Τη νέα βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας κοτόπουλου με πέντε γραμμές παραγωγής και περίπου πενήντα νέους κωδικούς προϊόντων, μια επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, εγκαινίασε το Σάββατο ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων Πίνδος (ΑΠΣΙ Πίνδος).

Πρόκειται για μια εντελώς καινούρια μονάδα, σε διαφορετικές εγκαταστάσεις από τις υπάρχουσες του Συνεταιρισμού, που διαθέτει πέντε νέες γραμμές παραγωγής με προϊόντα έτοιμα ψημένα, νωπά και κατεψυγμένα. Η νέα μονάδα παραγωγής ενισχύει σημαντικά το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Πίνδος που πλέον διαθέτει περίπου 250 κωδικούς προϊόντων, ενώ προσθέτει 100 νέες θέσεις εργασίας στον Συνεταιρισμό.

Σε μια χώρα που έχει υποστεί ιστορική αποβιομηχάνιση, ενώ ο τομέας του συνεταιρισμού έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα τις τρεις τελευταίες δεκαετίες εν μέσω πολλαπλών φαινομένων κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας, είναι αξιοσημείωτη η πορεία του ΑΣΠΙ Πίνδος, που –εκτός των άλλων– αποτελεί και τον μεγαλύτερο εργοδότη της Ηπείρου.

Η Πίνδος είναι μακράν ο κορυφαίος συνεταιρισμός της χώρας στον πρωτογενή τομέα και ο μεγαλύτερος στη ΝΑ Ευρώπη. Αποτελεί τη leader πτηνοτροφική μονάδα της χώρας με μερίδιο αγοράς 30%, αλλά και την κορυφαία βιομηχανία στον αγροτοδιατροφικό τομέα, ενώ –βάσει κύκλου εργασιών και εργαζομένων– είναι μέσα στις δέκα κορυφαίες επιχειρήσεις τροφίμων της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός υλοποιεί συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα για την πενταετία 2020 – 2024 ύψους 27 εκατ. ευρώ, με νέες γραμμές παραγωγής, αναβάθμιση εγκαταστάσεων, ενίσχυσης του τμήματος έρευνας και τεχνολογίας και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της Πίνδος περιλαμβάνει -εκτός από τη νέα μονάδα που εγκαινιάστηκε το Σάββατο– την επέκταση δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό του πτηνοσφαγείου, τη διεύρυνση δυναμικότητας μονάδας αξιοποίησης πτηνοτροφικών αποβλήτων, τον εκσυγχρονισμό κέντρων διανομής αλλά και την ανανέωση του μεταφορικού στόλου. Το πτηνοσφαγείο της Πίνδος έχει δυναμικότητα 8.000 κοτόπουλα την ώρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily ήδη σχεδιάζεται νέο υπερσύγχρονο πτηνοσφαγείο που θα αναβαθμίσει περαιτέρω τη δυναμική του συνεταιρισμού.

Η νέα μονάδα

Η νέα μονάδα περιλαμβάνει γραμμή αποστέωσης κοτόπουλου, γραμμή παραγωγής κατεψυγμένου γύρου και γραμμή παραγωγής μαριναρισμένων προϊόντων κοτόπουλου ενώ μελλοντικά προβλέπεται και η ανάπτυξη μίας νέας ακόμα γραμμής παραγωγής έτοιμων γευμάτων κοτόπουλου.

Όπως τόνισε η διοίκηση της Πίνδος στη διάρκεια των εγκαινίων, η νέα επένδυση μπήκε στον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» που χρηματοδότησε με 3 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο της επένδυσης έγινε με ίδια κεφάλαια αλλά και με τραπεζικό δανεισμό. Στον τραπεζικό δανεισμό συμμετείχε η Eurobank, καθώς επίσης οι συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου και Καρδίτσας.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Η πορεία μεγεθών την τελευταία πενταετία

Η κρίση του Covid-19 την τελευταία διετία και το πλήγμα στην αγορά του HORECA έχει ανακόψει μερικώς το momentum αύξησης μεγεθών που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο συνεταιρισμός. Όπως σημειώνει ο γενικός διευθυντής Λάζαρος Τσακανίκας, οι πωλήσεις το 8μηνο του 2021 «τρέχουν» με ανάπτυξη 10% συγκριτικά με το 2020 και κάπως έτσι αναμένεται να κλείσει το σύνολο της φετινής χρήσης. Ο κύκλος εργασιών για το 2021 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 280 εκατ. ευρώ, με τον κ. Τσακανίκα να σημειώνει πως «αν δεν υπήρχε η κρίση με τον Covid-19 θα είχαμε ήδη ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ τζίρο το χρόνο».

Μάλιστα ο ίδιος σημειώνει πως υπάρχει σημαντική αύξηση τιμών έως 50% στην «αλυσίδα» των ζωοτροφών και των πρώτων υλών, γνωστοποιώντας ότι από τον Οκτώβριο θα υπάρξει αύξηση 6-7% στα προϊόντα του συνεταιρισμού, ενώ περίπου 5% της αύξησης απορρόφησαν οι παραγωγοί. Σύμφωνα με τον κ. Τσακανίκα, «τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται σταθεροποίηση των τιμών στις πρώτες ύλες των τροφών», καθώς τότε θα ολοκληρωθεί (και θα θεριστεί) η νέα σοδιά στα καλαμπόκια.

