Όσο κι αν η πορεία της πανδημίας παρουσιάζει «σημαντική ύφεση», η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείο Υγείας την Παρασκευή (15/4), προειδοποίησε ότι και φέτος το Πάσχα θα πρέπει να πάμε με τις μάσκες στις εκκλησίες και όπου αλλού υπάρχει συγχρωτισμός. Είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά φέτος με μέτρα το Πάσχα.

Σύμφωνα με την Βάνα Παπαευγγέλου, διαπιστώνεται ότι είναι αργή η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. «Το 50% των απλών κλινών για covid είναι κατειλημμένες και το 80% των κλινών ΜΕΘ covid είναι επίσης κατειλημμένες», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ο αριθμός θανάτων δεν έχει μειωθεί, με σημαντικό ποσοστό των θανάτων να αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά υποκείμενα νοσήματα, που ενώ νοσηλεύονται για αυτά τα νοσήματα στο νοσοκομείο, μολύνονται με covid και χάνουν τη ζωή τους.

«Ο ιός εξακολουθεί να απειλεί, ιδίως τη ζωή των ανεμβολίαστων και δεν έχει γίνει ακόμη κοινό κρυολόγημα», ανέφερε προσθέτοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει με τον ιό, καθώς αυτός θα είναι ακόμη μαζί μας για καιρό.

Θα περάσουμε το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά με μία κοινωνία που έχει εμβολιαστεί. Όμως θα πρέπει να πάμε στις εκκλησίες φορώντας τη μάσκα μας, να προτιμήσουμε τον εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και να κάνουμε self test όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένα άτομα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Μαγιορκίνης: Μηδενική η πιθανότητα εξαφάνισης του ιού

Κατά τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ενισχύεται το σενάριο που προβλέπει επιπλέον συρρίκνωνση της πανδημίας Covid-19 τις επόμενες μέρες, που θα οδηγήσει σε επιπλέον ελάφρυνση στο σύστημα υγείας.

Ο ίδιος διαπίστωσε μαζική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να δούμε εξαφάνιση του ιού, το σενάριο αυτό έχει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα έως μηδενική».

Συνέστησε δε, στους ανεμβολίαστους να σκεφτούν τον εμβολιασμό τους, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να είναι κάποιος διστακτικός.

Τι θα γίνει μετά την άρση των μέτρων

Φεύγουν ή μένουν οι μάσκες μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό από τον Μάιο; Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκαθάρισε ότι άλλο άρση υποχρεωτικότητας που δεν συνεπάγεται πρόστιμο και άλλο καταστάσεις που χρειάζεται «προσωπική εκτίμηση του κινδύνου», υπάρχει συγχρωτισμός και θα συνεχίσουμε να φοράμε υποχρεωτικά μάσκες.

«Προχωράμε σε μια άλλη φάση: Από την οριζόντια απαγόρευση στην προσωπική εκτίμηση του κινδύνου. Διαφορετικά θα φερθεί ο γιος μου, που είναι 20 ετών και διαφορετικά θα φερθώ εγώ. Μετά από τόσα χρόνια δεν χρειαζόμαστε κάποιον από πάνω να μας βάζει πρόστιμο.

Νομίζω ότι πλέον όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πού υπάρχει συγχρωτισμός και πρέπει να βάλουμε μάσκα, ποιον θα δω – εάν έχω τη μητέρα ή τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι και άρα είναι ευάλωτοι και πρέπει να προσέχω παραπάνω», εξήγησε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια υποχρεωτικότητα με πρόστιμο, που δεν συνάδει με την κοινή λογική και την εμπειρία που έχουμε όλοι αποκτήσει», πρόσθεσε η ίδια.

Πού δεν θα βγάλουμε τη μάσκα

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Δεν είναι ότι βγάζουμε τη μάσκα. Είναι λάθος και κακώς λέγεται. Δεν είναι ότι σταματάμε να φοράμε μάσκα: Αίρεται η υποχρεωτικότητα», όπως επανέλαβε, σημειώνοντας ότι αυτό «είναι τελείως διαφορετικό».

Πρόσθεσε δε, ότι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα πλοία το καλοκαίρι «είναι δυνατόν να μην φοράμε μάσκα», όπως αναρωτήθηκε ρητορικά. Και ανέφερε επίσης τις εξής περιπτώσεις για τη χρήση μάσκας: Νοσοκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, σχολεία. «Θα τα ορίσουμε όλα με σαφήνεια», τόνισε αναφερόμενη στη σχετική απόφαση.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!