Απολύτως τίποτε δεν προστέθηκε στις γνώσεις της τοπικής κοινωνίας για τις απευθείας αναθέσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, παρά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης με τις επερωτήσεις της για τα πολλά έργα που γίνονται από την Περιφερειακή Αρχή Καχριμάνη, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρο 32 ή απευθείας αναθέσεις).
Ο τρόπος διεξαγωγής της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης και η προετοιμασία μιας γενικόλογης απάντησης από την πλευρά του Περιφερειάρχη που αναγνώστηκε από τον ίδιο, δεν προσέφερε κάτι για το επίμαχο θέμα των ημερών που απασχολεί τοπικά αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, ενώ επίσης, ως γνωστόν, έχει προκαλέσει και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, με τη διενέργεια δύο τουλάχιστον προκαταρκτικών ερευνών από την Εισαγγελία.
Στις ιδιαιτερότητες της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, πέραν της ζωντανής της μετάδοσης στο YouTube για πρώτη φορά, περιελήφθη και η μαζική συμμετοχή κοινού, φίλα προσκείμενου στον Περιφερειάρχη Ηπείρου ως επί το πλείστον, το οποίο κοινό συμμετείχε ενεργά στη συνεδρίαση… επεφημώντας τον Αλ. Καχριμάνη και φωνάζοντας υπέρ του είτε συνθήματα… είτε “άξιος”… Μεταξύ αυτών, υπήρχαν πολλοί κτηνοτρόφοι που κινητοποιήθηκαν για το έργο του Γράμμου, αλλά προφανώς και δεν ήταν όλοι τους κτηνοτρόφοι…
Η συζήτηση
Η απάντηση του Περιφερειάρχη στις επικρίσεις αντιπολίτευσης και μέσων ενημέρωσης συμπυκνώθηκε στον ισχυρισμό του ότι στην Ήπειρο ισχύει η νομοθεσία που ισχύει για κάθε Περιφέρεια της χώρας.
Οι δύο παρόμοιες επερωτήσεις για τις απευθείας αναθέσεις και τους όρους διαφάνειας που οφείλει να τηρήσει η Περιφέρεια στην ανάθεση έργων, τέθηκαν ξεχωριστά εφόσον δε συμφώνησε να συζητηθούν από κοινού, ο Στέφανος Ζούμπας, ο ένας εκ των δύο επερωτώντων.
Έτσι, για το “Κοινό των Ηπειρωτών”, ο περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Δημητριάδης αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό απευθείας αναθέσεων της Ηπείρου, πολύ μεγαλύτερο από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου. Υποστήριξε πως για όλες τις διαδικασίες απευθείας αναθέσεων πρέπει να παρέχονται από τη διοίκηση, επαρκείς εξηγήσεις και εγγυήσεις ως προς την ξεκάθαρη αναγκαιότητα προσφυγής σε αυτές. Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως οι απευθείας αναθέσεις δεν αποτελούν εργαλείο ικανοποίησης πάγιων αναγκών για κάθε Περιφέρεια αλλά αυτές πρέπει να καλύπτονται με προγραμματισμό μελετών και έργων.
Η επερώτηση του “Κοινού των Ηπειρωτών” κατέληξε με το αίτημα απάντησης ως προς πιθανές ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στα δημόσια έργα.
Διαβάζοντας από γραπτό κείμενο, στην απάντησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου αναφέρθηκε κατ’ αρχάς, στην προκαταρκτική διερεύνηση των απευθείας αναθέσεων στην Ήπειρο από τη Δικαιοσύνη. “Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι όσα στοιχεία ζητήθηκαν, κατατέθηκαν και αν ζητηθούν και άλλα θα δοθούν κι αυτά. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, γιατί όλα είναι δημοσιευμένα” σημείωσε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε πως μετά τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ο ίδιος υπέβαλε έγγραφο αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη διενέργεια ελέγχου ως προς τη νομιμότητα των ενεργειών και αποφάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως μπορεί να είναι ο ίδιος στόχος αλλά στο τέλος πλήττεται η εικόνα της Περιφέρειας Ηπείρου, πλήττονται οι υπάλληλοι και οι παράγοντες που εκτελούν έργα της Περιφέρειας.
Στη συνέχεια, μίλησε για όσα του επιτρέπονται να πει, όπως σχολίασε, δεδομένης της δικαστικής διερεύνησης του θέματος και συνέκρινε την υπόθεση του Λούρου και την τότε δικαστική έρευνα σε βάρος της Περιφέρειας, λέγοντας πως είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.
