Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους 18 εκτελεσθέντες κομμουνιστές και λαϊκούς αγωνιστές τον Αύγουστο του 1948 στο Σταυράκι Ιωάννινων ανάμεσα στους οποίους και η γραμματέας της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΚΚΕ Ευτυχία Πρίντζου πραγματοποίησε εχθές το πρωί η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ιωαννίνων και οι οργανώσεις της ΚΝΕ στα Γιάννενα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Γιώργου Κοσμάς ο οποίος εκ μέρους του Δ.Σ. της ΠΕΑΕΑ με αφορμή την επέτειο της της 28ης Οκτωβρίου και τα διαχρονικά διδάγματα της τόνισε πως ο παλλαϊκός ξεσηκωμός κατά του Ιταλού φασίστα επιδρομέα σημαδεύτηκε με την συνειδητή επιλογή του λαού στον πόλεμο κατά των φασιστών, κόντρα στην θέληση της Μεταξικής δικτατορίας που μιλούσε για αντίδραση «απλώς για την τιμή των όπλων». Υπενθύμισε ότι ο τότε Γ.Γ. του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης από την φυλακή όπου κρατούνταν σάλπισε την αντίσταση ενάντια στον Ιταλό φασίστα εισβολέα, ενώ και οι εξόριστοι κομμουνιστές του δικτατορικού καθεστώτος ζητούσαν να σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου, κάτι που αρνήθηκε η Μεταξική κυβέρνηση φοβούμενη την αντιστασιακή λαϊκή δύναμη. Γι’ αυτό και μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς, παρέδωσε τους φυλακισμένους κομμουνιστές στο ΝΑΖΙ κατακτητή, ο οποίος και εκτέλεσε τους περισσότερους ως αντίποινα.

«Η νίκη αυτή του ελληνικού λαού επιβεβαιώνει πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», επεσήμανε ο κ. Κοσμάς υπογραμμίζοντας πως η Ιστορία διδάσκει πως μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μπορούν οι λαοί να απελευθερώσουν την πατρίδα τους και να οικοδομήσουν το δικό τους μέλλον με καθοδηγητή την οργανωμένη επαναστατική πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Παράλληλα τόνισε πως μαζί με τον αγώνα του ελληνικού λαού αποδίδεται τιμή και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την κατοχή, όπως ο βασανισμένος παλαιστινιακός λαός που έχει αναφαίρετο δικαίωμα και ιστορικό καθήκον να παλεύει για να ζήσει σε ελεύθερη πατρίδα χωρίς κατοχή στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τέλος κατήγγειλε τόσο το ισραηλινό κράτος δολοφόνο όσο και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ αλλά και την ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της χώρας που στηρίζουν το Ισραήλ και την εγκληματική βάρβαρη πολιτική της Κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού.

Την δική τους τιμή σε όσους αντίκρισαν το απόσπασμα μετά την εκδικητική καταδίκη τους τετράκις σε θάνατο στη γνωστή «υπόθεση Πρίντζου» απέδωσαν και τα μέλη της ΚΝΕ, τιμώντας ξεχωριστά τον σύντροφο Ανδροκλή Γκέλια που «έφυγε» πριν λίγα χρόνια από τη ζωή έχοντας προηγουμένως περάσει όλα εκείνα τα φριχτά βασανιστήρια του 1948 αφού ήταν ανάμεσα στους 48 καταδικασμένους και έχοντας δώσει όλες του τις δυνάμεις για το δυνάμωμα του ΚΚΕ, ώστε να ζήσει ο λαός όπως του αξίζει.

Τα βασανιστήρια που υπέστη αυτός και οι σύντροφοί στο παγοποιείο Φίξ, στην Μακρόνησο των Ιωαννίνων, ζωντάνεψαν μέσα από τον ίδιο τον Ανδροκλή Γκέλια σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει παλιότερα τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ενότητα όταν οι σφαίρες με τις οποίες εκτελέστηκαν οι αγωνιστές του ΔΣΕ προήλθαν από τους ιμπεριαλιστές, αλλά την σκανδάλη πάτησαν οι ντόπιοι φασίστες.

Η θυσία των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι αποτελεί έμπνευση και διδαχή για τη νεολαία γι ‘αυτό και αυτή, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, έκλεισαν την εκδήλωση με την υπόσχεση να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος που γεννά τον φασισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!