Σε πορεία καλούν την Τρίτη 25/06 στις 18:00 μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμενοι για το θέμα των φοιτητικών εστιών της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων και της εφαρμογής του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας που έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση τις τελευταίες μέρες.

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: “Ο νέος εσωτερικός κανονισμός αποτελεί αιτία πολέμου για τους φοιτητές, εξυπηρετώντας την προώθηση των κατευθύνσεων που καθιστούν το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σαν πελάτες, μεγαλώνοντας τους ταξικούς φραγμούς, που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές των εργατικών-λαϊκών οικογενειών για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη, είναι η ίδια πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές μας, που μας αναγκάζει να κυνηγάμε τα ECTS για να πληρώσουμε τα υπέρογκα νοίκια, που αντιμετωπίζει τις σπουδές μας ως κόστος για τα κέρδη των λίγων. Πόσο μάλλον οι συνάδελφοι μας στην εστία, που αν δεν έχουν το δωμάτιο τους δεν θα μπορούν καν να σπουδάσουν!

 Συγκεκριμένα ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει τις εξής τομές:

 1. Μπαίνει μίσθιο διαμονής, με ποινές για τη μη καταβολή του.
 2. Τα συμβόλαια διαμονής πλέον είναι για 1+1 χρόνο, όπου μετά τον πρώτο χρόνο διαμονής θα εξετάζεται η ακαδημαϊκή πρόοδος.
 3. Η διαμονή στις εστίες δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα ν+4 εξάμηνα του μέγιστου ορίου φοίτησης στην σχολή.
 4. Ο έλεγχος διαχείρισης της ΕΦΚΠΙ θα γίνεται απ’ το Συμβούλιο Διοίκησης, χωρίς τη παρουσία φοιτητών, εκπροσώπων του Συλλόγου.
 5. Εντείνονται τα πειθαρχικά μέτρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φοιτητών με τις παραπάνω διατάξεις.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: “Οι αλλαγές αυτές δεν είναι κεραυνός εν αιθρία! Πατάνε στα διαχρονικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων, με βάση τις κατευθύνσεις τις ΕΕ για το «σύγχρονο» ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Οι κατευθύνσεις αυτές που μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε επιχείρηση και κοιτάνε τους φοιτητές στη τσέπη, προσφέρουν σκόρπια και αποσπασματική γνώση με το κυνήγι πιστοποιήσεων και μορίων. Έτσι εξηγείται το γεγονός εκατομμύρια πηγαίνουν μέσω του Πανεπιστημίου ή της Περιφέρειας για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (50 εκ. για το Τεχνολογικό Πάρκο, 3 εκ. για τον υπερυπολογιστή Διώνη κ.α) και την ίδια ώρα να μην δίνουν δεκάρα τσακιστή για την ανέγερση, την συντήρηση και αναβάθμιση των εστιών.

Οι προτεραιότητές τους είναι σαφείς! Την ίδια ώρα που κάθε χρόνο οι εισακτέοι στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μειώνονται και η κρατική χρηματοδότηση επίσης, αντί η πρυτανεία να πάρει μέτρα για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου μας, με νέες εστίες, συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών, πράττει ακριβώς το αντίθετο, πετώντας φοιτητές έξω από τις εστίες”.

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση της Τρίτης περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

 • Κατάργηση του χαρατσιού και κατάργηση του εσωτερικού κανονισμού
 • Κανένας φοιτητής να μη φύγει απ’ το δωμάτιο του και να παρθούν πίσω οι απειλές για εξώσεις
 • Να παρθούν άμεσα μέτρα για όλους τους φοιτητές που θα μείνουν στις εστίες το καλοκαίρι
 • Να γίνουν άμεσα επισκευές σε όλα τα μη διαθέσιμα δωμάτια
 • Να δοθούν άμεσα δωμάτια σε όσους έκαναν αίτηση
 • Να ανεγερθούν νέες εστίες με κρατική ευθύνη για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!