“Υπάρχει ή όχι διαφάνεια στις αποφάσεις που λαμβάνονται; Απόλυτη, γίνεται ό,τι προβλέπει η νομοθεσία” ρώτησε και… απάντησε μόνος του ο Περιφερειάρχης, επικαλούμενος τη λειτουργία της “Διαύγεια”, των δημοσιοποιούμενων συμβάσεων στο ΚΗΜΔΗΣ κτλ.
Έχουμε διαφάνεια, κατέληξε στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε πως η διαφωνία του με την αντιπολίτευση βρίσκεται ουσιαστικά στη σκοπιμότητα των έργων που εκτελούνται με απευθείας αναθέσεις. Η διαφορά επίσης με τις άλλες Περιφέρειες που αναθέτουν απευθείας… πολύ λιγότερο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει εντελώς διαφορετική προτεραιοποίηση έργων και ιεράρχηση αναγκών στην Ήπειρο και αλλού. “Δε λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, ούτε αν επηρεάζονται από καιρικά φαινόμενα, ούτε τα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται κάθε Περιφέρεια, εμείς κάνουμε κτηνοτροφικούς δρόμους και πτηνοτροφικούς δρόμους και μνημεία, η Ήπειρος έχει ένα δύσκολο ανάγλυφο με γερασμένο οδικό δίκτυο που απαιτεί παρεμβάσεις…” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.
Η απόφαση του ποσοστού των εκπτώσεων όταν πρόκειται για αναθέσεις, γίνεται με τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς και με τις εκπτώσεις των κυρίων εργασιών σε συμπληρωματικά έργα, συνέχισε.
Οι κατηγορίες έργων…
Ακολούθως, ο κ. Καχριμάνης εξάντλησε την υπομονή όλων… απαριθμώντας με λεπτομέρειες όλες τις κατηγορίες των έργων που γίνονται με απευθείας αναθέσεις. Μεταξύ άλλων οι κατηγορίες αυτές είναι οι:
- Καθαρισμοί τάφρων ρεμάτων ποταμών, καθαρισμοί βελτιώσεις αγροτικών δρόμων, καθαρισμοί δασικών δρόμων μετά από αιτήματα δασαρχείων, εργασίες πυρόσβεσης, ζώνες πυρασφαλείας μετά από υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κοπή χόρτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο ακόμα και στα οδικά δίκτυα ΤΟΕΒ, καθαρισμός και απομάκρυνση ξηρών πλατάνων για την προστασία οδηγών και πολιτών, καθαρισμός και απομάκρυνση από κοίτες ποταμών ξηρών πλατάνων, άμεσες αποκαταστάσεις βατότητας μετά από καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο, εξυγίανση του εδάφους μετά από έντονες βροχοπτώσεις, ασφαλτοστρώσεις και αποκατάσταση βατότητας προς πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες, ικανοποίηση αιτημάτων δημοσίων υπηρεσιών για την αρωγή σε διάφορα ζητήμαστα, όπως ο στρατός, η πυροσβεστική, η αστυνομία κτλ., αποκατάσταση σταβλικών εγκαταστάσεων μετά από ανεμοστρόβιλους, προμήθεια υλικών για εγκαταστάσεις σε βουνά μετακινούμενων κτηνοτρόφων, αναστήλωση πέτρινων γεφυριών μετά από αιτήματα της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, επούλωση λακουβών στο οδικό δίκτυο, αποκατάσταση και τοποθέτηση συρματοκιβωτίων για την προστασία από ποτάμια, καθαρισμός υδραυλάκων ΤΟΕΒ, αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης σε Δήμους και υδρομαστεύσεων, δαπάνες συμμετοχής σε τουριστικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, άμεσοι αποχιονισμοί κτλ.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καχριμάνης στις ειδικές μελέτες που εκπονούνται με τον ίδιο τρόπο, μελέτες για τα διοικητήρια Πρέβεζας και Άρτας, ειδικές μελέτες για το πρώην Κλειστό της Ξιφασκίας. Οι μελέτες επίσης για το δρόμο Φιλιππιάδας-Πρέβεζας δίνουν σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ένα μέτρο σύγκρισης για το κόστος μελετών της Περιφέρειας Ηπείρου σε σχέση με εκείνες του Υπουργείου Υποδομών. Το τελευταίο εκτίμησε προ ετών στα 75 εκατ. ευρώ το κόστος του συγκεκριμένου έργου, για 4,5 χιλιόμετρα από τον κόμβο Φιλιππιάδας ως τη Γέφυρα Καλογήρου. Η Περιφέρεια Ηπείρου βρήκε μόνο τη γεωλογική μελέτη του Υπουργείου αξιοποιήσιμη, και ως προς το κόστος του έργου εκτιμά το δρόμο μέχρι τη Στεφάνη στα 35 εκατ. ευρώ. Το κόστος των μελετών δεν αντιστοιχεί ούτε στο 1/5 από την προεκτιμώμενη αμοιβή, όπως είπε.
