«Κάθε φορά που βγαίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτός συνόρων ξέρουμε ότι η χώρα μας -από λίγο έως πολύ- θα ισχυροποιηθεί. Είναι ένας ισότιμος, αξιόπιστος συνομιλητής μέσα σε μια ακόμα κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί μια υπεύθυνη και ισόρροπη εξωτερική πολιτική» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ισχυροποιείται διπλωματικά, αμυντικά και οικονομικά και -όπως είπε- όλο αυτό είναι σημαντικό γιατί συνέβη μετά από πολύ δύσκολα χρόνια και μετά από πολλές θυσίες των πολιτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση και έκανε λόγο για τρεις πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης. Ο πρώτος είναι αυτά που νομοθετούνται για την αύξηση των εισοδημάτων, ο δεύτερος πυλώνας πολιτικής είναι οι έκτακτες στηρίξεις. στους συνταξιούχους, και όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται και ο τρίτος πυλώνας είναι οι έλεγχοι.

«Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα που μιλάμε, που δεν έχει ολοκληρωθεί το οικονομικό έτος, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5,5 εκ. ευρώ. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που κάποιοι νομίζουν ότι είναι πάρα πολύ «έξυπνοι» και εξαπατούν τους καταναλωτές με εικονικές εκπτώσεις. Έχουμε ψηφίσει ένα νόμο – η Κυβέρνηση αυτή, του Κυριάκου Μητσοτάκη τον έχει ψηφίσει – για το πλαφόν, για το μέγιστο περιθώριο κέρδους. Τα πρόστιμα κ. Αυτιά είναι πολλαπλάσια. Αυτή τη στιγμή πού μιλάμε οι υπάλληλοι της ΔΙ.Μ.Ε.Α. είναι έξω» είπε ο κ.Μαρινάκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ.Μαρινάκη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, θα ήθελα την πρώτη σας δήλωση για αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός «η πατρίδα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πολύ σημαντική όλη αυτή η συζήτηση που προηγήθηκε και που θα κάνουμε και στη συνέχεια για την οικονομία μας και για τη στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα αν δεν είχε ισχυροποιηθεί τόσο πολύ σε όλα τα επίπεδα η χώρα. Μην κοροϊδευόμαστε, πριν κάποια χρόνια κάθε φορά που έβγαιναν οι εκπρόσωποι της χώρας μας, εννοώ για την προηγούμενη Κυβέρνηση, φοβόμασταν πώς θα γυρίσουν πίσω. Τώρα κάθε φορά που βγαίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτός συνόρων ξέρουμε ότι η χώρα μας -από λίγο έως πολύ- θα ισχυροποιηθεί. Είναι ένας ισότιμος, αξιόπιστος συνομιλητής μέσα σε μια ακόμα κρίση στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί μια υπεύθυνη και ισόρροπη εξωτερική πολιτική. Έκανε την πολύ σημαντική συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πήγε στην Αίγυπτο και έκανε μια ομιλία, όπου κάθε σημείο της είχε μια ξεχωριστή αξία για την προστασία των αμάχων, μια ξεχωριστή αξία για την αποφυγή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Και βέβαια με την επικοινωνία που είχε με τον αρχηγό της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Ελλάδα ισχυροποιείται. Ισχυροποιείται διπλωματικά, ισχυροποιείται αμυντικά και οικονομικά. Και όλο αυτό είναι σημαντικό γιατί συνέβη μετά από πολύ δύσκολα χρόνια και μετά από πολλές θυσίες των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια και μπήκαμε στα οικονομικά, έρχεται, λοιπόν και λέει ο Πρωθυπουργός δεν βάζω φόρο, δεν αυξάνω φόρο, το περίσσευμα της ανάπτυξης, αφού κατοχυρώσω την οικονομική σταθερότητα, πάρτε το. Έρχεται ένα πρώτο επίδομα που είναι για το ρεύμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό, το οποίο είδε και ο Πρωθυπουργός και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι ότι υπάρχει μια κατηγορία συμπολιτών μας που θερμαίνεται από το ηλεκτρικό ρεύμα. Μετά, λοιπόν, τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την επιδότηση θέρμανσης, η οποία βασίζεται περισσότερο στην στήριξη ακόμα περισσότερο των αδύναμων συμπολιτών μας και των οικογενειών με παιδιά, εκεί προσαρμόζεται προς τα πάνω το επίδομα θέρμανσης, κατ’ αναλογία. Θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις αυτήν την εβδομάδα. Πρέπει να καλυφθούν και οι συμπολίτες μας που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα. Ήταν οι μόνοι, οι οποίοι δεν καλύπτονταν από αυτό το πακέτο και πάρα πολλά χρόνια συνέβαινε αυτή η αδικία. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν επιλέγουν το πετρέλαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις πολυκατοικίες γίνεται αυτό. Αυτό αφορά και οικογένειας και ανθρώπους από μια ηλικία και πάνω;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε ότι συνολικά για το ρεύμα και συνολικά η επιδότηση για το ρεύμα έχει ξεπεράσει τα 9,5 δις ευρώ σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Και μάλιστα η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που φορολόγησε, εισέπραξε με δύο διαφορετικούς μηχανισμούς, έναν μέχρι τον Ιούνιο του 2022 που εισπράχθηκαν 350 εκατ. ευρώ και έναν δεύτερο που ισχύει από τότε μέχρι σήμερα, 4,5 δις ευρώ από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Είναι σημαντικό αυτό γιατί αφορά τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Αυτά