Στην γεμάτη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Ηπείρου παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης το βιβλίο της Μάγδας Πάνου “Από τις στάχτες στο φως”. Ένα βιβλίο γεμάτο ιστορίες της διπλανής πόρτας, ιστορίες εδώ κοντά, στα γνώριμα Γιάννενα, από το 1924 μέχρι και σήμερα, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα.

Για τη συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν η κα. Έλενα Ζερβού (φιλόλογος-συγγραφέας-ποιήτρια), ο κ. Γιώργος Κουλιανός (φιλόλογος-ποιητής) και η Δρ. Μαρία Τσούπη (φιλόλογος-συγγραφέας), τον συντονισμό της παρουσίασης είχε η κα. Σοφία Τσέπα.

Η συγγραφέας του βιβλίου Μάγδα Πάνου, συγκινημένη, άμεση και αυθόρμητη μίλησε για το βιβλίο της, τους ομιλητές αλλά και για τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση.

“Όταν περιβάλλεσαι με τόση αγάπη και ζεστασιά από κοινό και ομιλητές, συνειδητοποιείς ότι υπάρχει δρόμος και μετά την Ιθάκη, με πολλούς συνοδοιπόρους, πρόσφορος για μοίρασμα συναισθημάτων κι επικοινωνία σε άλλο επίπεδο…
Σας ευχαριστώ όλους στο πάνελ για όσα είπατε για μένα, αλλά και όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, γι’ αυτά που μου επικοινωνήσατε τόσο με το βλέμμα όσο και με τα ζεστά λόγια και τις αντιδράσεις σας.”

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις Εκδόσεις Ισνάφι.

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα:
Άλκης και Σόνια. Μία απρόσμενη φιλιά δημιουργείται ανάμεσα στον νεαρό ευκατάστατο δικηγόρο και στη ηλικιωμένη Ρουμάνα οικιακή βοηθό. Δύο διαφορετικοί κόσμοι ανταμώνουν και, μέσα από το νήμα της αφήγησης, ζωντανεύουν τα πάθη και οι καημοί των ανθρώπων, στην αέναη πορεία τους ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι.
1922-2022: Μικρασιατική καταστροφή, προσφυγιά, Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, Ολοκαύτωμα, Εμφύλιος, Μετανάστευση. Κι ύστερα, νέοι πόλεμοι, νέα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα. Ένας αιώνας απωλειών, ορφάνιας, φτώχειας, πόνου, διαρκών αγώνων. Από την Τόσια της Μικράς Ασίας στην Πρέβεζα και στα Γιάννενα κι έπειτα στην Αθήνα και στο Παρίσι. Από τα βουνά της Ηπείρου στη Γερμανία κι από το Χαλέπι της Συρίας στο Λονδίνο. Γυναίκες λέαινες κι άντρες αετοί. Άντρες και γυναίκες φίδια. Κοινό σημείο αναφοράς η πρωτεύουσα της Ηπείρου, που, καθώς φαίνεται, κρατάει καλά κρυμμένα μυστικά στον ίσκιο των ψηλών βουνών της. Κορυφαία πρωταγωνίστρια η ελπίδα, αναπτερώνεται μέσα από την αύρα κάθε ήρωα/ηρωίδας που ξαναγεννιέται από τις στάχτες, για να πάρει βαθιά ανάσα στο άπλετο φως…
Ιστορίες ανθρώπινες κι αληθινές, που έφτασαν σε μένα από προφορικές μαρτυρίες για τη ζωή προγόνων, ζώντων και μη συγγενών, γειτόνων κι ανθρώπων που έτυχε να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας, έστω και για λίγο. Κεντρικό πρόσωπο ο Άγνωστος Άνθρωπος που καταφέρνει να προσδιορίσει τον εαυτό του, παρά τις ανήλεες επιταγές υψηλά ισταμένων και τις θηλιές ψιλών νημάτων. Μόλις έφυγαν από μένα οι ιστορίες, σαν έτοιμες από καιρό, συνειδητοποίησα ότι οι ήρωες και οι ηρωίδες του βιβλίου δεν μου ανήκαν πλέον, αλλά έστεκαν κάπου πολύ ψηλότερα, ως πανανθρώπινα σύμβολα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!