«Σύγχρονες Πρακτικές & Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση στη Νεογνολογία» είναι το θέμα της Πανελλήνιας Επιστημονικής εκδήλωσης της Ελληνικής Νεογνολογικής Εταιρείας, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 & 21 Σεπτεμβρίου 2024 στο ξενοδοχείο «Du Lac», στα Ιωάννινα.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και θα συµµετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από Νοσηλευτικά Ιδρύματα όλης της χώρας, οι οποίοι θα αναφερθούν πάνω σε θέματα που αφορούν στην επιστήμη της Νεογνολογίας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, θα τεθούν στο επίκεντρο θέματα όπως ο σύγχρονος τρόπος νοσηλείας των νεογνών, η ενιαία αλλά ταυτόχρονα εξατομικευμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των νεογνών καθώς και η εκπαίδευση των νέων νεογνολόγων και η ανανέωση της γνώσης των παλαιοτέρων.

Από την εποχή του 19ου αιώνα, με την έναρξη της απομόνωσης του νεογνού και της χρήσης της θερμοκοιτίδας ,μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, η φροντίδα του πρόωρου και άρρωστου νεογνού διήλθε μέσα από αρκετά στάδια. Τις  τελευταίες όμως δεκαετίες έχουν υπάρξει εκρηκτικές αλλαγές στη φροντίδα του πρόωρου και άρρωστου νεογνού.  Μία από αυτές που έχουν αναπτυχθεί και η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο είναι η φροντίδα με επίκεντρο την οικογένεια (Family Centered Care – FCC). H FCC εφαρμόζεται σε ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο περιβάλλον, στο περιβάλλον της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών, ως μια προσέγγιση, που όχι μόνο εστιάζει στο νεογνό,  αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει και τον κρίσιμο ρόλο της οικογένειας στην παροχή της υγειονομικής περίθαλψης. Το προσωπικό της ΜΕΝΝ δέχεται τα μέλη της οικογένειας ως συνεργάτες στη φροντίδα του νεογνού και τα αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Η οικογένεια αποτελεί το πλέον σταθερό σημείο αναφοράς του νεογνού και αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, μέσω της ενίσχυσης της επαφής νεογνού – οικογενείας καθώς και της εμβάθυνσης της επικοινωνίας με τη μητέρα. Οι παρεμβάσεις αυτές ενισχύουν τη νευροαισθητηριακή ανάπτυξη και ψυχοσωματική κατάσταση του νεογνού. Επιπλέον, η FCC προάγει τον μητρικό θηλασμό και την ελάττωση του κινδύνου των λοιμώξεων και ελαχιστοποιεί τον χρόνο νοσηλείας του νεογνού.

Με αυτή την επιστημονική της εκδήλωση, η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία επιδιώκει να δώσει το στίγμα του ρόλου του νεογνολόγου στη σημερινή πραγματικότητα. Το γνωστικό αντικείμενο της Νεογνολογίας αναπτύσσεται ταχύτατα. Με την εφαρμογή, όλο και περισσότερο, της τεχνολογίας, στην καθημερινή κλινική πράξη, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργείται η ανάγκη για ανανέωση και αναδιαμόρφωση του ρόλου του νεογνολόγου, για μία αυστηρότερα ελεγχόμενη και τεκμηριωμένη συστηματοποίηση των γνώσεων και των πράξεών του. Στόχος είναι να μπορεί να εξειδικεύει και να προγραμματίζει την εναρμόνισή του με τις εξελίξεις αυτές, έγκαιρα και με επιτυχία.

Η έναρξη της Πανελλήνιας Επιστημονικής Εκδήλωσης με τίτλος «Σύγχρονες Πρακτικές & Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση στη Νεογνολογία», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.45.

Χορηγούνται 16 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CMECPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!