Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Χρήστος Πολίτης, ένας από τους ανθρώπους του θεάτρου και της τηλεόρασης που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο του ελληνικού θεάματος. Ο ηθοποιός πέθανε την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου, ύστερα από μακρά πορεία δεκαετιών στην υποκριτική.

Ο Χρήστος Πολίτης έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό από τον ρόλο του «Γιάγκου Δράκου» στη μακροβιότερη καθημερινή σειρά της ελληνικής τηλεόρασης, τη «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου, ρόλο που υπηρέτησε επί 14 χρόνια.

Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου – Τα πρώτα βήματα

Ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά στο θέατρο την περίοδο 1965-1966, στον θίασο Γιάννη Φέρτη και Ξένιας Καλογεροπούλου, με το έργο «Δέκα μικροί νέγροι».

Ακολούθησαν συνεργασίες με σημαντικούς θιάσους της εποχής, όπως της Τιτίκας Νικηφοράκη και του Νίκου Χατζίσκου, με έργα όπως «Πολύ κακό για το τίποτα» και «Τσάι και συμπάθεια», ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με το θέατρο του Κώστα Μουσούρη και το Εθνικό Θέατρο.

Η πορεία στο αρχαίο δράμα και τα διεθνή φεστιβάλ

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Εθνικό Θέατρο, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αρχαία τραγωδία, συμμετέχοντας στις «Χοηφόρους – Ευμενίδες» του Αισχύλου και στον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη. Οι συγκεκριμένες παραστάσεις ταξίδεψαν και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο διεθνών φεστιβάλ.

Το 1986 επέστρεψε στο αρχαίο δράμα στο πλευρό του Αλέξη Μινωτή, με το «Οιδίπους επί Κολωνώ», ενώ το 1992 συμμετείχε στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Το Απλό Θέατρο και η θεατρική αποκέντρωση

Ιδιαίτερη θέση στην πορεία του κατέχει το Απλό Θέατρο, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος από το 1974 έως το 1990. Ο θίασος είχε ως βασικό στόχο τη θεατρική αποκέντρωση, με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και, αργότερα, με τη δημιουργία μόνιμης θεατρικής στέγης στην Καλλιθέα.

Το Απλό Θέατρο ανέβασε έργα σημαντικών συγγραφέων, όπως Άρθουρ Μίλερ, Τενεσί Ουίλιαμς, Όλιβερ Γκόλντσμιθ και Λούλα Αναγνωστάκη, ενώ σύστησε στο ελληνικό κοινό, για πρώτη φορά σε ευρεία κλίμακα, τα έργα του Τζο Όρτον.

Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 1997-1998, στο έργο «Το λιοντάρι του χειμώνα» του Τζέιμς Γκόλντμαν.

Κινηματογράφος και διακρίσεις

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1968, στην ταινία «Λεωφόρος του μίσους» του Νίκου Φώσκολου. Έναν χρόνο αργότερα πρωταγωνίστησε στην ταινία «Άγιος Νεκτάριος: Ο προστάτης των φτωχών».

Το 1969 τιμήθηκε με το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία «Το κορίτσι του 17». Στη συνέχεια συνεργάστηκε κυρίως με τον παραγωγό Τζέιμς Πάρις.

Το 2022 επανεμφανίστηκε στον κινηματογράφο, έπειτα από δεκαετίες αποχής, συμμετέχοντας στην ταινία «Broadway» του Χρήστου Μασσαλά.

Η τηλεοπτική καθιέρωση ως Γιάγκος Δράκος

Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 1973 στη σειρά «Τα δίχτυα του τρόμου». Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στις σειρές «Βασίλισσα Αμαλία» και «Αφροδίτη», ωστόσο η μεγάλη τηλεοπτική επιστροφή ήρθε το 1991 με τη «Λάμψη».

Ο ρόλος του Γιάγκου Δράκου τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού και αποτέλεσε μία από τις τελευταίες και πιο αναγνωρίσιμες καλλιτεχνικές του παρουσίες, μέχρι την ολοκλήρωση της σειράς το καλοκαίρι του 2005.