Στην Κόνιτσα περιόδευσαν χθες, Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Πρέντζας και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κόνιτσας Δημήτρης Σδούκος, μαζί με τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους Κώστα Κυριακόπουλο, Αλέξανδρο Μάρκου και τους υποψήφιους Ελένη Γαϊτανίδου-Νίνου, Κώτσικο Τάσο και Βαγενά Χρήστο.

Το κλιμάκιο περιόδευσε στην αγορά της Κόνιτσας όπου συνομίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες της πόλης. Στις συζητήσεις αναδείχθηκαν τα μεγάλα και άλυτα προβλήματα της περιοχής.

Κυρίαρχο πρόβλημα είναι ο μαρασμός της πόλης και η ερήμωση των 42 χωριών του δήμου από κατοίκους και κυρίως νέους που εγκαταλείπουν την περιοχή αναζητώντας δουλειά και μέλλον στη υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό. Υποδομές πλέον φτιάχνονται από Περιφέρεια και Δήμο μόνο για να προσελκυστούν τουρίστες και όχι για να ζήσουν κάτοικοι, παλιοί και νέοι, φτιάχνοντας οικογένεια και αναπτύσσοντας μια αξιοπρεπή επαγγελματική δραστηριότητα:
Οι ελλείψεις στην εκπαίδευση και κυρίως στην πρωτοβάθμια, βρίσκει τους λιγοστούς πλέον μαθητές κατακερματισμένους σε 3 υποστελεχωμένα δημοτικά σχολεία και 2 νηπιαγωγεία, παρά το αίτημα των κατοίκων να αξιοποιηθεί το κτήριο τα δημοτικής Αστυνομίας στο κέντρο της πόλης που παραδόθηκε όμως Σε ΜΚΟ, από όλες τις άλλες δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου.
Η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας π.χ. υπάρχει 1 παιδίατρος, κάποιες ημέρες το μήνα, καθιστά μεγάλη την ανασφάλεια για υγειονομική φροντίδα. Η έλλειψη δρομολογίων προς τα Γιάννενα και τα χωριά έχει μεγάλες επιπτώσεις στους μόνιμους κατοίκους της Κόνιτσας.
Η συρρίκνωση της αγροτικής και γεωργικής παραγωγής, λόγω παντελούς απουσίας υποδομών και μέτρων στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, τους εκτοπίζει από τη δουλειά τους.
Η προκλητική απουσία κρατικά οργανωμένης εκμετάλλευσης και προστασίας του δάσους σε έναν από τους δήμους με τον μεγαλύτερο δασικό πλούτο στην χώρα, καθώς του ανήκει το 60% του δάσους, αυξάνει τον κίνδυνο μεγάλης καταστροφής λόγω πυρκαγιάς.

Οι υποψήφιοι της ΛΑ.ΣΥ. στάθηκαν με ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης, επισημαίνοντας ότι στην τελευταία κακοκαιρία (Daniel) η στάθμη του Αώου ποταμού ανέβηκε απότομα για 24 ώρες, κουβαλώντας λάσπη, χώμα και κορμούς δέντρων. Αν η κακοκαιρία στην άλλη πλευρά της Πίνδου, ερχόταν λίγο πιο κοντά, οι επιπτώσεις της ίσως να ήταν τραγικές. Η διάβαση του Αώου θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τους ανυποψίαστους επισκέπτες που δεν γνωρίζουν την περιοχή και κινούνται εντός της χαράδρας, είτε με τα πόδια είτε με οχήματα, αφού καμία σήμανση δεν υπάρχει που να τους αποτρέπει.
Επίσης το Κεφαλοχώρι είναι ανυπεράσπιστο σε πιθανό κατέβασμα του χειμάρρου Ντιβοικα, μετά την εγκατάλειψη από τις δημοτικές αρχές Παπασπύρου και Έξαρχου, του εγκεκριμένου με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. αντιπλημμυρικού έργου του 2012. Η εγκαταλελειμμένη χωματερή στον κάμπο της Κόνιτσας θα απελευθέρωνε τόνους σκουπιδιών προς την Αλβανία.
Η προστασία του περιβάλλοντος και οι ανάγκες του λαού της περιοχής, βρίσκονται στο στόχαστρο και των αρπακτικών ομίλων ενέργειας της «πράσινης ανάπτυξης» που ετοιμάζουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικών φραγμάτων, στα κατ΄επίφαση «προστατευόμενα» Εθνικά Πάρκα και Δρυμούς της περιοχής.

Οι υποψήφιοι κάλεσαν τους κατοίκους της Κόνιτσας να αξιοποιήσουν την πείρα τους κα να γυρίσουν την πλάτη τους στους εκπροσώπους της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, σε Περιφέρεια και Δήμο. Να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκλέγοντας συμβούλους που θα είναι δίπλα στον λαό της Κόνιτσας και τις ανάγκες του και όχι απέναντι του, υπηρετώντας τα κέρδη των λίγων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!