Σημειώνεται ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 264 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 ήταν η καλύτερη χρήση στην 63χρονη ιστορία του συνεταιρισμού με τζίρο 270 εκατ. ευρώ. Το 2018 ο κύκλος εργασιών ήταν 250 εκατ. ευρώ, το 2017 ήταν στα 220 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί στα 209 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός της Πίνδος ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία των 63 χρόνων και το σημερινό εκτόπισμα

Η πορεία του Συνεταιρισμού ξεκίνησε το 1958 όταν εφτά αγρότες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με την αρχική παραγωγή να φτάνει μόλις τα 500 κοτόπουλα την εβδομάδα. Σήμερα, η ΑΠΣΙ Πίνδος που εδρεύει στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, με περισσότερα από 500 μέλη – συνεταίρους παραγωγούς πτηνοτρόφους και πάνω από 1.200 εργαζόμενους, παράγει πάνω από 800.000 κοτόπουλα σε εβδομαδιαία βάση.

Η Πίνδος διαθέτει υπερσύγχρονες υποδομές και πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή σε όλα τα επίπεδα, τροφή, εκκόλαψη, μεγάλωμα, σφαγεία, επεξεργασία, τυποποίηση και διανομή. Μάλιστα, από το 1987 ο Συνεταιρισμός έχει καταργήσει τους μεσάζοντες και η διανομή γίνεται με δικό του δίκτυο.

Εκκολάπτει πάνω από 36 εκατ. νεοσσούς ετησίως με δυνατότητα για 50 εκατ., παράγει 65 χιλ. τόνους κοτόπουλο το χρόνο και 60 εκατ. αυγά. Διαθέτει 7.000 σημεία διανομής σ’ όλη την Ελλάδα, 18 κέντρα logistics σε όλη τη χώρα, 250 ιδιότητα φορτηγά και 4.000 τ.μ. ψυκτικές εγκαταστάσεις, ενώ το φυραματοποιείο παράγει 40 μετρικούς τόνους την ώρα.

Διαθέτει πάνω από 4 εκατ. ευρώ σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με τα κορυφαία ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ το 43% των μελών – παραγωγών είναι γυναίκες. Το 80% των προϊόντων της Πίνδος διακινούνται μέσα από τα 18 κέντρα διανομής σε όλη την Ελλάδα.

Πρώτη η Πίνδος έφερε στην Ελλάδα καινοτομίες όπως τα τεμαχισμένα κοτόπουλα, τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, τα ψημένα προϊόντα, τα αλλαντικά από κοτόπουλο κ.λπ.

Πρώτη προχώρησε σε κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, διαθέτει υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, ενώ η μονάδα καύσης αδρανοποιημένων αποβλήτων του πτηνοσφαγείου της, για την παραγωγή ενέργειας, είναι μοναδική στην ελληνική πτηνοτροφία. Επίσης διαθέτει ειδική εργοστασιακή μονάδα που μετατρέπει τα απόβλητα των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε οργανικό και βιολογικό λίπασμα. Εδώ και χρόνια έχει ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες διαδικασίες της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας, λειτουργώντας σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πίνδος, η επιτυχία του Συνεταιρισμού οφείλεται στο ότι λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οι παραγωγοί συμμετέχουν σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες, κάθε χρόνο γίνονται δύο γενικές συνελεύσεις, ενώ κάθε τέσσερα χρόνια τα μέλη εκλέγουν το 15μελές διοικητικό συμβούλιο.

Οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές παραμένουν ακόμη μικρές συγκριτικά με τα μεγέθη του Συνεταιρισμού. Εξάγει σε χώρες όπως Βουλγαρία, Κύπρος και Αλβανία, ενώ όπως σημείωσε η διοίκηση έχει ξεκινήσει εξαγωγές σε χώρες όπως Γερμανία, Αγγλία και Σουηδία, με αιχμή τα προϊόντα από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, τον γύρο και αλλαντικά.

Παράλληλα, άνοιγμα γίνεται και σε αγορές όπως Κατάρ, Ντουμπάι και Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω της μονάδας προψημένων.

Μικροβιολογικό εργαστήριο, έρευνα και πιστοποίηση

Ο Συνεταιρισμός διαθέτει δικό του μικροβιολογικό εργαστήριο όπου απασχολείται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό -αναγνωρισμένο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- που πραγματοποιεί ποιοτικούς ελέγχους σε κάθε στάδιο παραγωγής. Για το λόγο αυτό διαθέτει 52 σύγχρονα εργαστηριακά όργανα, ενώ έχει εναρμονίσει τις λειτουργίες σύμφωνα με τα συστήματα ποιότητας ISO 22000. Επίσης, διατηρεί συνεργασίες με Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα (όπως το Ινστιτούτο Παστέρ) της Ελλάδας και του εξωτερικού, βγάζοντας 1.200 αποτελέσματα κάθε μήνα.

 

Πηγή: businessdaily.gr /Απόστολος Σκουμπούρης

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!