Ι. ΕΚΘΕΣΗ___________________________________________________________________

Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο εγκαινιάζεται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 έκθεση με τίτλο «Μιχάλης Οικονόμου (1884-1933), η αλχημεία της ζωγραφικής». Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον σημαντικό ζωγράφο – ανανεωτή της ελληνικής ζωγραφικής του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, o οποίος παραμένει ένας από τους λιγότερο προβεβλημένους και γνωστούς στο ευρύτερο κοινό της χώρας μας. Θα είναι η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μιχάλη Οικονόμου, 90 χρόνια από το θάνατο, της οποίας την επιμέλεια έχει η δρ Αφροδίτη Κούρια, ιστορικός τέχνης.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα πρωτογενούς έρευνας και πολυετούς μελέτης της επιμελήτριας, η οποία, 22 χρόνια μετά την έκδοση της πρώτης μονογραφίας της, επιστρέφει στον Οικονόμου με νέο βλέμμα που διεισδύει στα μυστικά της τέχνης του ξεχωριστού αυτού καλλιτέχνη, αναδεικνύοντας συγχρόνως και τη σημαντική θέση που κατέχει στην πρωτοπορία της νεοελληνικής τέχνης.

Ο Μιχάλης Οικονόμου διαμόρφωσε μια απόλυτα προσωπική ζωγραφική γλώσσα και συνέβαλε ουσιαστικά στην ανανέωση της νεοελληνικής τέχνης στο πεδίο της τοπιογραφίας. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεχνική των πινάκων του, με τους πρωτοποριακούς για την ελληνική ζωγραφική της εποχής πειραματισμούς στα υλικά μέσα του: στο χειρισμό των χρωμάτων και στις φέρουσες επιφάνειες πάνω στις οποίες ζωγράφιζε. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης «Εξετάζοντας διεξοδικά το έργο του Μιχάλη Οικονόμου στη σύντομη τροχιά της σταδιοδρομίας του (και της ζωής του), έχει κανείς την αίσθηση ότι τα απλά, κοινότοπα θέματα που ο καλλιτέχνης σταθερά πραγματεύεται αποτελούν ουσιαστικά προσχήματα για να κατακτήσει ζωγραφικά το “θέμα” που αταλάντευτα τον απασχολεί, το δικό του δηλαδή εσωτερικό-ψυχολογικό “τοπίο”. Θαρρείς πως από έργο σε έργο, “κυνηγά” ένα ιδεατό τοπίο που συνεχώς του ξεφεύγει (…). Η διαλεκτική μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης, υλικού και άυλου, οπτικού και απτικού, συμπαγούς/στατικού και ρευστού/φευγαλέου, καθώς και οι ψευδαισθητικές ιδιότητες της ζωγραφικής εικόνας έχουν βρει στην τέχνη του Οικονόμου πολύ ενδιαφέρουσες εκδοχές».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: δρ Αφροδίτη Κούρια, ιστορικός τέχνης

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη, Ειρήνη Χαραλαμπίδου

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 1 Οκτωβρίου 2023 – 15 Ιανουαρίου 2024

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 10.00 – 16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΘΕΣΗΣ: Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα • Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη • Κατώγι Αβέρωφ ΑΕ • Electra Hotels & Resorts • Τράπεζα της Ελλάδος • Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός • Karavias Art Insurance • ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου • ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ3, ΕΡΤ Ιωαννίνων.

Με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και την οικονομική ενίσχυση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Οι χώροι της Πινακοθήκης είναι πλήρως προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου (ΙΣΝ)

 

ΙΙ. ΕΚΔΟΣΗ____________________________________________________________________

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογος με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων του καλλιτέχνη, κείμενα της επιμελήτριας της έκθεσης, Αφροδίτης Κούρια, καθώς και τεκμηριωτικό φωτογραφικό υλικό και πλήρες βιογραφικό του καλλιτέχνη. Ο κατάλογος θα περιέχει επίσης αναλυτικό κείμενο της συντηρήτριας έργων τέχνης Χριστίνας Καραδήμα, το οποίο αναδεικνύει τη σύνθετη τεχνική του Οικονόμου, μέσα από μια συγκριτική μελέτη 25 αντιπροσωπευτικών έργων του προερχόμενων από συλλογές μουσείων, ιδιωτών και της άμεσης οικογένειας του καλλιτέχνη. Τέλος, ο κατάλογος περιλαμβάνει και μια «συνομιλία» ενός σύγχρονου Έλληνα ζωγράφου, του Γιώργου Ρόρρη, με το συνολικό έργο του Μιχάλη Οικονόμου.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ: ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΙΙΙ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Με αφορμή τις εκδηλώσεις των εγκαινίων της έκθεσης Οικονόμου, η Πινακοθήκη Αβέρωφ παρουσιάζει σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Η αυτοβιογραφία ενός πορτρέτου: Ο Γιώργος Ρόρρης ζωγραφίζει τον Ευάγγελο Αβέρωφ». Πρόκειται για μια 30άλεπτη ταινία που παρακολουθεί τον καλλιτέχνη για ένα διάστημα δυόμιση περίπου μηνών καταγράφοντας την πορεία της δημιουργίας, από την αρχική ανάληψη του έργου, την προεργασία, την έρευνα, τη γνωριμία και ταύτιση με το πρόσωπο που καλείται να ζωγραφίσει, τις πρώτες πινελιές, την αγωνιώδη πορεία, έως και την τελική ολοκλήρωση του έργου – το οποίο και θα εκτίθεται πλέον στην Πινακοθήκη Αβέρωφ.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ: Μέτσοβο, 29-09-2023, 8.30 μ.μ.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ: (από 3-10-2023) στο https://www.averoffmuseum.gr/oi-kallitehnes-miloyn
και στο (371) Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ – YouTube

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αντώνης Συμεωνίδης. ΜΟΝΤΑΖ: Αντώνης Συμεωνίδης, Καλλιόπη Αλεξιάδου.
Δ/ΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Πέτρος Ντόκος – Reach Productions

‒‒‒‒‒‒‒‒‒

Για πληροφορίες ή φωτογραφικό υλικό σχετικά με την έκθεση:
210 6778 244, κ. Μπέττυ Καρατζά, 9.00 έως 14.00

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!