“Αρχές Αυγούστου δέχτηκα από τον χρόνια φίλο και Υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου Ιωάννης Στέφος την καθ’ όλα τιμητική πρόταση ώστε να θέσω υποψηφιότητα με το Κοινό των Ηπειρωτών ωρα ευθύνης. Ήθελα να το σκεφτώ και κατ΄ αρχάς ήμουν διστακτική. Ήταν το διάστημα που μαζί με το υπόλοιπο ΔΣ, έτρεχα για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων που είχαμε προγραμματίσει στο χωρίο μας, ως Πολιτιστικός Σύλλογος Βούρμπιανης του οποίου τα τελευταία χρόνια είμαι πρόεδρος.
Οι δραστηριότητες είχαν μεγάλη επιτυχία, το χωριό είχε πολύ κόσμο, αλλά…
Αλλά σχεδόν όλοι μας, γύρω στις 20 Αυγούστου εγκαταλείψαμε το χωριό και όπως τα περισσότερα χωριά των Ιωαννίνων και της περιφέρειας Ηπείρου, έτσι και η Βούρμπιανη επανέρχεται στους ρυθμούς της, ήτοι στους 20-30 μόνιμους κάτοικους, με συγκοινωνία μια φορά κάθε 15 μέρες, χωρίς γιατρό (ούτε και την περίοδο αιχμής είχε), με ένα οδικό δίκτυο που έχει να γίνει παρέμβαση εδώ και δεκαετίες, με τα ελάχιστα σχολεία που είχαν μείνει στην περιοχή της Κόνιτσας να κλείνουν, και τις τελευταίες οικογένειες με παιδιά μαθητές να φεύγουν. Τα ακριτικά χωριά εγκαταλείπονται αβοήθητα και ερημώνουν.
Είχα την εντύπωση πως αυτό συμβαίνει μόνο στην περιοχή της Κόνιτσας και θεωρούσα ότι το Ζαγόρι είναι σε καλύτερη μοίρα, λόγω τουρισμού και υποδομών. Μιλώντας όμως με φίλους από τα χωριά του Ζαγορίου μου εξήγησαν ότι συμβαίνει το ίδιο και σε αυτά τα χωριά, παρόλη την τουριστική ανάπτυξη τα χωριά λειτουργούν μόνο Σαββατοκύριακο ενώ τα μικρότερα χωριά φυτοζωούν με 20-30 κάτοικους. ‘Όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν σε όλο το Πωγώνι, στα Τζουμέρκα, στη Λάκκα Σούλι ακόμα και σε κοντινούς Δήμους στα Γιάννενα όπως είναι η Ζίτσα αλλά και σε χωριά του Μετσόβου.
Η Ήπειρος μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας βρίσκεται ουραγός στη ανάπτυξη. Δυστυχώς, μάλιστα, θεωρούμε δεδομένη αυτή την κατάσταση και κουνάμε το κεφάλι με ηττοπάθεια λέγοντας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.
Και όμως μπορούμε να κάνουμε πολλά. Οι πόροι από την πολιτεία, από την ΕΕ, τα αναπτυξιακά προγράμματα όλα αυτά που διαχειρίζεται μια Περιφέρεια πρέπει να διατίθενται στα μεγάλα κέντρα αλλά να φτάνουν μέχρι και το μικρότερο χωριό. Οι άνθρωποι που δουλεύουν στα μικρά χωριά του Νομού μας και τις κωμοπόλεις, πρέπει να στηρίζονται και το σημαντικότερο να δοθούν κίνητρα σε περισσότερους που το επιθυμούν, να επιστρέψουν. Χρειάζονται όμως νέες υποδομές, και να μην εγκαταλείπονται “στη μοίρα τους” οι ήδη υπάρχουσες. Οδικά δίκτυα, παιδεία, υγειά, τουρισμός και αθλητικός τουρισμός που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται, χρειάζονται πολλή δουλειά και στήριξη.
Το περιβάλλον της Ηπείρου, οι λίμνες τα ποτάμια, τα δάση μας είναι εγκαταλειμμένα.
Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, επιζεί νομίζω μέσα από διαδοχικά θαύματα όπως έγραψε και ο Καζαντζάκης. Μα πόσο ακόμα θα μοιρολατρούμε για την τύχη των τόπων μας περιμένοντας το θαύμα?
Όλα τούτα άλλωστε και πολλά άλλα που θα τα συζητήσουμε στην πορεία με όλους εσάς και πολλούς περισσότερους, έθεσε και ο Γιάννης Στέφος στην κουβέντα μας για το τι θέλουμε από αυτόν τον αγώνα και με έπεισε τελικά να λάβω μέρος.
