Οι Σύλλογοι Επιστημόνων Μαιών/ΜαιευτώνΕλλάδος, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, καλούν όλες τις Μαίες και τους Μαιευτές σε Πανελλαδική διαμαρτυρία την Δευτέρα 3/6/2024 και ώρα 9.00 π.μ.στο Υπουργείο Υγείας (οδός Αριστοτέλους και Μάρνης, Αθήνα) καθώς και σε στάση εργασίας 09:00 με 12:00 το πρωί.

Βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων παραμένει η άμεση στελέχωση των μαιευτικών τμημάτων σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, ώστε να διασφαλιστεί ηπεριγεννητική φροντίδα. Η στελέχωση των μαιευτικών τμημάτων των Νοσοκομείων αλλά και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά και αν δεν υπάρξει άμεσα μέριμνα με προσλήψεις  τα τμήματα οδηγούνται σε  λειτουργική κατάρρευση.

Η έλλειψη Μαιών-Μαιευτών στο ΕΣΥ έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, προσεγγίζοντας τις 1.000 κενές θέσεις σε όλη την Ελλάδα. Ως εκ τούτο, οι συνθήκες εργασίας των Μαιών/Μαιευτών είναι εξοντωτικές και πλέον έχουν καταστεί απάνθρωπες, και σε συνδυασμό με την εργασιακή εξουθένωση επηρεάζουν την ποιότητα των μαιευτικών, νεογνικών, αλλά και γυναικολογικών υπηρεσιών.

Το μαιευτικό προσωπικό αποτελεί βασικό βραχίονα του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς η παρουσία του κατά την περιγεννητική περίοδο συνδέεται άμεσα με τη μειωμένη βρεφική και μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθώς επίσης και με θετικές περιγεννητικές εμπειρίες για τη μητέρα, το νεογνό και την οικογένεια. Καλούμε λοιπόν όλη την κοινωνία να στηρίξει την προσπάθειά μας και τα δίκαια αιτήματά μας, προς όφελος όλων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!