επιστρέφουν και στις επιχειρήσεις, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για παράδειγμα 800 εκατ. ευρώ, και στους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά από 14 χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αυξήσεις, έρχονται για δεύτερη χρονιά οι αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, θα ανακοινωθούν Φεβρουάριο, Μάρτιο και θα ισχύουν από τον Απρίλιο και έχουμε και δεύτερη φορά αυξήσεις συντάξεων. Όλο αυτό το πλέγμα έρχεται χωρίς αύξηση φόρων, χωρίς την εμφάνιση φόρου…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και ούτε πρόκειται να υπάρξει αύξηση φόρου. Αυτό που λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εννοεί. Έχουμε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος τηρεί τον λόγο του. Και η αξιοπιστία, αυτή η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες χτίζεται πολύ δύσκολα αλλά όταν υπάρχει δεν την αμφισβητεί κανείς. Γιατί; Γιατί κρινόμαστε κάθε μέρα από τις πράξεις μας. ‘Ακουγα προ ημερών, δεν έχει σημασία να πούμε το όνομα, έναν νέο εκπρόσωπο της Αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του ΠΑΣΟΚ και έλεγε «σημαντική είδηση η επενδυτική βαθμίδα αλλά δεν τρώγεται. Εγώ θα συμφωνήσω ότι για τους συμπολίτες μας το να ακούνε ότι απλά ανακτήθηκε, ενώ είναι πολύ σημαντική είδηση, από μόνη της δεν αρκεί. Γιατί έχει όμως μεγάλη σημασία; Γιατί όλη αυτή η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγήσει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, να έχει αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που έχουν οι Έλληνες πολίτες μετά από τους φόρους που πληρώνουν, τις εισφορές και όλα τα έξοδα και τις υποχρεώσεις που έχουν προς το Κράτος, έχουν φτάσει σε επίπεδα προ του 2011. Πώς συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει με τη νομοθέτηση του 50% του οικονομικού προγράμματος, αυξήσεις τουλάχιστον 10,5% για τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση του αφορολόγητου για όλες τις οικογένειες με παιδιά, αύξηση στο ύψος του κατώτατου μισθού, σημαντικές παρεμβάσεις, όπως αυτές που αναφερθήκατε στο επίδομα μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες. Είναι σημαντικό γιατί στα λόγια πολλοί στήριξαν τις νέες μητέρες αλλά στις πράξεις όλοι αυτοί, οι οποίοι ήταν κυρίως από έναν πολιτικό χώρο, δεν έκαναν τίποτα. Και πάει λοιπόν στους εννέα μήνες. Αντιστοίχως είναι πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις στους συνταξιούχους, που κάποιοι τους κορόιδεψαν και τους έβαλαν μετά στις ουρές στα ΑΤΜ. Και ναι, αυτό το επίδομα που δίνεται, αυτή η στήριξη για την προσωπική διαφορά είναι μια ελάχιστη υποχρέωση του Κράτους σε ανθρώπους, που εξαπατήθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πει, λοιπόν, ναι, αυξάνονται οι μισθοί, αυξάνονται όλα αυτά. Με την ακρίβεια, αυτό το 5% θα το δουν; Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες; Διότι ο Πρωθυπουργός είπε στον Νίκο Χατζηνικολάου «εγώ δεν καταλαβαίνω τίποτα και οι πολυεθνικές να βάλουν μυαλό». Κάτι είπε, το οποίο το είπε για πρώτη φορά. Εδώ, θα δούμε αποτέλεσμα; Όταν το απορρυπαντικό πωλείται τρεις φορές ακριβότερα από τη Γερμανία, στην πατρίδα μας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι είναι μια εισαγόμενη κρίση και λόγω όλων αυτών που πολύ σύντομα θα σας αναλύσω, έχουμε καταφέρει ως χώρα να την αντιμετωπίζουμε με καλύτερο τρόπο, δηλαδή με λιγότερες συνέπειες απ’ ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Έχουμε πληθωρισμό σταθερά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πως συμβαίνει αυτό; Για να το καταλάβουν οι τηλεθεατές μας, ουσιαστικά είναι τρεις πυλώνες της πολιτικής. Ο πρώτος είναι όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε και νομοθετούνται για την αύξηση των εισοδημάτων. Δηλαδή, η αύξηση των εισοδημάτων στους δημοσίους υπαλλήλους, στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στον ιδιωτικό τομέα η αύξηση του κατώτατου μισθού, το «ξεπάγωμα» των τριετιών, στους συνταξιούχους, στις οικογένειες με παιδιά, όλα αυτά τα οποία δίνουμε ουσιαστικά είναι ο πρώτος, καλύτερος τρόπος. Γιατί; Γιατί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό αυτές είναι μόνιμες παρεμβάσεις – όχι έκτακτες παρεμβάσεις – οι οποίες παραμένουν, όταν οι κρίσεις φεύγουν. Ο δεύτερος πυλώνας πολιτικής είναι οι έκτακτες στηρίξεις. Η στήριξη στους συνταξιούχους, όλες οι παρεμβάσεις που γίνονται. Ο τρίτος πυλώνας είναι οι έλεγχοι. Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα που μιλάμε, που δεν έχει ολοκληρωθεί το οικονομικό έτος, έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5,5 εκ. ευρώ. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που κάποιοι νομίζουν ότι είναι πάρα πολύ «έξυπνοι» και εξαπατούν τους καταναλωτές με εικονικές εκπτώσεις. Έχουμε ψηφίσει ένα νόμο – η Κυβέρνηση αυτή, του Κυριάκου Μητσοτάκη τον έχει ψηφίσει – για το πλαφόν, για το μέγιστο περιθώριο κέρδους. Τα πρόστιμα κ. Αυτιά είναι πολλαπλάσια. Αυτή τη στιγμή πού μιλάμε οι υπάλληλοι της ΔΙ.Μ.Ε.Α. είναι έξω.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!