο excel το οποίο επέδειξε (σ.σ. ο κ. Κασσελάκης) μετά από πολλές παλινωδίες, που ο ίδιος επέλεξε να ακολουθήσει ως τακτική κάνοντας μάλιστα ο ίδιος – με την στρατηγική που ακολούθησε – ζήτημα την τελευταία προεκλογική εβδομάδα των ευρωεκλογών το ζήτημα του πόθεν έσχες. Παράδειγμα όταν αναφέρεσαι σε δάνεια, πρέπει να εξηγείς τι είναι αυτά τα δάνεια, να έχεις σχετικά στοιχεία για τα δάνεια αυτά – είναι στεγαστικά είναι επιχειρηματικά – όταν αναφέρεσαι σε έσοδα, πρέπει να ξέρεις τι έσοδα είναι αυτά, είναι από τόκους, από τι είναι;».

Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε: «Υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας. Έπρεπε να έχει αποχωρήσει από οποιαδήποτε αλλοδαπή εταιρεία ως αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατά δήλωσή του πλέον 31 Δεκεμβρίου 2023 τουλάχιστον παρέμενε σε αλλοδαπή εταιρεία. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς θα απασχολήσει την δικαιοσύνη αλλά το σημειώνουμε γιατί αυτό δε συμβαίνει καθημερινά, δεν βγαίουν τα νούμερα σε αυτή τη σελίδα του excel.

(…) Δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τους πολίτες πριν από τις ευρωεκλογές».

Εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη

«Η αριθμητική επίδοση των χειρουργείων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτησή του, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2024, διενεργήθηκαν περίπου 175.000 χειρουργικές επεμβάσεις, ένας αριθμός που όχι μόνο επαναφέρει τα προηγούμενα στάνταρ, αλλά τα ξεπερνά σημαντικά σε σχέση με το έτος 2019.

Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, η αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ο εκσυγχρονισμός του είναι κυρίαρχη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Προχωρούν 6.500 προσλήψεις μέσα στο 2024, αυξήθηκαν ήδη οι απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ και οι αποζημιώσεις των εφημεριών τους, και υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανακαινίσεις σε 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας όπως είχαμε δεσμευθεί στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του 2023.

Η ανακοίνωση της Eurostat για τον πληθωρισμό κατά τον μήνα Μάιο επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα για την ανάσχεση του πληθωρισμού που έλαβε και εφάρμοσε η Ελληνική Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει της συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας, ήδη έχουν σταδιακά αρχίσει να αποδίδουν.

Η ακρίβεια είναι πράγματι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλα τα νοικοκυριά και γι’ αυτό έχουμε κάνει μια σειρά παρεμβάσεων στην αγορά και την εφοδιαστική αλυσίδα προκειμένου να μετριάσουμε τις συνέπειές της.

Ο πληθωρισμός στη χώρα μας κατέγραψε μια σημαντική πτώση από το 3,2% του Απριλίου, στο 2,3% του Μαΐου και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η Ελλάδα έχει τον 6ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι αντίθετα, στην ευρωζώνη ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξήθηκε από 2,4% τον Απρίλιο στο 2,6% τον Μάιο.

Πτώση καταγράφει και ο πληθωρισμός τροφίμων ο οποίος αφορά άμεσα τα νοικοκυριά. Όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, στην Ελλάδα μειώνεται από το 4,8% στο 2,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021.

Έχουμε πει πολλές φορές πως τα θετικά νέα για την οικονομία της χώρας, θέλουμε να μεταφράζονται σε μέτρα που θα βελτιώσουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των πολιτών.

Και σε αυτή μας τη δέσμευση θα μείνουμε προσηλωμένοι, με στόχο ως το τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950€ και ο μέσος μισθός στα 1500€.

Ξεπέρασε τις 150.000 ο αριθμός των επιστολικών ψήφων που έχουν ήδη παραληφθεί από το κέντρο διαλογής στο Περιστέρι, με το ποσοστό της ενσωμάτωσης να έχει ξεπεράσει συνολικά το 70%.

Οι εντός επικράτειας εκλογείς που επέλεξαν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο μπορούν έως και σήμερα να επισκεφθούν κάποιο κατάστημα των συμβεβλημένων εταιρειών ταχυμεταφοράς και να ταχυδρομήσουν το ψηφοδέλτιό τους διασφαλίζοντας εγγυημένη παράδοση.

Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να παραλαμβάνουν σφραγισμένα ψηφοδέλτια και τις επόμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εγγυηθούν την έγκαιρη παράδοσή τους.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, αστυνομική επιχείρηση σε ισόγειο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη από την 8η Νοεμβρίου 2023.

Είναι μια ακόμα επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης σε συνέχεια όσων έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην Νομική Σχολή Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και σε Πανεπιστήμια της Αττικής.

Οι χώροι των Πανεπιστημίων παραδόθηκαν εκεί που ανήκουν, στους φοιτητές και τους καθηγητές.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως η τήρηση του νόμου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να επεμβαίνουμε όπου υπάρχουν παράνομες πράξεις.

Τα Πανεπιστήμια αποτελούν χώρους κοινωνικοποίησης, μάθησης και προόδου για τους φοιτητές. Όχι χώρους επαναστατικής γυμναστικής και καταφύγια για δράστες έκνομων ενεργειών.

Ξεκίνησε χθες η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων για τη συμμετοχή τους στο «Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού Εργαζομένων-Ανέργων περιόδου 2024-2025» της ΔΥΠΑ.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2024 και θα αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι, ενώ συνολικά, σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία 5ετία.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον Αύγουστο, αντίστοιχα αυξημένες κατά 20% είναι οι επιδοτήσεις και για τις περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Σημειώνουμε ότι η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας εκτός των Σποράδων.

Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονεϊκές οικογένειες και για άτομα με αναπηρία καθώς και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα.

Επίσης, για τα άτομα με αναπηρία προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους.

Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί.

Συνολικά, τον Μάιο ενεργοποιήθηκαν 23.195 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ σε τουριστικά καταλύματα της χώρας.

Συνεχίζεται με μεγάλη ανταπόκριση η συμμετοχή στη νέα δωρεάν εφαρμογή και πλατφόρμα JOBmatch της ΔΥΠΑ για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε συναφείς αντίστοιχες ειδικότητες, με συνολικά περισσότερες από 11.400 εγγραφές.

Στις τρεις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της, έχουν ήδη εγγραφεί 1.793 επιχειρήσεις και 9.622 πολίτες, 4.440, δηλαδή 46%, εκ των οποίων είναι άνεργοι. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 12.300 αντιστοιχίσεις ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 4.127 συνεντεύξεις χωρίς καμία διαμεσολάβηση.

Συνεχίζουμε σταθερά τις στοχευμένες κινήσεις για την αύξηση των θέσεων εργασίας με στόχο να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η ανεργία έχει μειωθεί από το 17,4% σε σχεδόν 10% τα τελευταία χρόνια ενώ η μείωση είναι σημαντική και στις γυναίκες και τους νέους, δύο δείκτες που στο παρελθόν δυστυχώς ήταν ιδιαιτέρως αυξημένοι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά το 2011 ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας είναι κάτω από 900.000 χιλιάδες.

Παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προϋπολογισμού 33 εκατ. Ευρώ. Αφορά την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, τρικύκλων και ποδηλάτων από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Το Υπουργείο έχει καταβάλει την επιδότηση σε 7.772 δικαιούχους, με το ποσό πλέον των 26,1 εκατ. ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Προγραμματίζεται, στις 5 Ιουνίου, η πληρωμή επιπλέον 478 αιτήσεων, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου Προγράμματος είναι η εισαγωγή αυξημένης ανώτατης επιδότησης για φυσικά πρόσωπα, στις 9.000 ευρώ, η οποία αν συνδυαστεί και με την αύξηση της επιδότησης για απόσυρση παλαιού οχήματος, η οποία είναι πλέον 2.000 ευρώ, το συνολικό ποσό φτάνει τις 11.000 ευρώ.

Η επιδότηση προσαυξάνεται για συμπολίτες μας με αναπηρία, πολύτεκνους, καθώς και νέους έως 29 ετών.

Αύριο, Τετάρτη 5 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στην Θεσσαλονίκη, στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι της πόλης.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, θα μεταβεί στην Γαλλία, όπου θα παρευρεθεί στην Διεθνή Επετειακή Τελετή για την συμπλήρωση 80 ετών από την απόβαση στην Νορμανδία.

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική ομιλία του στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!