Τέλος, μιλώντας για μελέτες επίσης, ο κ. Καχριμάνης υποστήριξε πως ούτε το καθάρισμα χόρτων μπορεί να προβλεφθεί και αποτελεί έκτακτη ανάγκη… αφού χρειάζεται συχνά λόγω των βροχοπτώσεων να κοπούν χόρτα και δύο και τρεις φορές μέσα σε λίγους μήνες…
Στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης, συνόψισε την απάντησή του ο Περιφερειάρχης, η υπηρεσία και η πολιτική διοίκηση κάνει ό,τι προβλέπει η νομοθεσία. Τα ίδια ισχύουν και θα ισχύουν και για τη δική μας Περιφέρεια, τόνισε. Λάθη μπορεί να υπάρχουν σε εγγραφές, από κεκτημένη ταχύτητα αλλά διορθώνονται.
Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ήπειρο έργα με κόστος 150 εκατ. ευρώ και από αυτά ένα μικρό ποσοστό μόνο γίνεται με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων που είναι άμεσα ζητούμενο. Ο αριθμός βαίνει μειούμενος είπε ο Περιφερειάρχης και στο ερώτημα του Γ. Πρέντζα γιατί μειώθηκαν ξαφνικά στο μηδέν οι απευθείας αναθέσεις, δεν απάντησε. Εκεί που δέχτηκε το θερμό χειροκρότημα του κοινού ο κ. Καχριμάνης, ήταν όταν είπε ότι “η πόρτα της Περιφέρειας είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα που δεν έχει κλείσει ποτέ, αφού ο καθένας έρχεται και λέει το πρόβλημά του και στέλνει τις υπηρεσίες να το δούνε”…
Η επερώτηση του Στ. Ζούμπα
Ακολούθως ο Στέφανος Ζούμπας, επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» είπε συγχαρητήρια στον Περιφερειάρχη επειδή σε αυτό το άτυπο “πρωτάθλημα απευθείας αναθέσεων” η Περιφέρεια Ηπείρου είναι η πρώτη με 12 εκατ. ευρώ και έγινε έτσι πανελληνίως γνωστή για την απευθείας ανάθεση των 37.000 του ειδικού συνεργάτη που θα έκλεινε τα πορτοπαράθυρα της Περιφέρειας.
“Δεν έχετε προγραμματισμό, δεν έχετε πρόγραμμα” τόνισε ο κ. Ζούμπας και το ερώτημά του συγκεκριμένα ήταν ο αριθμός των απευθείας αναθέσεων εργασιών, προμηθειών και έργων και το συνολικό ποσό αναθέσεων που έχει διατεθεί από τις αρχές του χρόνου στην Ήπειρο.
Για τη συγκεκριμένη επερώτηση ο κ. Καχριμάνης δεν είχε προετοιμάσει γραπτή απάντηση και δεν έδωσε απολύτως καμία συγκεκριμένη απάντηση με αριθμούς, στα ερωτήματα του Στ. Ζούμπα. Αρκέστηκε εκτός κειμένου… να πει πως “είναι περήφανος γιατί δεν έχουμε σχέση με καμία Περιφέρεια της Ελλάδος, αφού δεν ασχολείται κανείς άλλος με όσα εμείς”…
“Έπεσαν νερά είδατε που δεν πλημμυρίσαμε; Έχει κάνει καμία Περιφέρεια σε 150 μνημεία αναστηλώσεις για γεφύρια, μοναστήρια και εκκλησίες; Καμία” τόνισε ο Περιφερειάρχης και δικαιολόγησε τους συναδέλφους του Περιφερειάρχες που προσφεύγουν στις έκτακτες διαδικασίες… Αυτούς που αναθέτουν πολύ λιγότερα από τον ίδιο…
“Ό,τι έχουμε κάνει, το έχουμε κάνει με τη νομοθεσία” κατέληξε ο Περιφερειάρχης, κλείνοντας τη συζήτηση για τις απευθείας αναθέσεις.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.