Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας: Το παιδικό τραύμα του Περιφερειάρχη και… οι “κουκουλοφόροι” αρνητές της ανάπτυξης των Τζουμέρκων

Η συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφέρειας Ηπείρου σημαδεύτηκε από νέα αντιπαράθεση για το έργο Πηγάδια – Γέφυρα Πλάκας, με αιχμές για περιβαλλοντική υποβάθμιση και παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας: Το παιδικό τραύμα του Περιφερειάρχη και... οι

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Χωρίς να προστίθεται κάτι σημαντικό στη γνώση μας για το έργο Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας, μια ακόμα αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου το μεσημέρι της Τρίτης. Το μόνο νέο ίσως, ήταν η πληροφορία πως το έργο αυτό αποτελεί αγωνία του Περιφερειάρχη Ηπείρου και κακή παιδική ανάμνηση, από όταν βρέθηκε εκεί για να πουλήσει βαρέλια…

Η ένταση ξέφυγε εκτός ορίων προς το τέλος της συζήτησης, με μια ατυχή αναφορά του Περιφερειάρχη κατά του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Είπε συγκεκριμένα πως ο κ. Πρέντζας “φόρεσε την κουκούλα και πήγε στον Εισαγγελέα”! Εννοούσε είπε στη συνέχεια, την “κουκούλα” του κόμματος, ωστόσο ο κ. Πρέντζας είχε ήδη εκραγεί χαρακτηρίζοντας “αναιδή” και “αχαΐρευτο” τον Περιφερειάρχη.

Ο Περιφερειάρχης επίσης, δεσμεύτηκε πως τέλη Αυγούστου θα μπορούν να γίνονται αθλητικές δραστηριότητες μέσα στο ποτάμι, τον Άραχθο.

Ενδιαφέρον είχε η πρώτη δημόσια τέτοια παρουσία και τοποθέτηση του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Νίκου Βαΐτση που προφανώς υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Περιφερειακής Αρχής, με επιθετικές παρεμβάσεις όμως, και με τοποθέτηση που έριξε αρκετό λάδι στη φωτιά που ήδη υπάρχει, γύρω από το συγκεκριμένο έργο. Ο κ. Βαΐτσης μίλησε για επιχειρηματίες που “ενδιαφέρονται για την τσεπούλα τους” και που αντιδρούν αλά κάρτ και προσέβαλε τον επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” αλλά και όσους δείχνουν σήμερα, όψιμο ενδιαφέρον για τα Τζουμέρκα.

Στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, με ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ακούσαμε για πολλοστή φορά την υπεράσπιση του έργου και της σημασίας του για την άρση της απομόνωσης των Τζουμέρκων από τον Περιφερειάρχη. Βέβαια, σημαντικό είναι πως για τον έλεγχο του συγκεκριμένου έργου έχει ενεργοποιηθεί ο έλεγχος της Δικαιοσύνης μετά την αναφορά της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ Γιώργος Πρέντζας, έχουν αποσταλεί από τον Εισαγγελέα οι πρώτες κλήσεις σε ανάκριση, κάτι που σημαίνει πως προχωρά ήδη πολύ γρήγορα το ανακριτικό έργο, από την οποία διαδικασία μπορεί να κινηθούν και οι εμπλεκόμενες ελεγκτικές υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται σε ύπνωση.

Η κριτική της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκανε λόγο για «εξελισσόμενα και διαρκώς διογκούμενα προβλήματα», αναφερόμενος σε ρίψη αδρανών υλικών στη χαράδρα του Αράχθου, καταστροφές από εκσκαφές και μεταφορά υλικών στη θέση Κότσικας, την οποία χαρακτήρισε ρέμα.

Υποστήριξε ακόμη ότι το έργο εξελίσσεται με συνεχείς αλλαγές στη μελέτη, κάνοντας λόγο για λογική «βλέποντας και κάνοντας», ενώ χαρακτήρισε το έργο «ρουφηχτήρι εκατομμυρίων». Το όνειρο των Τζουμερκιωτών ήταν η ασφάλεια, ανέφερε, κατηγορώντας την Περιφερειακή Αρχή ότι αρνείται την πραγματικότητα σχετικά με τις κατολισθήσεις και τη ρίψη υλικών στον Άραχθο. Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε απέναντι στον Περιφερειάρχη, λέγοντας πως «δεν σας ανήκουν τα Τζουμέρκα».

