Με μαθήματα προσανατολισμού συνεχίζουν κατά τη δεύτερη εβδομάδα Πανελλαδικών Εξετάσεων οι υποψήφιοι των ΓΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 4 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών),τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “Αρχαία Ελληνικά” πατήστε εδώ

Σχολιάζοντας τα θέματα η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών (ΟΕΦΕ) τα χαρακτήρισε διαβαθμισμένης δυσκολίας, για άρτια προετοιμασμένους μαθητές.
Αναλυτικότερα:
Α. Διδαγμένο κείμενο (Πλούταρχος Περί Ἀλεξάνδρου τύχης και ἀρετῆς, 6
329 A-D).
A1. Σαφής διατύπωση, καμία δυσκολία
Β1. Απαιτεί καλή γνώση των ερμηνευτικών σχολίων του Φακέλου Υλικού και
συνδυαστική σκέψη
Β2. Παράλληλο κείμενο (Μάρκος Αυρήλιος, Τά εἰς ἑαυτόν , 10,6 (Μτφρ. Γ.
Αβραμίδης, εκδ. Θύραθεν, Θεσσαλονίκη, σ.σ. 193- 194). Απαιτεί συνδυαστική
και κριτική σκέψη
Β3. Καμία δυσκολία
Β4. Καμία δυσκολία
Β. Αδίδακτο κείμενο (Θουκυδίδης Ἱστορίαι, Θ. 81.1-2)
Γ1, Γ2: Πιθανόν να δυσχεράνει τη μετάφραση και την ερμηνευτική
προσέγγιση ο μακροπερίοδος λόγος
Γ3, Γ4: Βατές παρατηρήσεις, που, ωστόσο, απαιτούν καλή γνώση της
Γραμματικής και του Συντακτικού. Η ανάλυση μετοχής (Γ4.β.) δεν έχει
ζητηθεί εδώ και πολλά χρόνια στις πανελλαδικές εξετάσεις

Για να δείτε τις απαντήσεις του μαθήματος “Βιολογία” πατήστε εδώ

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “Βιολογία” πατήστε εδώ

Τα φετινά θέματα της Βιολογίας ήταν χωρίς ασάφειες, διαβαθμισμένης δυσκολίας που απαιτούσαν βαθιά κατανόηση και συνδυασμό της ύλης και γενικότερα τη δυνατότητα παρουσίασης και τεκμηρίωσης βιολογικών εννοιών, διαδικασιών, φαινομένων για την τελική αξιολόγηση όλων των δεδομένων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, ήταν το σχόλιο της ΟΕΦΕ.
Ειδκότερα οσον αφορά το ΘΕΜΑ Α, δυσκολία παρουσιάζουν το Α2 και Α5.
Στο ΘΕΜΑ Β παρουσιάζει δυσκολία το Β3.
Στο ΘΕΜΑ Γ το ζήτημα Γ4 μπορεί να προβληματίσει τους μαθητές.
Το ΘΕΜΑ Δ είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας για καλά προετοιμασμένους
μαθητές

Για να δείτε τα θέματα του μαθήματος “Μαθηματικά” πατήστε εδώ

Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ τα φετινά θέματα των Μαθηματικών είναι πιο δύσκολα από τα περσινά και καλύπτουν όλο το φάσμα της ύλης. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικά και απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Αναλυτικότερα:
Θέμα Α΄: εξετάζει μέρος της θεωρίας η οποία ήταν αναμενόμενη και διατυπωμένη με σαφήνεια.
Θέμα Β΄: εξετάζει βασικές γνώσεις, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Στο ερώτημα Β4 απαιτείται προσοχή και καλή γνώση της θεωρίας.
Θέμα Γ΄: τα ερωτήματα Γ1 και Γ2 χαρακτηρίζονται βατά. Το ερώτημα Γ3 απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και το ερώτημα Γ4 είναι για πολύ καλά διαβασμένους μαθητές.
Θέμα Δ΄: Τα ερωτήματα Δ1 και Δ2 θεωρούνται βατά. Το ερώτημα Δ3i παραπέμπει σε άσκηση του σχολικού βιβλίου. Το Δ3ii απαιτεί γνώσεις από προηγούμενες τάξεις. Τέλος, το ερώτημα Δ4 είναι για άριστα προετοιμασμένους μαθητές με καλή μαθηματική αντίληψη αφού απαιτείται παρατηρητικότητα από τα προηγούμενα ερωτήματα.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Όσον αφορά τους υποψηφίους των ΕΠΑΛτην Τετάρτη 5 Ιουνίου θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο – Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία – Εφαρμογές και Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης.

Η έναρξη των εξετάσεων έχει καθοριστεί να γίνεται στις 08:30 και έτσι, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας «Αρχιτεκτονικό Σχέδιο», για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Σημειώνεται, ότι λόγω των Ευρωπαϊκών Εκλογών της 9ης Ιουνίου θα υπάρξει κενό εξετάσεων μεταξύ 7 και 11 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!