Η Περιφέρεια Ηπείρου διαχειρίστηκε κονδύλια πολλών δις ευρώ αλλά δεν «βλέπουμε» τα αντίστοιχα έργα όμως στις περιοχές μας, που επικρατεί η κατάσταση που όλοι γνωρίζετε και περιέγραψα πιο πάνω και άλλα που περιμένουν να απορροφηθούν και να γίνουν έργα για τον τόπο μας και τους κατοίκους του.
Για όλα αυτά και για τόσα αλλά και για να βοηθήσω όσο μπορώ για την ανάπτυξη και την αναγέννηση της Ηπείρου, των πόλεων και των χωριών μας, αποφάσισα να συμμετέχω σε αυτή την εκλογική διαδικασία.
Διότι:
Ως καταγόμενη από ένα μικρό πλέον χωρίο, άλλα κεφαλοχώρι παλαιότερα (Βούρμπιανη Κόνιτσας) γνωρίζω τις ανάγκες όλων των αντίστοιχων χωριών της περιφέρειας και με πονάει να βλέπω τα χωριά μας που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, να είναι έρημα, τα σπίτια να πέφτουν και οι μόνιμοι λιγοστοί άνθρωποι να εγκαταλείπονται στη μοίρα τους.
Ως δραστηριοποιούμενη στην πόλη των Ιωαννίνων γνωρίζω και τις ανάγκες σε επίπεδο περιφέρειας που έχει η πόλη των Ιωαννίνων και πόσα μπορούν να γίνουν με συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών.
Ως δικηγόρος και πρώην μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στη θέση του ταμία από τα έτη 2014-2017 είμαι υπέρ της διαφάνειας, της εφαρμογής των νόμων, του ελέγχου στην απορρόφηση των κονδυλίων και της σωστής διάθεσής του για την κάλυψη αναγκών, την εκπόνηση μακροπρόθεσμων μελετών και πολλά άλλα.
Ως πρώην μέλος της Επιτροπής ΠΕΑΚΙ τα έτη 2017-2019, το τότε ΔΣ (περίοδο 2015-2019), με συνέπεια , δουλεία και απόλυτη διαφάνεια, προσφέραμε σημαντικό έργο αποκατάστασης και αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης και γνωρίζω για τις ανάγκες των αθλητικών υποδομών του Ν. Ιωαννίνων.
Ως δρομέας και μέλος του ΔΣ του συλλόγου δρομέων Ιωαννίνων γνωρίζω την αξία του αθλητισμού σε όλες τους τις εκφάνσεις, την ανάγκη στήριξής του, μαζί με τον αθλητικό τουρισμό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην περιφέρειά μας.
Ως δρομέας επίσης έχω τρέξει σχεδόν σε όλα τα βουνά της Ηπείρου με την απαράμιλλη ομορφιά και έχω διαπιστώσει ότι εν πολλοίς, αφήνονται στην τύχη τους ενώ δεν είναι σπάνιες οι αυθαίρετες, παράνομες και πολλές φορές εν κρυπτώ επεμβάσεις με μόνο σκοπό το κέρδος αλλά σε βάρος της φύσης.
Ως κάτοχος ενός σκύλου γνωρίζω και τα θέματα που αντιμετωπίζει η πόλη αλλά και τα χωριά, οι ορεινές περιοχές με τα ζώα που οι πολίτες τα καθιστούν αδέσποτα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αγέλες, και τα ίδια να κινδυνεύουν άλλα και οι άνθρωποι, ενώ σε συνεργασία με τους εκάστοτε δήμους που είναι οι κυρίως αρμόδιοι θα μπορούσε να επιληφθεί και η Περιφέρεια με την κτηνιατρική της υπηρεσία αλλά και με την συνεργασία και την στήριξη φιλοζωικών οργανώσεων που παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και στην ευζωία όλων (με στειρώσεις, με έλεγχο κακοποιήσεων οικόσιτων από τους ιδιοκτήτες τους κλπ)
Γι αυτούς τους λόγους κυρίως αποφάσισα να δώσω αυτόν τον αγώνα και ζητάω την στήριξή σας με γνώμονα την αγάπη μας και την αγωνία μας για την τύχη αυτού του τόπου και με σεβασμό στον άνθρωπο, στα ζώα, στο περιβάλλον.
Καλό αγώνα σε όλους τις/ους υποψηφίες/ους όλων των παρατάξεων και κυρίως στις/ους συνυποψηφίες/ους μου της παράταξης το κοινό των Ηπειρωτών και καλή επιτυχία στον Γιάννη Στέφο, Υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου.”

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!