Ανοδική τάση εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή που ολοκληρώθηκε χωρίς σαφή δέσμευση από τη Σαουδική Αραβία να ενισχύσει τις προμήθειες του αργού.

Οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται επίσης από την πορεία του δολαρίου,τις ανησυχίες για ύφεση και την προοπτική εκτεταμένων περιορισμών COVID-19 στην Κίνα μειώνοντας ξανά τη ζήτηση για καύσιμα.

Ειδικότερα, το πρωί της Δευτέρας η τιμή των συμβολαίων μπρεντ σημείωνε αύξηση 0,7% και βρισκόταν στα 101,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα futures του αμερικανικού αργού κινήθηκαν ανοδικά 0,3%, στα 97,86 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύτηκε κοντά στα 98 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε σχεδόν 7% την περασμένη εβδομάδα, καθώς το δολάριο έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ και παράλληλα οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι μια παγκόσμια επιβράδυνση μπορεί να βλάψει τη ζήτηση. Ενώ ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ενέργεια Άμος Χοχστάιν είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι παραγωγοί του Περσικού Κόλπου θα αυξήσουν την παραγωγή μετά την επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, οι αρμόδιοι υπουργοί επιμένουν ότι οι πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν σύμφωνα με τη λογική της αγοράς και εντός του συνασπισμού ΟΠΕΚ+, μιας ομάδας που περιλαμβάνει τη Ρωσία.

Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει από τα μέσα Ιουνίου καθώς οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση έπληξαν τις αγορές εμπορευμάτων, περιορίζοντας τα κέρδη που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η πτώση ήταν μια ώθηση για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν παραμένει πρόθυμος να πείσει τον ΟΠΕΚ να αυξήσει τις προμήθειες για να μειώσει περαιτέρω τις τιμές και να βοηθήσει στον έλεγχο του πληθωρισμού. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα συναντηθούν στις 3 Αυγούστου, αφού τα μέλη συμφώνησαν να επαναφέρουν τις προμήθειες αργού που είχαν μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!