«Την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης, να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία για την κατάρτιση για πρώτη φορά ,ενός συνολικού και ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην χώρα μας», ανακοίνωσε επίσημα από τα Ιωάννινα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης  Πικραμένος. κατά τον χαιρετισμό του, στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου « για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, της άρνησης και της διαστρέβλωσης του Ολοκαυτώματος στο ψηφιακό πεδίο».

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε, πως η διαδικασία για την δημιουργία του σχεδίου δράσης θα εκκινήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες .Μάλιστα πρόσθεσε, ότι για τον σκοπό αυτό, θα συνεργαστούν όλα τα συναρμόδια υπουργεία, οι δημόσιοι φορείς, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, με πρώτο, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

«Η Κυβέρνηση, θα θέσει ως στόχο το σχέδιο δράσης να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του το ταχύτερον δυνατόν. Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι το εθνικό σχέδιο δράσης αποτελεί ισχυρό μέσο αντιμετώπισης του αντισημιτισμού, καθώς αποσκοπεί στον συντονισμό όλων των διαθεσίμων εργαλείων και καλών πρακτικών, σε όλα τα επίπεδα μέσα στη χώρα .Ετσι επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα στην μάχη κατά της διασποράς του μίσους των ρατσιστικών μηνυμάτων και της παραποίησης της ιστορίας», υπογράμμισε ο κ. Πικραμένος.

Παράλληλα, επισήμανε, πως πρόσφατες ακαδημαϊκές έρευνες, έχουν δείξει, ότι οι νέοι εβραίοι στην Ευρώπη, ηλικίας μεταξύ 16 και 34 ετών, είναι πιο πιθανόν, σε σχέση με μεγαλύτερους σε ηλικία να έχουν βιώσει αντισημιτικές συμπεριφορές στο χώρο του διαδικτύου.

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, υπογράμμισε ο κ. Πικραμένος, και τόνισε πως πρέπει να δοθεί βοήθεια την νεολαία ,ώστε να μάθει να «αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τις ωραιοποιημένες απλουστεύσεις του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» και πρόσθεσε:

« Βασικός τρόπος για να επιτευχτεί ο συγκεκριμένος στόχος,είναι η εκπαίδευση, γιαυτο η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην επιμόρφωση των νέων γύρω από το ολοκαύτωμα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίας και είπε, πως «ανυπομονεί να ακούσει προτάσεις και ιδέες για την καταπολέμηση των φαινομένων αντισημιτισμού τις οποίες θα μπορούσαν , να ενταχθούν και να εφαρμοστούν στο εθνικό σχέδιο δράσης».

Τον χαιρετισμό του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης διάβασε ο γγ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής.

Το 2ημερο Διεθνές Συνέδριο , διεξάγεται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ.Χατζής» και το διοργανώνουν, η ελληνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας στην Διεθνή Συμμαχία για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες, διακεκριμένοι ομιλητές .

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του επισήμανε, ότι η διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος στην χώρα μας είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί διαχρονικά το υπουργείο Εξωτερικών και την Ελληνική Κυβέρνηση. « Δυστυχώς ο αντισημιτισμός είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο, ακόμη και στις πιο προηγμένες κοινωνίες του πλανήτη» ανάφερε και έκανε λόγο για μία νέα πανδημία που πρέπει γρήγορα να σταματήσει. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

«Το κύμα των ψευδών ειδήσεων, της ρητορικής μίσους, των θεωριών συνομωσίας εξαπλώνονται μέσω του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε μεγάλο βαθμό.

Είναι καθήκον μας, να σταματήσουμε αυτήν την νέα πανδημία το γρηγορότερο δυνατόν. Πιστεύω, πως το συνέδριο των Ιωαννίνων θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση».

Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου χαιρετισμούς απυηθυναν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Noam Katz, η Πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας πρέσβης Ann Bernes,ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυίδ Σαλτιέλ και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διεθνή Συμμαχία Γεώργιος Πολυδωράκης.

Η εισαγωγική ομιλία έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων Γεώργιο Καλαντζή, ο οποίος τόνισε, ότι καταπολέμηση του αντισημιτισμού οφείλει είναι, χωρίς αστερίσκους , χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς διάλογο, χωρίς πεδίο συνεννόησης. Παράλληλα επισήμανε, πως ο ανορθολογισμός ,που ήταν είναι και θα συνεχίσει να είναι εδώ, χρησιμοποιεί τον αντισημιτισμό, ως ένα κατ εξοχήν εργαλείο για να τρώσει την Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα τον τρόπο ζωής μας για τον οποίο πριν από μας άλλοι θυσίασαν την δική τους .

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!