Ο Περιφερειάρχης απάντησε σε υψηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας τον κ. Πρέντζα «εκτός τόπου και χρόνου» και υπερασπίστηκε εκ νέου το έργο ως κρίσιμη παρέμβαση για την άρση της απομόνωσης των Τζουμέρκων.

Σε προσωπικό τόνο, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και στις δυσκολίες μετακίνησης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «είχαμε υποχρέωση να βγάλουμε από την απομόνωση τα Τζουμέρκα». Υποστήριξε ακόμη ότι το έργο αποτελεί πάγιο αίτημα της περιοχής, «εκτός από κάποιους περιθωριακούς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Περιφερειάρχης παραδέχθηκε ότι έγιναν διορθώσεις στη μελέτη σε τέσσερα σημεία, εξηγώντας ότι μειώθηκαν κλίσεις, κόπηκαν επικίνδυνες στροφές και αντιμετωπίστηκαν μεγάλες «σάρες» με βραχοπτώσεις μέσω τεχνικών παρεμβάσεων. Για το ρέμα Κότσικος υποστήριξε ότι υπάρχει εγκεκριμένη περιβαλλοντική άδεια και αδειοδοτημένη θέση εναπόθεσης υλικών, ενώ επέμεινε ότι το έργο εκτελείται πλήρως εντός των όρων της εγκεκριμένης ΑΕΠΠΟ.

Ο κ. Καχριμάνης έκανε επίσης λόγο για «αρνητές του έργου», αναφερόμενος σε συνθήματα που γράφτηκαν στην περιοχή κατά του δρόμου και του τουρισμού, αποκαλύπτοντας ότι έχει ζητήσει από την Αστυνομία να διερευνηθούν οι δολιοφθορές στο εργοτάξιο και στα μηχανήματα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από την Αστυνομία να ανοίξουν κινητά τηλέφωνα που πέρασαν από το σημείο ώστε να μάθουμε ποιοι προκάλεσαν τις δολιοφθορές στο εργοτάξιο και στα μηχανήματα του αναδόχου.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί πρόταση για τη συνέχεια του έργου μέχρι την Πράμαντα και τη Γέφυρα Πλάκας, καθώς και προς τη Ροδαυγή.

Τι είπε ο Δήμαρχος 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η πρώτη τόσο δημόσια παρέμβαση του Δημάρχου Νίκου Βαΐτση για το έργο, με τον ίδιο να υπερασπίζεται ξεκάθαρα την αναγκαιότητά του.

Ο κ. Βαΐτσης χαρακτήρισε το έργο «τεράστιο» και κατηγόρησε όσους το αμφισβητούν ότι επιχειρούν να το μηδενίσουν. Όπως ανέφερε, ο ίδιος ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων είχε ζητήσει την υλοποίησή του, ενώ υποστήριξε ότι αντίστοιχα έργα σε ορεινές περιοχές είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Ο Δήμαρχος προκάλεσε ένταση όταν μίλησε για «ξαφνικό και όψιμο ενδιαφέρον» ορισμένων για τα Τζουμέρκα, ενώ συνέκρινε τις επιπτώσεις του έργου με τις μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που κατέβηκαν στον Άραχθο από κατολισθήσεις και νεροποντές τον περασμένο χειμώνα. Ωστόσο, στη διάρκεια της τοποθέτησής του παραδέχθηκε ότι φερτά υλικά καταλήγουν στον Άραχθο, σε αντίθεση με προηγούμενη τοποθέτηση του Περιφερειάρχη που είχε αρνηθεί ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κινήθηκαν στα ίδια: Στέφος, Ζούμπας και Υφαντής μίλησαν για σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου. Ο Λάμπρος Γεωργόπουλος τέλος συμφώνησε με την τοποθέτηση του Γιώργου Πρέντζα.

 

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google