Πίσω από απότομους γκρεμούς και τα σμιλεμένα από την ορμή του πελάγους βράχια, ανάμεσα στη δημοφιλή Πάργα και στους διάσημους ορμίσκους των Συβότων, ξεδιπλώνονται οι ακτές της Πέρδικας. Η άκρως ενδιαφέρουσα αυτή περιοχή της ηπειρώτικης ακτογραμμής έχει βαθμηδόν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ένα φανατικό κοινό που επανειλημμένως την επιλέγει για τις διακοπές του.

Ετσι δικαιολογημένα πια το ημιορεινό κεφαλοχώρι και τα ακρογιάλια του διεκδικούν τη θέση που τους ανήκει ανάμεσα στ’ άλλα γνωστά και καταξιωμένα θαλασσινά τουριστικά θέρετρα της Βορειοδυτικής Ελλάδας.Φυσική διέξοδος της Πέρδικας προς τη θάλασσα είναι οι αμμουδερές ακτές Αρίλλας (Σκάλωμα) και Καραβοστάσι. Η πανέμορφη ακρογιαλιά του Αρίλλα είναι στρωμένη με ολόλευκη άμμο και τουλάχιστον έτσι όπως την κοιτάς από ψηλά σ’ εντυπωσιάζει με τα υπέροχα χρώματά της.

Ο βράχινος απόκρημνος όγκος του βουνού Ανεμοβόρι ορθώνεται νότια της ακτής του Αρίλλα και εμποδίζει την άμεση πρόσβαση στην αμέσως επόμενη παραλία που είναι το Καραβοστάσι. Εκεί, η υπέροχη αμμουδιά συνδυάζεται ιδανικά με το πυκνό πλατανόδασος, ενώ στη βόρεια άκρη της ένα ποταμάκι με κελαριστά νερά συμπληρώνει την ενδιαφέρουσα τοπιογραφία.Πίσω από το Καραβοστάσι απλώνεται μια εύφορη έκταση όπου παλιά υπήρχαν πολλά περιβόλια και καλλιέργειες. Σήμερα εκεί βρίσκεται ένα πλατανόδασος. Το δάσος καλύπτει μία έκταση 1.500 περίπου στρεμμάτων, «πνιγμένη» από αιωνόβια πλατάνια και διασχίζεται από μικρό ποτάμι. Προσπάθειες καταβάλλονται ώστε το πάρκο να χρησιμεύσει ως καταφύγιο άγριων ζώων, καθώς προστατεύεται από το κυνήγι και από άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η υλοτομία.Σε τούτο το κομμάτι της ακτογραμμής του Ιονίου οι διαφορές ανάμεσα σε ετερόκλητα πράγματα είναι μηδαμινές

. Κρυφά λιμανάκια συνυπάρχουν πλάι σε χιλιόμετρα αμμουδιάς, σκιερά πλατανοδάση με κελαρυστά ρυάκια διαδέχονται γκρεμούς και αγριοτόπια, άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι κρύβονται πλάι σε όμορφα χωριά. Και όλα αυτά μαζί συνδυάζονται αρμονικά πάνω στον καμβά μιας μοναδικής τοπιογραφίας που αναδεικνύει το μεγαλείο της ηπειρώτικης γης.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!