Η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης καθιερώθηκε τον Μάιο του 2012, κατά τη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου στη Μαδρίτη και διεξάγεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, ημερομηνία θανάτου του πρώτου παιδιού από πνευμονική υπέρταση στην Ισπανία στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.
Στόχος των σχετικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν ιατρικές εταιρείες και οργανώσεις ασθενών, είναι η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για μια νόσο που προσβάλλει τους πνεύμονες και την καρδιά.
Η πνευμονική υπέρταση προκαλείται από την αύξηση της πίεσης του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι: δύσπνοια, ζαλάδα, κόπωση, μελάνιασμα στα άκρα και στα χείλη και πιθανά λιποθυμική τάση ή λιποθυμία στην άσκηση ή τη δραστηριότητα.
Η πνευμονική υπέρταση προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών σε όλο τον πλανήτη. Υπολογίζεται ότι περίπου 25 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από πνευμονική υπέρταση, ενώ από τη σπάνια μορφή της, την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, περίπου 50-55 άτομα ανά εκατομμύριο. Πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/583

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!